L’Acadèmia del Cinema Català i l’Academia de Cine Español convoquen pel dilluns 12 de setembre, un homenatge creuat a Barcelona i Madrid als professionals que han estat reconeguts amb els seus premis honorífics; Tomàs Pladevall, Gaudí d’Honor – Miquel Porter 2022 i José Sacristán, Goya d’Honor 2022.

D’aquesta manera, el director de fotografia i l’actor compartiran amb el públic a Barcelona i Madrid dues de les pel·lícules més significatives de les seves filmografies, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya a la ciutat comtal.

El director de fotografia Tomàs Pladevall, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2022, rebrà l’homenatge de l’Academia de Cine el 12 de setembre a la seva sala, amb la projecció de Tren de sombras (1997), de José Luis Guerín, i participarà en un col·loqui posterior amb Fernando Méndez-Leite, actual president de la Academia de Cine. La Junta de l’Acadèmia catalana va atorgar el guardó d’honor a un director de fotografia per primera vegada en la història dels Premis Gaudí “perquè creiem que ja és hora de reconèixer les professions del cinema que comparteixen autoria i que contribueixen de manera determinant a la creació del llenguatge cinematogràfic. La direcció de fotografia és un dels oficis que més incideix en la construcció de l’univers únic i propi de cada cineasta i en Tomàs Pladevall, ARTISTA en majúscules, ha sigut capaç de crear un món propi de llum per a cadascun dels directors i directores amb qui ha treballat, tots ells grans noms de la història del cinema al nostre país”.

El mateix dia, l’Acadèmia del Cinema Català reconeixerà a Barcelona la trajectòria de més de sis dècades de l’actor José Sacristán, per ser “un model d’entrega, passió, ètica i professionalitat per a tots els cineastes joves; i un company molt estimat per tothom, que ha sabut avançar des del reflex que ens ha tornat a la pantalla alguns dels grans canvis que hem viscut al nostre cinema i a la nostra societat”, tal com afirmava el president de l’entitat, Mariano Barroso. L’homenatge començarà a les 13:15h a l’Antiga Fàbrica Damm, on protagonitzarà una conversa amb l’actor David Verdaguer, després de la qual hi haurà una trobada informal amb acadèmics i acadèmiques. A les 20:00h la Filmoteca de Catalunya acollirà la projecció del títol triat i protagonitzat per Sacristán, El muerto y ser feliz (2013), de Javier Rebollo. Abans de la projecció, hi haurà una presentació a càrrec del mateix José Sacristán; Esteve Riambau, director de la Filmoteca; Susi Sánchez, vicepresidenta de l’Acadèmia espanyola; i Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.