SITGES 2011 i CosmoCaixa presenten a
Hiroshi Ishiguro, que parlarà sobre els Geminoids, androides que recreen fidelment l’aspecte humà
Dues de les creacions d’lshiguro Laboratory, els androides Geminoid H1-2 i Geminoid F s’han convertit en la imatge de la present edició del Festival de Sitges, dedicat al desè aniversari de la pel·lícula “Intel·ligència artificial” de Steven Spielberg.

Geminoid H1-2 és una còpia fidel del propi Dr. Ishiguro, i precisament el doctor japonès divulgarà el dissabte 9 d’octubre al Festival de Sitges, la seva experiència en una conferència en la qual aquest  catedràtic de la Universitat d’Osaka i líder de l’ATR Laboratory, divulgarà els seus coneixements a Catalunya. Aquest acte estara moderats per Jordi Ojeda, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) institució que també ha contribuït en aquesta iniciativa.

Ishiguro, un dels màxims experts en intel·ligència artificial i interacció entre humans i robots, parlarà especialment de la sèrie Geminoid, androides creats a imatge i semblança de models humans reals. Un dels pilars del treball del Dr. Ishiguro és el concepte japonès “sonzai-kan” o “presència”, i com transmetre-la en la distància mitjançant robots expressius.

Aquestes investigacions obren nombrosos interrogants sobre com els humans percebem altres humans, com és la nostra relació amb les màquines que creem i quin serà el paper de la robòtica i la intel·ligència artificial en un futur proper.

SITGES spot La Realidad SITGES spot La Realidad
Humans, androides i comunicació

El Dr. Ishiguro i el seu equip de treball lideren algunes de les investigacions en robòtica i intel·ligència artificial més avançades del moment, amb l’objectiu d’aconseguir traslladar la “presència” humana a través de robots. Aquests treballs tenen importants aplicacions en les telecomunicacions i en l’estudi de la ment i la societat. Segons la visió del Dr. Ishiguro, l’era de la informació que actualment estem vivint s’anirà fusionant poc a poc amb l’era de la robòtica, en un procés de canvi de les societats humanes. Abans que arribem a compartir el nostre dia a dia amb robots, tal com hem vist en infinitat de pel·lícules, la intel·ligència artificial serà fonamental en molts aspectes de la nostra vida. En aquesta transició, les aportacions de l’art i la filosofia seran clau per entendre la manera que tenim d’entendre, utilitzar i crear tecnologia: les investigacions més punteres estan passant més enllà de les fronteres que delimiten els camps de coneixement coneguts fins ara.

En les seves pròpies paraules: “Els humans tenen un cervell preparat per interaccionar amb humans. Per això, estem interessats en robots d’aparença humana. Per poder investigar la naturalesa humana i entendre en profunditat què és ser humà, he desenvolupat una sèrie d’androides que tenen una aparença molt humana. L’androide més interessant és el Geminoid, que és un androide operat a distància. Hem comprovat que l’operador pot arribar a adaptar-se al cos de l’androide i acceptar-lo com el seu propi cos, el que significa que pot transmetre la seva presència, a través del robot, a un lloc distant. En aquestes conferències explicaré perquè desenvolupem aquests robots i què es pot aprendre d’aquestes investigacions”.

Biografia Hiroshi Ishiguro

Hiroshi Ishiguro (M’) es va doctorar en enginyeria de sistemes en 1991 a la Universitat d’Osaka, Japó. Actualment és professor del Departament d’Innovació de Sistemes a l’Escola de Postgrau de Ciència de la Enginyeria a la Universitat d’Osaka (2009–) i Investigador en cap (2011–) del Laboratori Hiroshi Ishiguro a l’Advanced Telecommunications Research Institute (ATR). Els seus principals interessos d’investigació inclouen els sistemes de sensors distribuïts, la robòtica interactiva i la ciència androide. Ha publicat més de 300 ponències a importants revistes i conferències com Robotics Research i IEEE PAMI, entre moltes altres. D’altra banda, ha desenvolupat una gran quantitat d’humanoides i androides anomenats Robovie, Repliee, Geminoid, Telenoid, i Elfoid. Aquests robots han estat notícia en els principals mitjans de comunicació com Discovery Channel, NHK i la BBC. També ha estat guardonat quatre vegades amb el premi al millor humanoide a la RoboCup. El 2007, Synectics Survey of Contemporary Genius 2007 el va distingir com un dels 100 principals genis vius en el món actual.

SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
Sala Tramuntana / Sitges Fòrum – Hotel Melià
C / Joan Salvat Papasseit 38 (Port de l’Aiguadolç) – 08870 Sitges

Dia: diumenge 9 d’octubre de 2011, a les 11 h
Activitat gratuïta. Aforament limitat.
Traducció simultània en directe a la sala.