Animac és la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada i produïda per l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. Amb el pas dels anys, l’Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic. La Mostra fou creada el 1996 i al llarg dels seus 28 anys d’història ha esdevingut un dels esdeveniments audiovisuals més coneguts dels celebrats a Espanya, amb importància i prestigi a nivell internacional. Avui dia l’Animac és una mostra rigorosa, a la vegada que dinàmica i acollidora, que continua en el seu esforç per millorar, generant nous públic i atraient tots aquells que estimeu l’animació. L’Animac és una mostra no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que usen l’animació com a instrument per a la seva expressió personal. Anem més enllà dels límits de la narrativa tradicional i busquem visionaris que facin treballs independents i arriscats que tinguin força i duguin el seu potencial expressiu al límit.

La 28a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida del 15 al 18 de febrer de 2024, tindrà com a temàtica la diversitat al cinema animat sota el lema “Diversity” i ha confiat un any més en la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez per a la creació del cartell i la realització de la careta animada. Álvarez ja va crear el cartell i la careta de la passada edició i guarda una relació especial amb la mostra, ja que l’any 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el seu curtmetratge “Simbiosis carnal” (Bèlgica, 2017), entre molts altres guardons internacionals.

ANIMAC 2024 “DIVERSITY”

En els darrers anys la indústria del cinema d’animació està fent passos cap a una major diversitat en termes de veus, històries i personatges. Els estudis han reconegut la importància de reflectir la riquesa d’experiències humanes, representant no només diverses cultures, sinó també una varietat d’identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives.

Pel·lícules i sèries animades han liderat el camí en introduir personatges que desafien estereotips i ofereixen perspectives úniques. Aquest canvi cap a una narrativa més inclusiva ha estat ben rebut per audiències de totes les edats, demostrant que la diversitat no només és essencial, sinó també comercialment exitosa.