La GRAN Pantalla, el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, ha tancat la seva cinquena edició amb nou èxit de convocatòria. Més de 3.500 espectadors han omplert la sala gran dels Cinemes GironaAlfredo Cohen, director del festival, valora molt positivament aquesta edició, “hem viscut el festival més complet i emotiu de totes les edicions fins ara. A la Filmoteca vam gaudir del cinema clàssic, i a la plaça de la Vila de Gràcia ens van divertir i ballar al ritme de Son de la Rambla. Hem reflexionat sobre la sexualitat i l’art, hem viatjat amb perspectiva intercultural, hem ampliat les mirades sobre les diversitats LGTBIQ+, ens hem apropat a l’Alzheimer des de l’humor i des de l’amor. Amb la presència de Teresa Gimpera i la pel·lícula sobre Omara Portuondo ens hem meravellat amb el talent i les ganes de continuar aportant de les persones grans. I amb els curtmetratges i vídeos participatius hem fomentat el talent de nous realitzadors/es i apropem el cinema a les comunitats.”

Agustí Argelich, Angela Bosch i José Gil, jurat de l’edició d’enguany, va decidir atorgar el Premi al Millor Curtmetratge Internacional La GRAN pantalla a Mañana, pasado, d’Alejandra Andino, “per retratar l’assetjament als pobles autòctons i l’ambient per l’explotació de recursos, a través de la mirada solitària i profunda d’una dona gran, Aimara, que es nega a perdre el seu món. Un relat amb una visualitat impressionant que immortalitza els indrets andins i la vida natural, com l’existència humana mateixa“. 

El jurat també ha volgut reconèixer amb una menció especial al curtmetratge Les més grans, dirigit per Dubi Cano, Marta Codesido, Núria Ubach i Ulrika Andersson, per “mostrar la diversitat de la vellesa en un món rural proper, amb tanta espontaneïtat i naturalitat. Per ser un cant bell i senzill de personatges tan humans, tan necessaris que no deuríem oblidar.” I el Premi del Públic, atorgat pels espectadors, va ser concedit al curtmetratge Maruja, de Berta García Lacht. Dos guardons per a produccions catalanes, en tots dos casos dirigits per joves realitzadores debutants.

Els guardons, obra de Marco Barreto, volen transmetre l’esperit nostàlgic del festival. Es tracta d’un visor de cel·luloides adaptat amb un lenticular que el converteix en una gran pantalla. Les tecnologies d’impressió 3D han permès la seva recreació amb materials biodegradables a través de l’ús de PLA a base de blat de moro, mantenint el look vintage però adaptat als desafiaments moderns i sostenibles. A més del trofeu, els premis tenen una retribució en metàl·lic, 300 € més Distribution Pass Festhome pel guanyador, i 150 € per la resta de guardonats. 

A la mateixa cerimònia de clausura es va fer lliurament del Premi a la Trajectòria a Teresa Gimpera que va conversar sobre la seva carrera abans de rebre el guardó. 

Lluís Rabell, regidor de Pla de Barris, Educació i Promoció de Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar a la gala inaugural que “la GRAN Pantalla no és només una cita cultural important, és també un espai de promoció de les persones grans. Les persones grans no són un llast, creiem que representen un enorme potencial a la societat, i iniciatives com aquest festival són del tot necessàries i estem convençuts de la seva projecció i creixement. Parlar de gent gran és parlar de futur de Barcelona, no de passat“. El director del festival també vol destacar que la GRAN Pantalla “es consolida també com a espai d’educació que genera diàleg al voltant del envelliment, que és una condició humana, vital i natural, i el millor que ens pot passar.”

El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona és un projecte de l’entitat elParlante en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la Fundació La Caixa.