Com a evolució dels Pitching Fòrum Sèries, que ja havien sumat tres edicions. Serielizados ha convocat Serielizados KICK, la primera incubadora de sèries en català, que compta amb la supervisió i l’acompanyament de Guionistes Associats de Catalunya, GAC. El termini de presentació de projectes finalitza el 22 d’agost.

La iniciativa vol impulsar la creació i desenvolupament de sèries o web-sèries de sis episodis, siguin de ficció, animació o documentals. Els vuit projectes seleccionats tindran tant un suport econòmic com d’acompanyament en el procés creatiu i de connexió amb la indústria per a la seva futura producció. Així, a més dels 8.000 euros que seran aportats a cada projecte, tots ells comptaran amb un programa intens de suport, amb classe magistral, mentoria personalitzada i residència creativa, que finalitzarà amb un Pitching Fòrum amb representants de televisions i plataformes.

A més dels criteris habituals de valoració, com l’originalitat o la proposta artística, el jurat donarà puntuació extra als projectes que estiguin escrits o coescrits per dones o per menors de trenta anys, així com la pluralitat de gènere, origen o orientació sexual, tant pel que fa a l’autoria com a la temàtica plantejada.

Una iniciativa que cal aplaudir i desitjar que serveixi perquè els projectes seleccions acabin, tots o bona part d’ells, materialitzats en futures produccions en català. Però el fet que s’hagi posat en marxa enguany i no abans, quan fa mitja dècada llarga de protagonisme, a més creixent, de les sèries de ficció dins el panorama audiovisual, fa apuntar dues consideracions. La primera és ben òbvia: com a país hem perdut uns anys preciosos per impulsar una oferta de sèries de ficció potent i competitiva dins i fora del nostre país. El 2017 es presentava el Llibre Blanc de l’Audiovisual de Catalunya, que dedicà molta atenció al cas d’èxit danès, amb sèries com Borgen i es proposava fer alguna cosa semblant aquí. La segona. té a veure molt amb la primera, però també amb una problemàtica molt interioritzada: quan es pensa a fer una obra, molts sectors del nostre audiovisual no pensen pas en una futura producció en català. No és el primer cop que ho assenyalo en aquest portal.

A més de GAC, Serielizados KiCK compta amb el suport o col·laboració de la Fundació SGAE, la Universitat Ramon Llull-Blanquerna i l’ICAA. I cal recordar que la novena edició de Serielizados Fest se celebrarà a Barcelona del 18 al 23 d’octubre.