Sota aquest títol, l’Acadèmia de la Televisió ha presentat aquest dimarts 20 de maig, el seu primer “Esmorzar a Barcelona”. Es tracta d’un acte que com explica Tomas Molina, membre de la Junta de l’Acadèmia “té voluntat que tingui plena continuïtat a Barcelona”. Les raons són lògiques: hi ha un nombre important d’acadèmics de l’Estat a Catalunya, a banda de la rellevància audiovisual del nostre país…
Aquest esmorzar ha donat veu a rellevants professionals de les plataformes audiovisuals espanyoles, en aquest event moderat per la periodista Olga Viza.
Resumirem les principals idees que s’han aportat en les diverses intervencions:
ATRESPLAYER: L’EXTENSIÓ DELS CANALS LÍNEALS D’ATRESMEDIA
Emilio Sánchez Zaballos, director d’ Atresplayer ha explicat com ja des del 2013 es va crear aquesta plataforma com a “extensió” de les diverses cadenes d’Atresmedia, cuidant en tot moment que el canal amb una subscripció de pagament fos aportes continguts “premium” diferenciats dels canals lineals, tot i que en bona part els programes del lineal alimentessin, d’alguna manera, la plataforma. En el plantejament d’Atresmedia hi ha tres “finestres”: Atresplayer com a canal exclusiu per abonats., el canal “obert” i encara el darrer que seria les vendes de continguts que fa la cadena a tercers, ja sigui canals de l’Estat o internacionals. Ajustar els calendaris de les tres finestres, amb precisió és clau per a que el flux de continguts es desenvolupi de manera harmònica.
ELS COMPROMISOS DE LA “TELE” PÚBLICA
Alberto Fernández, director de PlayZ, el canal digital de contingut juvenil de RTVE, que anteriorment havia dirigit RTVPlay ha explicat que el canal responia a la pròpia fragmentació de les audiències i de la responsabilitat de la televisió pública RTVE d’arribar a les franjes de població que s’han desenganxat de la televisió lineal, especialment el públic més jove… Segons ha explicat a banda de ser públic, o consumidors, al final les persones que veuen continguts audiovisuals també son ciutadans amb drets i des d’aquesta òptica han de ser atesos a la televisió pública…
ELS CANVIS DE DISNEY
Javier Pascual, director de continguts a Disney, incorpora darrera seu una llarga trajectòria en la producció audiovisual. El repte que li va encarregar la plataforma de base americana és la producció de continguts per públic adult a l Estat. Entre els darrers exits de la plataforma ha estat el documental del Papa Francisco, dirigit per Jordi Evole i que ha funcionat be tant a Espanya com interncionalment…
LA LLARGA TRAVESIA DE MOVISTAR+
Purificación González és la CMO de Movistar Plus, però prefereix definir-se com una “agitadora cultural”. De fet, bona part de l’equip ja venia de Prisa i Canal+ quan van ser adquirits per Telefònica… La seva aposta ha estat sempre per la creació, atenent amb especial cura la diversitat de veus de l’Estat…
LA TRAJECTÒRIA EXITOSA DE 3CAT
Cristina Villà, directora de Innovació, Investigació i Estratègia Digital de 3CAT, ha explicat que tot i que la plataforma s’ha renovat recentment ja es venia d`una formula que des del 2003 estava present a la xarxa amb l’intenció de donar en “diferit” allò que l’espectador es perdia en el líneal… Com a canal públic la plataforma de la CCMA té una cosmovisió pròpia, buscant allunyar-.se de l’estandarització cultural i amb una especial atenció als continguts en idioma català…La representant de 3CAT per la seva banda ha explicat que si fins fa poc es volia arribar al espectador “alla on siguis” i “quan sigui” ara també prima “allò que vulguis”…
COMPARTIR DADES: SÍ O NO?
