El passat 18 de juliol es van presentar els 8 projectes de la primera promoció de la Residència de guions davant d’una selecció de professionals del sector audiovisual, a fí d’oferir un espai de networking i feedback per als diferents projectes.

Carla Simón, directora de la Residència de guions, va destacar el bon resultat que ha esdevingut la primera edició, en la que majoria dels projectes seleccionats ja han aconseguit productora.

Tot seguit, es van presentar els projectes en els que els residents porten mesos treballant: Beba, d’Adriana Fuertes i Arántzazu RuizBlau gelat pitufo, de Laia SolerDasha, de Natalia KolesovaEls homes i els dies, de l’acadèmic Arnau Vilaró, premi a Millor guió original als Premis Gaudí 2022; Entre la pedra i el martell de l’acadèmic Àlex Lora i Yousra Touri; Estrany Riu, de Jaume ClaretSants, de Mikel Gurrea, premiat a Millor direcció novella als Premis Gaudí 2022; i Vi la noche que nunca se acaba, d’Helena Santín.

Cada projecte va rebre retorn dels.professionals del sector audiovisual presents, experts en producció, distribució, vendes i festivals d’arreu del territori. Van ser-hi presents Quim Casas, programador del Festival de Sant Sebastià i crític cinematogràfic; José Luís Cienfuegos, director del SEMINCI; Jonathan Cogul, responsable d’adquisicions de Filmax; Enrique Costa, distribuidor d’Elastica Films; Irati Crespo, de l’equip Z365 del Festival de Sant Sebastià; Esther Dueñas, del departament de ficció i cinema de la Televisió de Catalunya; Miquel Escudero, programador de Semaine de la Critique del Festival de Cannes; Ania Jones distribuidora de Bteam; Paz Lázaro, programadora de la Berlinale; Claudia Llosa, cineasta; Mar Medir, productora executiva de Diagonal TV; Almudena Monzú, guionista i productora a Amor y Lujo; Àlex Navarro, d’Europa Creativa MEDIA – Catalunya; Maite Pisonero, del departament de ficció i cinema de Televisió Espanyola; Nadine Rothschild, agent de vendes de Co-Production Office; i Diana Santamaría, distribuïdora d’Atalante.

Amb aquesta presentació final, a la qual també van assistir els membres del Consell assessor de la Residència, es posa el punt i final a la primera edició del laboratori de desenvolupament de guions de l’Acadèmia, on durant 9 mesos s’han acompanyat individualment 8 projectes, a través d’un programa intensiu de mentories, tallers, masterclass, retirs, trobades amb la indústria, i una retribució econòmica mensual.

La Residència de guions és una iniciativa de l’Acadèmia del Cinema Català, de la mà de Guionistes Associats de Catalunya (GAC), amb el finançament del fons Next Generation de la Unió Europea, ICAA, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; ICEC, i l’Ajuntament de Barcelona; amb la col·laboració de DAMA, Blanquerna URL, ESCAC, UPF, Fundació Joan Brossa, Museu Picasso, i l’Institut Ramon Llull.