La nova edició del +RAIN del 11 al 14 de juny, tindrà dues parts diferenciades, que tindran lloc a la UPF, i a Sonar.

En la primera, al campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra acollirà, els dies 11 i 12 de juny, tres seccions del festival: RESEARCH, FEST i LIVE.  

RESEARCH
A RAINSIGHT, la primera de les jornades de la secció RESEARCH, s’hi tractaran qüestions relacionades amb les capacitats narratives d’aquesta tecnologia i s’hi debatrà sobre les implicacions de la IA en els àmbits ètic, social, cultural, ecològic, polític i econòmic amb Shyam Sundar, Marcelo Bertalmío, Christian Canton (META) i Rachel Falconer (Goldsmith University).RAINNOVA, la segona jornada del RESEARCH, es dedicarà a presentar projectes i desenvolupaments en procés de creació, així com a testar solucions tecnològiques d’IA generativa per a la ideació, producció i edició audiovisual. Carme Puche i Sergio Álvarez exploraran noves narratives amb records sintètics a partir d’arxius familiars. Claudio Celis parlarà sobre les relacions entre art i tecnologia. Andrés Bartos i Lucija Stojevic discutiran els impactes educatius i els límits de la IA en la memòria històrica i els drets d’autor. També es presentaran projectes com Krea.ai, que millora la qualitat de les imatges amb algoritmes, Stable Audio per a música generada per IA, i el programa OpenDocs per a documentals amb IA. La sessió finalitzarà amb la presentació de l’obra guanyadora del premi SOLO AI AWARD ’24 atorgat per la Collección Solo d’art contemporani. LIVE 
Les jornades al campus del Poblenou de la UPF es complementen amb el LIVE, un esdeveniment musical i audiovisual de caràcter performatiu amb sessions en directe i instal·lacions artístiques. Es presenten les propostes: Decolonizing Patterns, de Citlali Hernández i Jon JamesMouja, de Nicola Privato; I Disturbance, De: Configuration, de Blazej Kotowski. Pel que fa les instal lacions, l’artista Azahara Cerezo activarà l’arxiu digital LIVE, i l’artista sonor Óscar Martín participarà amb Fluorescent Markov Beat, la primera obra de la serie Meta Music Machines. 

FEST 
Si el primer dia es presenten les pel·lícules a concurs, que formaran part de l’acte inaugural, el segon dia es dedica a les experiències artístiques en viu i els processos de creació generats amb intel·ligència artificial. La sessió començarà amb Mads Damsbo i Piotr Winiewicz, que ens mostraran en exclusiva alguns fragments de la seva pel·lícula About a Hero, un llargmetratge desenvolupat conjuntament amb un Werner Herzog en IA.

Tres artistes performatives, Laura Ginès, Martina Rogers i Carolina Torres, transformaran el seu art en imatges d’intel·ligència artificial en l’experiència L[AI]VE CINEMA que ens arriba de la mà del software innovador desenvolupat per Hugging Face. 

La sessió tancarà amb el lliurament de premis i la projecció de Latex Kid, nova pel·lícula del guanyador de l’edició passada de +RAIN, Fran Gas

SEGONA PART A LA FIRA DE MONTJUÏC

El 13 i 14 de juny, +RAIN es traslladarà a la Fira de Montjuïc, seu del Sónar de dia. La primera jornada albergarà el FAIR, on una seixantena d’experts internacionals en IA i la indústria audiovisual discutiran els reptes, oportunitats i vectors de transformació en l’era de la IA generativa.

La segona jornada se celebrarà l’AI & WEB3 CREATIVES SUMMIT, un espai d’inspiració, debat i presentació de startups i spin-offs relacionades amb les indústries culturals i creatives, i projectes d’investigació artística amb tecnologies emergents. Es presentarà Feeder AI, una eina que analitza les reaccions i emocions de l’audiència; Hulahoop, una plataforma fintech per democratitzar la inversió cinematogràfica; i Keynema, una suite d’assistents intel·ligents per a la gestió i disseny de la creació audiovisual. Entre els convidats podem trobar Todd Yellin (exvicepresident de Producte a Netflix), Nadia Piet, Mads Damsbo, Apolinário Passos, els artistes Varvara & Mar, Gabriel Massan i Antoni Abad, o els curadors Lino Garcia Morales, Patrícia Falcão i Florian Weigl.

Sónar+D també presentarà a Project Area tres instal·lacions de +RAIN: les pel·lícules guanyadores del festival, un arxiu digital activat per l’artista Azahara Cerezo que connecta propostes musicals i audiovisuals generades amb IA, i Latent Booth, una experiència interactiva sobre la comunicació entre humans i màquines, culminant en una pel·lícula col·laborativa amb la contribució de Hugging Face.