Durant els mesos d’abril i maig, el cine Doré de la Filmoteca Española acull un cicle de programació especial dedicat a Pere Portabella, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2012, amb el qual es recuperen tots els curtmetratges i llargmetratges dirigits pel cineasta al llarg de les més de cinc dècades en actiu al món del cinema.

La seva filmografia arrenca als anys 50, moment en què renaixen les avantguardes plàstiques, i aviat esdevé un referent per la seva modernitat i el compromís polític, primer com a productor de El cochecito (1960) i Viridiana (1961), sota el segell de la seva productora Films59, i després com a director amb una filmografia composta de 27 títols entre llargs i curts.

La retrospectiva inclourà obres com Nocturno 29 (1968), Vampir-Cuadecuc (1970), Umbracle (1972), El sopar (1974-2018), Pont de Varsòvia (1989), El silenci abans de Bach (2007) i, la més recent, Informe general II. El nou rapte d’Europa (2016). També, curtmetratges com Miró l’altre (1969), Play back i Poetes catalans (1970), Acció Santos (1973), Miró la forja i Miró Tapís (1973), Art a Catalunya i Literatura Made in Barcelona (1975) i Mudanza (2008), entre d’altres. Entre els artistes i creadors que han col·laborat a les pel·lícules de Portabella s’hi compten amb pintors com Joan Miró i Antoni Tàpies, el poeta Joan Brossa, els músics Carles Santos i Josep Maria Mestres Quadreny, i els escriptors Pere Gimferrer i Octavi Pellisa.

Pere Portabella presentarà personalment al Doré les sessions dels dies 6 i 7 d’abril, dedicades respectivament a El silenci abans de Bach i Pont de Varsòvia.

Més informació i compra d’entrades aquí.