Fernando Esteso

B-Retina, el Festival de Cinema Sèrie B de Cornellà ha presentat el 16 de juny al Castell de Cornellà la programació de la vuitena edició, que se celebrarà del 12 al 17 de setembre a l’Auditori Sant Ildefons (Plaça Carles Navales S/N), amb una selecció del millor cinema “d’indis i cowboys” i que comptarà amb la presència de l’actor Fernando Esteso (Los Bingueros, Yo Hice a Roque III), que rebrà el premi Golden Ticket en reconeixement de la seva trajectòria.

En un divertit joc de paraules, la temàtica principal de l’esdeveniment serà el cinema “d’indis i cowboys”, però no en la concepció clàssica del gènere, com han explicat la Sabina Pujol i en David Bravo, responsables de programació i de comunicació, respectivament. I és que “els indis que formaran part del certamen no són dels que porten plomes i lluiten contra el Setè De Cavalleria, sinó que venen directament de l’Índia”. D’aquesta manera, el públic podrà gaudir d’un còctel surrealista de westerns de sèrie B juntament amb grans èxits d’indústries com Bollywood o Tollywood -ambdues de l’Índia-, amb films tan importants com Krack, un dels blockbusters més taquillers del 2021 al seu país d’origen. La cinta es podrà veure gràcies a la col·laboració del festival Nits de Cinema Oriental de Vic i serà presentada per en Quim Crusellas, director del festival.

L’actor Megastar Chiranjeevi
a “Por un puñado de rupias

L’esmentat còctel de gèneres assolirà la seva màxima expressió amb la projecció de Por Un Puñado De Rupias (1990), producció índia ambientada al Salvatge Oest, en la qual no falten els tradicionals números musicals i que és protagonitzada per la superestrella Megastar Chiranjeevi, actor tan popular al seu país, que fins i tot va arribar a ser ministre de Cultura i Turisme del 2012 al 2014. Chiranjeevi interpreta un fora de la llei que ha de recuperar els tresors amagats pel seu pare, lluitant contra un grup de bandits, per alliberar la seva mare de la presó.

El gran protagonista de la 8a edició de B-Retina serà Fernando Esteso, actor de dilatada carrera que, a més de rebre l’esmentat Golden Ticket, acudirà a la projecció d’una de les pel·lícules més divertides i insòlites del cinema espanyol, Al Este Del Oeste (1984). Una de les obres més famoses de Mariano Ozores i en la qual paròdia sense embuts el gènere western, amb absurds números musicals i cançons hilarants.

Així mateix, l’esdeveniment reflecteix la bona salut de què gaudeix actualment el cinema independent de sèrie B rodat a Espanya. En aquest sentit, una de les pel·lícules més rellevants serà l’epopeia d’acció Balas y Katanas (2023), rodada pel campió mundial d’arts marcials Nacho Serapio i que s’encarregarà d’inaugurar el festival el dimarts 12 de setembre a les 19:00 hores. La sessió comptarà amb l’assistència del mateix Serapio i d’altres membres de l’equip del film.

“Delirio profundo” de Marta Montes,
una de les pel·lícules més sorprenents que es podrà veure a la 8a edició del B-Retina.

Una altra destacable producció espanyola que es podrà veure és El Hijo Del Hombre Perseguido Por Un Ovni (2020), tardana seqüela del clàssic de baix pressupost El Hombre Perseguido Por Un Ovni (1976) i filmada pel mateix autor de l’original, Juan Carlos Olaria, que als 80 anys encara s’anima a rodar. Igualment, es projectarà Delirio Profundo (2021) de la directora Marta Montes, llargmetratge surrealista que va aconseguir el Premi del Públic a la darrera edició del Festival Internacional CUTRECON de Madrid.

Pel que fa al gènere western, destaca Algo más que morir (2014), cinta rodada al País Basc per Oier Martínez De Santos i José Luis Murga. Es va alçar amb el premi especial Almeria Collection a la quarta edició de l’Almeria Western Film Festival que, juntament amb les Nits de Cinema Oriental, és un dels festivals convidats.

Però no només de cinema espanyol viu el B-Retina, ja que la seva secció a concurs també inclourà estrenes nacionals d’esperats títols estrangers, com ara la cinta de terror nord-americana Malum d’Anthony DiBlasi -un remake amb més pressupost de The Last Shift, també rodada per DiBlasi- o la canadenca Enter The Drag Dragon, la nova pel·lícula de Lee Demarbre, autor de la cinta de culte Jesucristo Cazador de Vampiros (2001).

Durant la presentació, que va comptar amb l’espectacle de dansa i música “Kirwani Express” -a càrrec de Shreyashee Nag Dance Company-, també es va mostrar el cartell final del festival, obra de Krea / Il·lustració & Tattoos, així com l’espot oficial, produït pel mateix equip organitzador i que està centrat en la temàtica “d’indis i cowboys”; es pot veure aquí.

ACTIVITATS PARAL·LELES

A més del passi dels films seleccionats per a la Secció Oficial i dels que es projectaran fora de concurs, B-Retina tornarà a acollir activitats gratuïtes dins i fora de sala, com el mercat exterior, el Concurs Internacional de Curtmetratges i diversos espectacles musicals.

El col·lectiu còmic Cinemasacre comentarà en viu la pel·lícula La Venganza Del Mono Sagrado el 13 de setembre a les 20:00 hores i també es gravarà en directe una nova entrega del pòdcast “La Guarida Del Titán”, el 14 de setembre a les 18:00 hores.

