La crítica de cinema i escriptora Nuria Vidal rebrà el Premi a una Trajectòria 2024 de la VII Edició del Festival Cine por Dones que tindrà lloc a Madrid. El premi es lliurarà el proper 29 d’octubre a la Gala d’Inauguració al Palau de la Premsa.

El Festival Cine por Mujeres posa en valor el treball de les dones professionals del sector audiovisual, i destaca referents femenins amb l’objectiu de reescriure la història en clau d’equitat. Amb la certesa que el reconeixement comença amb el coneixement, volem ressaltar la tasca de les dones a tota la cadena de producció cinematogràfica: des de la creació i producció, fins a la distribució, promoció i consum. Un enfocament integral que abraça totes les professions i etapes del procés de creació cinematogràfica.

En aquesta VII edició, a proposta del Comitè de Selecció del Festival, s’atorga el premi a una trajectòria professional del Festival Cine per Dones Madrid 2024 a la crítica de cinema, escriptora i investigadora Nuria Vidal, per la seva inestimable aportació a la crítica cinematogràfica des de fa 40 anys, convertint-se en un referent essencial de l’anàlisi cinematogràfic al nostre país.

Vidal exerceix la crítica cinematogràfica de forma ininterrompuda en diferents mitjans de comunicació des del 1984, aportant la seva visió i el seu coneixement a través de nombrosos articles de crítica, assaigs de cinema, revistes especialitzades, setmanaris de diversos mitjans especialitzats de prestigi com Fotogramas, Cinemanía, Nosferatu , entre altres, així com en programes de televisió com Cinema 3 (TV3), Codi Cinema (Digital plus) o Ultima sessió (BTV).

Ha estat una presència habitual a programes de ràdio i televisió dedicats al cinema, on comparteix la seva passió pel setè art amb una audiència més àmplia. La seva capacitat per comunicar de manera accessible i apassionada, ha inspirat moltes persones a explorar i apreciar el cinema en totes les formes.

Nuria Vidal ha estat sempre una fervent defensora de les dones cineastes, destacant en les seves crítiques directores, guionistes i actrius, entre altres professionals que han marcat una diferència en la indústria.

Algunes de les figures que Vidal ha destacat en les seves crítiques inclouen: Agnès Varda, Jane Campion, Sofia Coppola, Lucrècia Martel, Anna Magnani, Penelope Cruz, Maribel Verdú, Isabel Coixet, Tilda Swinton, Pilar Miró, Ava DuVernay, Greta Gerwig, Ketheryn Bigelow, Meryl Streep i moltes més.

Com a colofó ​​al seu esforç per donar visibilitat a les dones cineastes, el 2023 ha cofundat, juntament amb la periodista i crítica de cinema, Marta Armengou, Filmtopia, la primera web en espanyol i en català, especialitzada en informació sobre cinema realitzat per dones. Aquesta plataforma reivindica el talent de les dones a la indústria cinematogràfica a través de diversos continguts, escrits i audiovisuals, amb informació d’actualitat, crítiques, reportatges, entrevistes i revisió històrica; oferint un espai únic.

Nuria Vidal, extractes de l’article Filmtopia: tot el talent cinematogràfic femení en un sol lloc (Fotogrames, Cinema, Feminisme, Des. 2023, Madrid).

“El cinema es va inventar fa més de 120 anys i les dones ho han estat fent des de llavors. Tot i les dificultats han estat ignorades de la història. Volem posar en relleu l’aportació que les dones han fet, fan i segueixen fent a la història del cinema perquè cada vegada són més i també són moltes les persones que consumeixen i volen saber-ne més”

“El nostre interès no és només explicar l’actualitat a fons, sinó també el passat del cinema posant en relleu les figures femenines pioneres que han marcat el camí i han quedat invisibilitzades i, alhora, apostant també pels nous valors i joves talents , que són el futur”

Nuria Vidal (Mèxic, 1949)

Escriptora i crítica de cinema, ha treballat en càrrecs de responsabilitat a festivals internacionals com el Festival de Sant Sebastià i la Berlinale. Ha treballat de manera ininterrompuda en diferents mitjans de comunicació des del 1984 exercint de crítica cinematogràfica. L’any 2010 comença un bloc de cinema (http://nuvidal.blogspot.com/) on escriu regularment cada setmana. Ha estat professora de crítica de cinema a l’ESCAC. L´any 2016 rep el Premi de Comunicació Alfonso Sánchez, de l´Acadèmia de Cinema d´Espanya i el Premi Simone de Beauvoir del festival ZINEMAKUMEAK GARA! Mostra de cinema dirigit per dones. Al juny de 2023 és nomenada Membre d’Honor de l’Acadèmia de Cinema Català.

El febrer de 2023, fa una conferència al Festival de Cinema Independent d’Eivissa sobre les dones al cinema, titulada “Una onada que ve de lluny”, en què es reivindica el paper de les pioneres del cinema. A l’octubre de 2023, a la seva conferència “Totes les Alices”, al Zinemakumeak Gara! de Bilbao, aborda la figura de la pionera Alice Guy.

És autora d’una trentena de llibres de cinema, entre els quals el primer que es va escriure sobre Pedro Almodóvar el 1988, i un llibre de converses amb l’actriu Maribel Verdú el 2012.

Premi “Trajectòria Professional del Festival Cine per Dones Madrid” a les anteriors edicions

2023: Catherine Gautier, programadora a la Filmoteca Espanyola.

2022: Isabel Coixet, directora de cinema.

2021: Cecilia Bartolomé, directora de cinema.

2020: Eva Valiño, sonidista.

2019: Teresa Font, muntadora.

2018: Belén Atienza, productora.