Dijous 27, se celebrarà el seminari internacional «Protegir i promoure la diversitat d’expressions culturals en l’entorn digital: una visió general de les reformes legislatives», en el qual participarà el consultor en comunicació audiovisual i col·laborador d’aquest portal, Daniel Condeminas. En la seva intervenció analitzarà la situació actual i les perspectives de futur pel que fa a les garanties en l’oferta i la producció de continguts en català a la futura llei estatal de l’audiovisual. Actualment, Condeminas és assessor de la Federació d’organitzacions per la llengua catalana (FOLC) en aquesta legislació, que ben aviat iniciarà la seva tramitació parlamentària al Congrés dels Diputats.

Aquest seminari està organitzat per la Càtedra UNESCO per a la Diversitat de les Expressions Culturals del Quebec i la Coalició per a la Diversitat de les Expressions Culturals (CDCE), en col·laboració amb la Federació Internacional per a la Diversitat de les Expressions Culturals (IFCCD). Aquesta jornada d’estudi reunirà experts i representants de la societat civil d’arreu del món, que analitzaran i compararan diverses accions legislatives per promoure la diversitat d’expressions culturals i lingüístiques a les plataformes audiovisuals.

La conferència internacional oferirà una oportunitat per als experts d’Àsia-Pacífic, Europa, Àfrica i Amèrica del Nord i del Sud per discutir les qüestions crucials relacionades amb l’aplicació de la Convenció de la UNESCO de 2005 sobre la protecció i la promoció de la diversitat cultural. Temes com la promoció de continguts «locals», la seva recomanació, la responsabilitat dels algorismes, la transparència de les plataformes, els mètodes de finançament de la creació nacional, o la influència de les cultures i minories indígenes i nacionals i les xarxes socials.

Cal afegir que aquest seminari internacional l’emmarca en la situació que viu el Canadà, que té la intenció de modernitzar la seva Llei de radiodifusió perquè les plataformes en línia estiguin subjectes als mateixos requisits que les emissores televisives convencionals. I per això s’ha cregut d’interès des diverses entitats quebequeses i canadenques saber quines reformes legislatives en el sector audiovisual s’han posat en marxa o s’han implementat els darrers anys arreu del món.

Taula rodona sobre la directiva europea de serveis de comunicació audiovisual

Imatge del programa del seminari. Es pot descarregar des d’aquest enllaç: https://cdec-cdce.org/wp-content/uploads/2022/01/v1_program_eng_complete-1.pdf

Un dels punts claus del seminari serà la taula rodona sobre les legislacions estatals que han incorporat la Directiva Europea sobre serveis de mitjans audiovisuals. Un taula que analitzarà tant les quotes lingüístiques i de continguts europeus, com l’obligació de desenvolupament i participació en el finançament de produccions audiovisuals.

La presentació de la directiva i una visió general de l’estat de la seva transposició, anirà a càrrec de Sophie Valais, de l’Observatori Europeu de l’Audiovisual. El cas de la transposició a França, la farà Mathieu Fournet, del CNC. I el cas espanyol serà tractat pel professor de la Universidad Carlos III de Madrid, Luis Alfonso Albornoz. Posteriorment, hi haurà tres visions des de la societat civil. A més de Daniel Condeminas, hi intervindran Guillaume Prieur, secretari general de la coalició europea per la diversitat cultural (IFCCD) i Christine Merkel, cap de la secció alemanya de cultura i comunicació de la UNESCO.

El seminari s’iniciarà a les 4 de la tarda (hora catalana) de dijous 27 i és previst que finalitzi al voltant de les 11 de la nit. La incripció, gratüita, es pot formalitzar des d’aquest enllaç: https://www.eventbrite.ca/e/billets-the-diversity-of-cultural-expressions-in-the-digital-environment-219310602917?utm_campaign=post_publish&utm_medium=email&utm_source=eventbrite&utm_content=shortLinkNewEmail