En una ronda d’intervencions que ha proposat Olga Viza centrada en l’accès a les dades, Emilio Sanchez ha reconegut que al disposar de la plataforma es té un accés molt privilegiat a les dades. Amb tot “cal no ser esclau de les dades”. Alberto Fernandez ha implementat aquesta visió explicant que es dona molta importància al nombre de visualitzacions quan, en realitat, interessa més la permanència en el canal.. De fet, ells a RTVE prefereixen sumar hores de consum, hores d’atenció de l’espectador als programes. En quan a Disney ha explicat que tenien una tècnica d’anàlisi de continguts “post mortem”, és a dir, despres d’haver passat per diverses plataformes… La representant de Movistar explicava que tan important com els valors quantitatius de les audiències és clau detectar el “soroll” social que aixequen els continguts, la repercussió a les xarxes socials. La representant de 3CAT per la seva banda ha explicat que per pujar les dades, el seu canal distribueix de l’ordre d’unes 200 peces diàries a xarxes “que hi viatgen força bé”… En el torn de paraules alguns productors assistents han demanat a les plataformes major transparència en les dades. Les públiques (en aquest cas RTVE i 3CAT) ja han compartir algunes dades entre elles i no descarten obrir algunes dades a la ciutadania, però logicament les plataformes privades semblen menys “entusiasmades” amb aquesta idea. Movistar ha explicat que passaven dades a les productores que treballen en les seves plataformes…
PUBLICITAT: D’ANUNCIADORS A ANUNCIANTS
Són els abonaments d’afiliats i no la publicitat el que manté la major part de plataformes presents. La logica de la publicitat de la tele lineal té poc a veure amb les publis que es poden intercalar en plataformes puntualment. La representant de Movistar+ explicava que la publicitat tenía que anar-se adaptant als temps i buscar fórmules innovadores… A banda les plataformes s’han convertit en sí mateixes en “anunciants” a diversos mitjans per a donar a conèixer tan “imatge de marca” per propiciar més visionats, com en les produccions que es van presentant…
PLATS FORTS EN CONTINGUTS
A Atresplayer els continguts més exitosos li venen dels propis canals lineals, mentre 3CAT ha explicat que es busca la recurrència, per tal de fidelitzar al espectador. En certa manera TV3 amb les sèries des de “Estació d’Enllaç”, “La riera” o “Nissaga de poder” té una llarga experiència en aquesta mena de continguts. Cristina Villa ja explicat com són valors segurs encara ara aquests continguts a la pròpia plataforma digital. “Plats Bruts” és segueix veient ara a 3CAT i la recuperació de Bola de Drac recent ha generat de l’ordre de 15 milions de visualitzacions… A nivell internacional una sitcom com “Friends” és un dels continguts més visionats. Totes les teles amb trajectòria tenen els seus “confort shows” als que arriba l’audiència sense que la pròpia televisió faci un gran esforç… El representant de RTVE ha explicat que en aquesta voluntat de recolzar el cinema la plataforma de RTVE té un gran nombre de pel·lícules de cinema espanyol en obert, i de domini públic aixi com la seva memòria de programes històrics “legacy”… Per part de Movistar+ s’ha explicat que “La infiltrada” i “El 47” han estat dels programes més vistos a la seva plataforma…
CAP ON ANEM?
Sobre les tendències de futur, tots els representants de plataformes afirmen que no disposen de “la bola de cristall”. Bona part del que has apres un any, no et serveix al seguent, s’ha dit de manera gràfica… La representant de 3CAT ha explicat que donada la importància que estan adquirint les plataformes de Intel·ligència Artificial com a “prescriptors” de programes ja entrenen sistemes d’IA per tal que apareguin i es recomanin els seus continguts. Per acabar també s’ha fet menció a la responsabilitat que tenen les televisions en relació al consum que en fan sobretot infants, adolescents i joves. 3CAT ha explicat que s’aten amb cura aquest segment, per exemple, en el Club Super3, mentre la plataforma 3CAT incorpora control parental. També RTVE comenta que ClanTV respon en líneal a aquests requeriments. El representant d’Atres Media ha explicat que l’empresa té una responsabilitat social corporativa molt curosa i també una Fundació en la qual s’explica a famílies com assegurar com arriben els continguts al públic més jove. També s’ha posat de relleu que mentre totes les plataformes atenen com arriben els continguts a la població, les xarxes ho fan de manera indiscriminada i sense filtres. Queda clar que en aquest terreny hi ha molt a fer…