Alumnes de l’ESCAC, l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) i IDEM Barcelona · Creative Arts School han obtingut els guardons a la millor direcció-realització, al millor guió i a la millor música original, respectivament, en la 23a edició dels Premis SGAE Nova Autoria.

Aquests reconeixements, concedits per la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, formen part del palmarès oficial del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

El director i guionista Jaume Balagueró; la guionista, escriptora i script editor, Marta Grau, i el compositor de cinema, vocalista i cantautor, Alfonso de Vilallonga, han integrat el jurat dels premis.

El Premi SGAE Nova Autoria a la Millor Direcció-Realització ha estat per Mikel Garrido, director i guionista del curtmetratge Tenemos patria, presentat per l’ESCAC. D’acord amb el jurat, ha merescut el guardó «per la seva contundència narrativa, per la seva capacitat per atrapar l’espectador amb una història aparentment senzilla però plena de matisos, i per la seva qualitat i credibilitat en tots els aspectes que en configuren la narració».

Karen Joaquín, directora i guionista del curtmetratge O que me parta un rayo, presentat per l’ECIB, ha obtingut el Premi SGAE Nova Autoria al Millor Guió. Segons el jurat, el guardó és «per la seva idea original, que sorprèn en el seu desenvolupament dramàtic, així com per la construcció d’uns personatges solvents i versemblants». El curt de Karen Joaquín també ha rebut una menció especial «per l’excel·lent interpretació de les dues noies protagonistes i per la mirada única de la directora, que ha sabut captivar als membres del jurat Nova Autoria 2023».

El Premi SGAE Nova Autoria a la Millor Música Original ha estat per Márcio Echevarria, compositor del curt The Sun Thief, presentat per l’IDEM Barcelona. D’acord amb el jurat, ha merescut el guardó «per acompanyar aquesta història animada amb un recorregut de música canviant i molt encertada en gust i instrumentació que alterna moments més minimalistes amb altres de més èpics, una banda sonora a més perfectament adaptable a orquestra (en cas de comptar amb els mitjans)».

El públic de la secció Noves Visions ha vist els 10 treballs finalistes que el jurat havia seleccionat d’entre els 39 que es van presentar. En la 23a edició s’ha comptat amb la participació de 18 universitats i escoles de cinema de Catalunya.

L’acte de lectura del veredicte ha estat a càrrec dels membres del jurat. També hi han assistit l’ alcaldessa de l’Ajuntament de Sitges, Aurora Carbonell; el director del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Ángel Sala, i el director d’Experiència Socis de la SGAE i director de la SGAE a Catalunya i Balears, Luis Gómez.


MILLOR DIRECCIÓ-REALITZACIÓ

Tenemos patria (19 min 47 s – ficció). Direcció: Mikel Garrido Linares > Guió: Joan López Alonso i Mikel Garrido Linares > Música original: José del Valle, Ángel Bañuelos i Mikel Garrido > Sinopsi: L’apagada nacional a Veneçuela de 2019 deixa sense electricitat la incubadora que manté amb vida la filla prematura de Chalía i Carlos Eduardo. Enmig del caos i la foscor, Carlos Eduardo haurà d’aconseguir un generador costi el que costi, encara que hagi de trair, enganyar o recórrer a vies corruptes. >> Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC)

MILLOR GUIÓ ORIGINAL + MENCIÓ ESPECIAL

O que me parta un rayo (17 min – ficció). Direcció i guió: Karen Joaquín > Música original: Miguel Robleda (BSO pati), Karen Joaquín i Miguel Robleda (BSO escena armari) i Daniel D. Meza (BSO bachata «Droga de amor») > Sinopsi: L’Abril i la Yula preparen una poció per fer desaparèixer una companya de classe. Quan l’endemà no apareix, totes dues juren que no en parlaran mai més, promesa que les posarà a prova. L’Abril haurà de fer front a la traïció de la Yula. >> Escola de Cinema de Barcelona (ECIB)


MILLOR MÚSICA ORIGINAL

The Sun Thief (5 min 35 s – animació). Direcció i guió: Joan Cerdà Montero i Maria Agustina Montaña >
Música original: Márcio Echevarría > Sinopsi: En un passat remot, anterior a l’existència de la nit, la jove Una viu en un llogaret abrasat per la intensa i constant presència del sol. Després de ser testimoni del patiment que aquestes condicions infligeixen en els seus veïns, l’Una s’arma de valor i viatja fins al temple de Ramesh, el déu del sol, per suplicar-li una solució. >> L’IDEM Barcelona · Creative Arts School