El curtmetratge guanyador explica el vincle que s’estableix entre un barquer d’un poble riberenc petit i el refugiat palestí que rescata del riu i acull a casa seva

La gala de cloenda, la Nit de les Venus, ha estat un espectacle musical en clau d’homenatge al cinema conduït per les cantants Mone i Beth Rodergas

‘Dalej jest dzien’ (‘Beyond is the day’), una producció de Polònia de 25 minuts, ha guanyat el Premi a la Millor Pel·lícula de la 48a edició de FILMETS Badalona Film Festival. Es tracta d’un curt del gènere de ficció escrit i dirigit per Damian Kocur i rodat en blanc i negre amb actors no professionals i sense un guió predeterminat.

El curtmetratge mostra el vincle que s’estableix entre en Pawell, un humil barquer d’un transbordador en un petit poble de Polònia i que cada dia ajuda a creuar el riu als seus veïns, i en Mohammad, un immigrant palestí que rescata de les aigües i acull a la seva cabana. La pel·lícula és un cant a l’amistat fet a partir de petites anècdotes de la vida quotidiana en un ambient rural.

“En realitat, la meva pel·lícula tracta sobretot de la solitud i de la necessitat de relacionar-se més que no pas de la crisi migratòria”, ha declarat Damian Kocur. “He volgut reduir el món a l’escala d’un poble petit, d’un home senzill i d’un riu que simbolitza el mar, la travessia que per a molts és l’única opció d’una vida millor, però també sovint una trampa mortal”, ha afegit el director quan ha parlat de la seva pel·lícula.

Per això, Damian Kocur va utilitzar actors no professionals en aquest curt, i no els va donar diàlegs per aprendre sinó que només els va marcar certes pautes i els va lliurar a la recreació improvisada de la pròpia autenticitat. A mig camí entre la ficció i el documental, l’home que fa el paper de refugiat s’interpreta a ell mateix i en realitat explica el seu viatge i les seves peripècies. Aquesta pel·lícula ha estat reconeguda i premiada en diversos festivals de cinema d’arreu del món.

Un festival competitiu amb sessions exclusivament presencials

La 48a edició de FILMETS Badalona Film Festival s’ha desenvolupat del 21 al 30 d’octubre amb sessions presencials competitives al Teatre Zorrilla de Badalona, l’Institut français de Barcelona i els cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat. En total, FILMETS ha projectat 235 pel·lícules, de les quals 218 han competit a la Secció Oficial del festival, que s’han distribuït en 24 sessions temàtiques únicament presencials.

Pel que fa a les seus oficials no competitives, l’Hospital Germans Trias de Badalona ha projectat curtmetratges a les habitacions de la planta pediàtrica i a la resta d’habitacions del centre sanitari. També s’han projectat curts a la Sala d’Actes de l’hospital adreçats al personal sanitari en les seves estones de descans. També s’han fet projeccions a l’Hospital Municipal de Badalona i a l’Institut Guttmann, que ha estat seu oficial no competitiva per primera vegada. També s’han projectat pel·lícules a la seu de l’IFP-Grupo Planeta de Barcelona.

La Nit de les Venus

Els guardons de FILMETS s’han lliurat aquesta nit de dissabte durant la tradicional Nit de les Venus, la gala de cloenda del festival, que s’ha desenvolupat al Teatre Zorrilla de Badalona i que ha estat retransmesa per Televisió de Badalona i la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya. La Nit de les Venus ha estat presentada per les cantants Mone i Beth Rodergas i ha consistit en un espectacle musical en clau d’homenatge al cinema.

PALMARÈS 2022

VEREDICTE DEL JURAT de la 48a edició del FILMETS Badalona Film Festival:

 • Venus de Badalona i 5.000 euros – Premi a la millor pel·lícula

‘Dalej jest dzien’ (‘Beyond is the day’), dirigida per Damian Kocur. Polònia.

 • Venus de Badalona i 1.000 euros – Premi especial del jurat

‘Bead Brothers’, dirigida per Aykut Temel. Turquia

 • Venus de Badalona i 1.000 euros – Premi productor/a emergent-PAC

Ales Payá i Gorka Lasaosa del curt ‘Pocos, buenos y seguros’. Catalunya

 • Venus de Badalona i 700 euros – Premi del Públic-La Vanguardia

‘Charlie Surfer’, dirigida per Pia Strømme. Irlanda

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi a la Millor pel·lícula d’animació

‘Airborne’, dirigida per Andrzej Jobczyk. Polònia.

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi a la Millor producció documental

‘Little Berlin’, de Kate McMullen. França

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi a la Millor producció de Badalona

‘Tu niño’, de Sergi Castellà. Catalunya-França-Estats Units d’Amèrica

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi a la Millor producció de Catalunya

‘Harta’, de Júlia de Paz Solvas. Catalunya

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi a la Millor producció d’Espanya

‘Pocos, buenos y seguros’, d’Ales Payá i Gorka Lasaosa. Espanya

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi a la Millor direcció

Elvira Barboza, per la  pel·lícula ‘L’ombre des corbeaux’. França

 • Venus de Badalona i 400 euros – Premi al millor guió

Núria Dunjó López i Júlia de Paz Solvas, per la pel·lícula ‘Harta’. Catalunya

 • Venus de Badalona – Premi a la Millor interpretació

Lou Bennet per ‘Women of virtue’.França

 • Venus de Badalona – Premi a la Millor música original

Pere Joan Company Valentí, per la banda sonora original de ‘Eryon’. Catalunya