El passat 11 de juny es va projectar a la sala Laia de la Filmoteca de Catalunya el documental “Juan Mariné. Un siglo de cine’ per retre homenatge a aquest entranyable director de fotografia i restaurador de pel·lícules nascut a Barcelona fa 103 anys sent el professional de cinema més longeu de la indústria cinematogràfica espanyola.

L´acte formava part de l´homenatge creuat que fan cada any l´Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d´Espanya i l´Acadèmia del Cinema Català. El Gaudí d’Honor del 2024, que aquest any va recaure a Rosa Vergés, directora, documentalista, docent i guionista i una de les pioneres del cinema català, viatja a Madrid i el Goya d’Honor 2024 a Barcelona.

En el cas de Juan Mariné que no es va poder desplaçar a Barcelona per la seva avançada edat, encara que gaudeix d’una bona salut, es va optar per passar el documental dirigit per María Luisa Pujol que repassa en 86 minuts la seva llarga i prolífica trajectòria filmogràfica amb 140 pel·lícules fetes i més de 40 restaurades, entre elles joies del cinema espanyol com “La aldea maldita” (Florián Rey, 1930) -tant la versió muda com la sonora- ‘Currito de la Cruz’ (Alejandro Pérez Lugin, 1926), ‘ Santander en llamas’ y ‘La venenosa’ (Roger Lion, 1928) interpretada per la diva Raquel Meller.

Van intervenir a la presentació Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema, Fernando Méndez-Leite, president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, i María Luisa Pujol, directora i guionista del documental ‘Juan Mariné. Un segle de cinema”. Abans de donar pas a la projecció de la pel·lícula es van passar unes imatges que es van poder veure a la gala dels Premis Goya, celebrat el 10 de febrer a Valladolid, en què intervenia l’actor José Sacristán dedicant unes emotives paraules a Juan Mariné amb qui va treballar en diverses pel·lícules. Durant la presentació es va citar dues persones que estaven entre el públic: Tomàs Pladevall, un altre gran director de fotografia que va ser nomenat Gaudí d’Honor el 2022 i igual que Juan Mariné, patró d’honor de la Fundació Aula de Cine Col·lecció Josep M. Queraltó, i Rosa Vergés, que el dia anterior va estar a la seu de l’Acadèmia de Cinema a Madrid on va rebre un homenatge pel Gaudí obtingut, i acompanyada de Fernando Méndez Leite, va repassar la seva carrera des dels seus inicis fins a aquest premi honorífic, i va presentar la seva òpera prima ‘Boom Boom’ (1990), amb què va obtenir el Goya a la Millor Direcció Novell.

Quan va finalitzar la presentació a la Filmoteca, la directora del documental, que estava a punt de projectar-se, va demanar al públic que s’aixequés i dediqués un calorós aplaudiment a Juan Mariné. La resposta va ser unànime i hi va haver una forta i perllongada ovació.

A la foto, Lluïsa Pujol, Fernando Méndez-Leite, Judith Colell i Esteve Riambau