La Crida conjunta que va fer la Xarxa Audiovisual Local (XAL) i RTVE per a la producció de documentals audiovisuals, que es van presentar al MAC 2024, va rebre un total de 65 propostes de documental audiovisual, amb un creixement del 150% respecte a la primera convocatòria de l’any passat. De totes les candidatures, s’han triat 13 projectes de documental audiovisual que van presentar-se en format pitching durant el MAC. D’aquestes 13 iniciatives, 6 han estat presentades per televisions locals -històries de proximitat-  i les altres 7 per productores consolidades en la nomenclatura “documental obert”.

En el primer capítol assenyalarem que les dues entitats XAL i RTVE destinaran respectivament 75.000 euros i 30.000 euros en un mínim de tres projecte, segons aquest ordre de prevalència: “Operació Iperita” una producció de Tac12, televisió pública del camp de Tarragona que documenta com fàbriques catalanes van crear el “gas mostaza” que es va fer servir a la Guerra del Rif, “Pere Casacuberta: El Kenyà Blanc” de El Nou TV que ens explica com un osonenc de Gurt ha estat l’únic europeu que ha guanyat la més important marató de Nova Iork. “Del bressol del bàsquet al somni americà” de TV de Badalona comenta com el badaloní Jordi Fernandez ha arribat a ser entrenador de la NBA. “Perspectives”de TV Cardedeu ens transporta a la residència de la Fundació Viver Belloch des d’una perspectiva diferent. En cinquè lloc “El barranc” de Cugat Media és una història de superació de Marina Purroy, amb mobilitat reduïda que es planteja superar un barranc. Finalment “Càndida” (Perez) és la història d’aquesta cupletista que planteja Corisa Media Grup amb Olot Televisió.

En la categoria Documental obert, es destinen 90.000 euros per part de la XAL i 70.000 euros de RTVE, distribuïts en un mínim de dos projectes, segons aquest ordre de prevalència: El primer “Javier Cercas i l’impostor” de Minimal Films es basa en el llibre de l’escriptor gironí que documenta l’incident d’Enric Marco, que no tenia la trajectòria de la qual alardejava. “Nobody” ens transporta a la companyia de dansa “La Troca” que treballa amb persones amb diversitat de cossos no normatius. “Els Girona” presentat per Brutal Media parteix del relat detectives de Lluisa Plà que durant quinze anys ha estat estudiant la família emblemàtica de la burgesia catalana, encapçalada per Manel Girona… A continuació “Mirna Lacambra” en una coproducció en la que participa Abacus, relata la llarga trajectòria de Mirna que ha portat l’Opera a Sabadell. “Zurbano 3” és l’adreça en la qual el fotògraf Gabriel Casas tenia a primers del segle passat un estudi on van ser enregistrats personatges notables i populars de l’epoca. “Lamine 304: orgull de barri” ens trasllada al barri mataroní de Rocafonda on s’ha criat el jugador del Barça Lamine Yamal. Per últim “També això”, és l’autoretrat “incomplert” d’una dona, Milena Busquets, filla de l’editora Esther Tusquets, en una proposta documental en la que participen Morrosko Vila Sanjuan i Maria Ripoll que està enllestint una adaptació de l’obra de Milena “También esto pasará”

Fotografies: Helena Travesset