L’Acadèmia del Cinema Català va celebrar el dijous 4, a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova la tradicional Festa d’Estiu, on va presentar amb la col·laboració de l’Observatori de la Producció Audiovisual (UPF) les dades compilades per Carles José i Solsona, i amb el suport de PAC on fa balanç dels films produïts per empreses catalanes, el seu pes respecte del total de la producció espanyola i els espectadors que ha aportat el nostre cinema a les sales del conjunt de l’Estat.

Estabilització de la producció catalana

En un bon context del cinema espanyol durant 2023, amb 337 títols, l’OPA destaca que 90 produccions són amb participació catalana. També es menciona el percentatge de participació d’empreses productores catalanes en el conjunt del cinema espanyol, que es manté, malgrat el fort creixement de la producció estatal, en un 25%. En aquesta collita, la ficció és el puntal del cinema català, amb 53 títols.

Les dades de gènere s’estanquen en el lent procés de normalització a la nostra indústria: les dones ocupen el 30% dels llocs de lideratge en els camps de direcció, producció i guió de les pel·lícules amb participació catalanes. El balanç també aboca conclusions importants pel que afecta la composició d’aquesta indústria, fortament atomitzada amb 98 empreses participants en la producció dels 90 títols de 2023, i a la seva capacitat d’internacionalització: una quarta part de les produccions amb participació catalana són coproduccions internacionals, amb França com a soci preferent.

L’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) del Ministeri de Cultura va beneficiar 37 pel·lícules amb participació catalana, i va augmentar l’aportació de 19,2 milions de 2022 a 26,7 milions el 2023. L’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya va aportar-hi 8,6 milions d’euros, amb una partida corresponent a promoció del cinema en català de 564.000 euros. La mitjana per film puja enguany de 261.000 a 344.000 euros.

El públic: l’assignatura pendent

Les dificultats de remuntar l’assistència a les sales, comuna arreu, es reflecteix també en els resultats del cinema català del 2023. Els 55 films catalans qualificats el 2023 que arriben a les sales conquereixen 2.216.912 espectadors. Hi ha una baixada del 45% del nombre d’entrades venudes per a aquestes produccions respecte al cinema qualificat el 2022, una collita de 64 títols. A diferència d’aquell any, on el cinema d’animació va estar encapçalat per Tadeu Jones 3: La taula maragda amb 1,8 milions d’entrades venudes, el 2023 cap títol exerceix de tractor de la taquilla. El títol que millor ha funcionat a les sales és El mestre que va prometre el mar, amb gairebé 300.000 espectadors. Cal advertir també que el nombre de films catalans qualificats amb rendiment a les sales va baixar de 64 a 55 títols, fet atribuïble especialment a la reducció de documentals.

El cinema que vindrà

Pel photocall de la Festa d’Estiu, varen passar alguns dels protagonistes de les estrenes catalanes de l’any, amb directores i directors com Belén Funes (Los Tortuga), Dani de la Orden (Casa en flames)Celia Rico (Pequeños amores), Mar Coll (Les mares no), Marcel Barrena (El 47), Liliana Torres (Mamífera), Ibai Abad (Escanyapobres), Pol Rodríguez (Segundo Premio), Pau Durà (Pájaros), Ivan Morales (Esmorza amb mi), Adrián Silvestre (Hágase tu voluntad),  Ramon Térmens (Societat negra), Miguel Faus (Calladita), Gemma Blasco (La furia), Pau Calpe (Llobàs) o Celia Giraldo (Un lugar común). 

També intèrprets com Maria Rodríguez Soto (Mamífera), Aina Clotet (Un lugar común), Emma Vilarasau i José Perez-Ocaña (Casa en flames)Álvaro Cervantes i Marina Salas (Esmorza amb mi), Mireia Vilapuig (Escanyapobres), Alba Munuera (Alumbramiento), Daniela Brown (L’abadessa) o David Arribas (Societat negra). 

Els acompanyaran els participants en la tercera edició del Catalyst for talent, una iniciativa per la internacionalització del nostre cinema a través del seu talent interpretatiu, coorganitzada per l’Acadèmia del Cinema Català i DIPLOCAT, amb la col·laboració de la Fundació AISGE. Els catorze actors i actrius seleccionats són Aina Clotet, Maria Molins, Carla Linares, Lolo Herrero, Sergi Cervera, Joel Cojal, Marina Gatell, Anna Marchessi, Aysha Daraaui, Alicia Reyero, Peter Vives, Pol Monen, Maria Morera i Mourad Ouani. De l’1 al 4 de juliol, tots ells han treballat treballen a Barcelona amb quatre directors de càsting internacionals convidats amb l’objectiu d’enfocar les seves carreres amb una projecció internacional: Nathalie Ceron (França), Piotr Bartuszek (Polònia), Iris Baumüller (Alemanya) i Frank Moiselle (Irlanda).

Natàlia Garriga, consellera de Cultura, encapçala la representació institucional de l’acte, que també comptarà amb l’assistència d’Àngels Ponsa, consellera de la CCMA; Antonio Onetti, president de SGAE Catalunya; Ferran Cera, President de PROA; Norbert Llaràs, president de PAC, i Núria Lomas, Gerent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. 

Pots consultar l’informe complet de la producció catalana del 2023 aquí.