L’Acadèmia del Cinema Català va celebrar el passat divendres la Festa d’Estiu, on s’ha lliurat el desè Premi Pepón Coromina. El jurat format per la directora i actriu Elena Martín, el director i guionista Mikel Gurrea, la productora Sandra Tapia, el director de fotografia Artur Tort i el productor i exhibidor Toni Espinosa, ha valorat la feina rigorosa, efectiva, valenta i aglutinadora de Dones Visuals. El col·lectiu, consolidat com a espai de transformació i de resistència feminista de referència, combat la desigualtat “posant en relació les dones de l’audiovisual català, impulsant l’encara inexistent paritat i la igualtat d’oportunitats, i accionant amb recursos per tal que les mirades, les veus i la significació dels llocs de treball en el sector siguin diverses”, recull el veredicte.

Per la Festa d’Estiu han passat alguns dels protagonistes de les estrenes catalanes de l’any i el cinema que vindrà, com com Creatura (Elena Martin, Clara Segura, Clàudia Dalmau, Marta Cruañas, Ariadna Dot, Tono Folguera), Els encantats (Elena Trapé, Ainara Elejalde, Marta Ramírez), Els petits amors (Celia Rico, Sandra Tapia), Las buenas compañías (Sílvia Munt, Elena Tarrats, Antonio Chavarrías, Alba Bosch), Sica (Carla Subirana, Núria Prims), Unicorns (Àlex Lora, Valerie Delpierre), La Singla (Paloma Zapata), 20.000 especies de abejas (Valérie Delpierre), Retorn a Raqqa (Albert Solé), Un cel de plom (Miquel Romans, Roger Batalla, Rachel Lascar), El Cuco (Mar Targarona, Joaquin Padró), Robot Dreams (Ibon Cormenzana, Ignasi Estapé, Sandra Tapia), Fauna (Pau Faus, Ventura Durall), La imatge permanent (Laura Ferrés), Un sol radiant (Mònica Cambra, Ariadna Fortuny, Núria Prims, Xesc Cabot, Pep Garrido), o Teresa (Ainet Jounou, Ania Jones).

També passaran per la catifa vermella els participants en la segona edició del Catalyst for talent 2023, una iniciativa per a la internacionalització del nostre cinema a través del seu talent interpretatiu coorganitzada per l’Acadèmia del Cinema Català i DIPLOCAT, i amb la col·laboració de la Fundació AISGE. Els quinze actors i actrius seleccionats enguany són Vicky Luengo, Yolanda Sey, Aina Clotet, Bruna Cusí, Antonio Escámez, Iván Morales, Maria Pau Pigem, Mireia Ros, Ricard Balada, Roger Coma, Ander Puig, Intissar el Meskine, Laia Manzanares, Malcolm McCarthy i Sonia Jerez. Durant tres dies, del 26 al 28 de juny, tots quinze treballen a Barcelona amb quatre directors de càsting internacionals convidats (Orla O’Connor, del Regne Unit; Anders Nygaard de Dinamarca; Mathilde Snodgrass, de França, i Luís Rosales, de Mèxic), amb l’objectiu d’enfocar les seves carreres amb una projecció internacional.

També hi han participat alguns dels protagonistes del Catalyst for Talent, una iniciativa per la internacionalització del nostre cinema a través del seu talent interpretatiu coorganitzada per l’Acadèmia del Cinema Català i DIPLOCAT, amb la col·laboració de la Fundació AISGE. Entre els quinze actors i actrius seleccionats, s’hi troben Vicky Luengo, Malcolm McCarthy, Laia Manzanares, Iván Morales, Bruna Cusí, Mireia Ros, Antonio Escámez, Maria Pau Pigem, Mireia Ros, Ricard Balada, Roger Coma, Ander Puig, Intissar El Meskine, Sonia Jerez, i Yolanda Sey.