Els assistents podran gaudir de l’espectacle gratuït Bollywood Sitarem, el divendres 15 a les 21:00 hores a l’exterior de l’Auditori, conduït per la companyia de dansa Bollywood i amenitzarà la pausa del sopar, portant al públic “l’energia i el bon rotllo que caracteritzen aquest ball d’orígens cinematogràfics”, com apunten els organitzadors.

El 16 de setembre a les 11:30 hores se celebrarà una nodrida classe magistral dedicada al western rodat a Catalunya, on es mostrarà el documental Goodbye Ringo (2018) i on intervindran Pere Marzo, director de l’esmentat documental; Javier Ramos Altamira, autor del llibre Las Rutas Del Wéstern En Cataluña Y Aragón; i els actors Paco Marín i Alberto Gadea, que van participar en pel·lícules del Salvatge Oest rodades al nostre país.

Aquell mateix dia a les 21 h a l’exterior de l’Auditori hi haurà un xou gratuït de theremin, amb el duet de música Spaghetti Western Django i Sartana. Format per Víctor Estrada i Juanjo Molina, tots dos interpretaran obres de Morricone, Bruno Nicolai o Antón García Abril.

Pel que fa al Concurs Internacional de Curtmetratges, en aquesta ocasió s’han rebut més de 300 treballs, dels quals, els deu finalistes es podran visionar el diumenge 17 a les 18:00 hores a la jornada de cloenda, on competiran per un premi en metàl·lic de 500 euros.

PLATAFORMA CONSOLIDADA PER A LA DIFUSIÓ DE LA SÈRIE B

“Spaghettiman” de Mark Potts, pel·lícula a competició de l’edició d’enguany.

B-Retina, que va néixer com un homenatge als desapareguts cinemes de barri, és un festival únic a tot Catalunya, que s’ha consolidat en l’àmbit nacional com a plataforma de difusió per a un tipus de cinema amb poca visibilitat dins del territori espanyol”, han explicat els responsables durant la presentació. Així mateix, han celebrat que l’esdeveniment s’hagi fet un forat al cor d’aquest públic que fuig dels tòpics de la Sèrie A, que reclama poder compartir en pantalla gran la seva passió amb altres fans d’un gènere que està vivint la seva segona etapa d’or”.

Des del 2015, any de la primera edició, la xifra d’espectadors no ha parat de pujar, demostrant que B-Retina és un certamen amb prestigi tant a la ciutat de Barcelona com a tot el país, sent un dels referents dins del seu gènere. Gràcies a això, des del 2022 ha ampliat la seva durada a 6 dies.

B-Retina, com a membre del TAC (Terror Arreu de Catalunya), participa també a la programació del Festival de Cinema de Sitges, el Festival de Cinema Cardoterror i el FantBoi de Sant Boi de Llobregat. Cal destacar que des de l’any 2018, B-Retina és membre del Catalunya Film Festival i organitza diferents activitats durant l’any relacionades amb el gènere, com la participació en la darrera edició del Saló del Cinema i de les Sèries.

ABONAMENTS JA A LA VENDA

Els abonaments per a la vuitena edició del B-Retina, que se celebrarà del 12 al 17 de setembre a Cornellà de Llobregat, es posaran a la venda a partir del 17 de juny a través dels enllaços habilitats a la pàgina web oficial www.b -retina.cat. També hi ha disponibles lots que, a més de l’abonament, inclouen samarreta i totebag oficial del festival, per 36 euros.

PROGRAMACIÓ DESTACADA

“Balas y Katanas” (Nacho Serapio, 2023), 12 de setembre a les 19:00 hores

Por un puñado de rupias” (K. Muralimohana Rao, 1990), 13 de setembre a les 17:30 hores

“La Venganza Del Mono Sagrado” (Krishna Vamsi, 2004) comentada en directe pel col·lectiu Cinemasacre, 13 de setembre a les 20:30 hores

Pòdcast en directe “La Guarida Del Titán” + pel·lícula Sorpresa, 14 de setembre a les 18:00 hores

“Algo Más Que Morir” (Oier Martínez De Santos, José Luis Murga, 2014), 15 de setembre a les 16:30 hores

“The Full Moon Fathers” (Sean Cranston, 2022), 15 de setembre a les 18:00 hores

“Spaghettiman” (Mark Potts, 2016), 15 de setembre a les 19:30 hores

Espectacle “Bollywood Sitare”, 15 de setembre a les 21:00 hores

“Krack” (Gopichand Malineni, 2021), 15 de setembre a les 22:00 hores

“Goodbye Ringo” (Pere Marzo, 2018) + masterclass, 16 de setembre a les 11:30 hores

“El Hijo Del Hombre Perseguido Por Un Ovni” (Juan Carlos Olaria, 2020), 16 de setembre a les 16:00 hores

“Delirio Profundo” (Marta Montes, 2021), 16 de setembre a les 18:00 hores

“Malum” (Anthony DiBlasi, 2023), 16 de setembre a les 19:30 hores

Concert gratuït de theremin amb el duet de música Spaghetti Western Django i Sartana, 16 de setembre a les 21:00 hores.

“Al Este del Oeste” (Mariano Ozores, 1984), 16 de setembre a les 22:00 hores

“Aquí Llega Condemor, El Pecador De la Pradera” (Álvaro Sáenz De Heredia, 1996), 17 de setembre a les 12:30 hores

“Enter The Drag Dragon” (Lee Demarbre, 2023), 17 de setembre a les 16:00 horesConcurs de Curtmetratges, 17 de setembre a les 18:00 hores

Abonaments i marxandatge als enllaços habilitats a www.b-retina.cat