El TerrorMolins ha anunciat el palmarès de la seva 42a edició després d’una gran nit de cloenda on es va projectar Mudbrick en première mundial i el mateix dia quecelebra els 50 anys de la primera Marató de Terror retornant al format original de 16 hores i amb totes les entrades exhaurides des d’abans de l’inici del festival. Ho ha fet proclamant com a gran triomfadora la pel·lícula catalana que ja s’ha convertit en un dels fenòmens cinematogràfics de la temporada. La mesita del comedor, de Caye Casas, film inaugural del festival, s’ha alçat amb el premi a la Millor pel·lícula de la Secció Oficial. El jurat, format per Nerea Torrijos, Héctor García i Eulàlia Iglesias ha premiat també Cuando acecha la maldadLa esperaNew LifeVive dentro i Stopmotion. Entre les seccions paral·leles de llargmetratges, les principals premiades han sigut dues obres amb direcció femenina: la malàisia Tiger Stripes i l’estatunidenca The Wrath of Becky. El curt Écorchée ha guanyat el principal premi de la Secció Oficial de curtmetratges.

El Festival de Cine de Terror de Molins de Rei arriba així a la seva recta final després de nou dies de projeccions i presències destacades, com les del mateix equip de La mesita del comedor, amb Caye Casas, Estefanía de los Santos i David Pareja, i els directors de títols internacionals com la noruega Good Boy, amb Viljar Bøe; la britànica Hostile Dimensions, amb Graham Hughes; o la sèrbia Mudbrick, que s’estrenava al festival amb presència de tot l’equip, inclosos el director Nikola Petrovic i l’actor protagonista, Andrew Howard. També la cineasta Mar Targarona, premi honorífic, i uns 300 acreditats d’indústria i premsa, han passat pel festival en la seva 42a edició.

Les premiades del TerrorMolins 2023. A Secció Oficial, a banda del premi a la Millor pel·lícula per La mesita del comedor, destaquen també els premis a la coproducció catalana La espera, de F. Javier Gutiérrez, a la Millor interpretació per a Víctor Clavijo i Millor música, i a l’argentina Cuando acecha la maldad, de Demián Rugna, a la Millor direcció. Les britàniques New Life i Stopmotion han obtingut el premi al Millor guió i als Millors efectes especials i maquillatge, respectivament, i l’estatunidenca Vive dentro a la Millor fotografia.

De la secció Being Different destaquen la gran guanyadora, la malàisia Tiger Stripes, de la directora debutant Amanda Nell Eu, i l’australiana You’ll Never Find Me, doblement premiada —Millor interpretació i Millor guió—, així com el reconeixement al Millor guió per a Hostile Dimensions, d’un Graham Hughes present al TerrorMolins. De l’altra secció paral·lela, Bloody Madness, el principal premi ha estat per The Wrath of Becky, de Matt Angel i Suzanne Coote, mentre que Malum ha guanyat els premis a la Millor direcció i Millors efectes especials.

De la Secció Oficial de curtmetratges, el film guanyador ha estat el francès Écorchée, de Joachim Hérissé. El film nord-americà Night Walks: Edith and The Empty ha guanyat el reconeixement al Millor guió i el Premi Crítica d’Or, que atorga l’associació Blogos de Oro; i l’australià Gummy també ha estat doblement guardonat, amb el Premi Víctor Israel a la millor interpretació i Millors efectes especials. El curt britànic Measure, de Helen Simmons i Julia Cranney, ha guanyat el Méliès d’Argent, i Stop Dead el Premi del Públic Manel Gibert.

foto: Joan Gosa