2022 es prepara com un bon any per l’animació catalana. El nou any confirma l’auge de l’animació catalana, la qual ha sigut reconeguda tant a nivell nacional com internacional. Desprès d’un període en el qual les produccions audiovisuals han sigut una via d’escapament i d’entreteniment per a molta gent, l’animació s’ha situat com a un dels puntals d’aquesta indústria gràcies a la seva capacitat d’adaptació durant la pandèmia de la COVID-19. Tant és així que 2022 apunta a ser l’any més important de la història de l’animació catalana, àmpliament representada pels integrants de ProAnimats, associació a la qual pertanyen una vintena de les principals productores catalanes i que forma part de PROA.La resiliència del sector, que ha augmentat el seu nombre de produccions alhora que s’ha consolidat com un sector generador de llocs de feina qualificats i amb gran potencial tecnològic, ve acompanyat d’un suport creixent per part de les institucions.

A Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) ha doblat la seva dotació a l’animació fins als 4,8 milions d’euros. Això implica també un creixement significatiu dels projectes beneficiats: dels 3 del 2018 i 2019 es va passar a 8 l’any passat i a 12 pel 2021.

Les dades a nivell estatal segueixen la mateixa línia. Si entre 2017 i 2019 l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) va atorgar 7,3 milions d’euros, entre 2020 i 2021 la xifra ha pujat fins als 14,4 milions. Aquesta pujada és deguda en gran part gràcies a les produccions catalanes, que representen el 66% dels projectes subvencionats.

Produccions premiades i amb projecció internacional

L’any vinent es podran veure algunes de les produccions de ProAnimats als principals canals i plataformes estatals: Clan, Super3, À Punt, IB3, ETB, Netflix o Movistar+.

De la mateixa manera, han arribat amb acords per realitzar coproduccions a països com Itàlia, França, Mèxic, Alemanya, Finlàndia, Canadà, Perú, Uruguai, Japó, Finlàndia o Bèlgica i que també s’emetran el 2022.

Les produccions dels socis de ProAnimats van des de sèries d’animació a llargmetratges i curtmetratges que han sigut reconeguts en els últims anys en el panorama nacional i internacional. Alguns dels projectes i futures estrenes més destacats inclouen:

  • Bliss, productora amb més d’una desena de projecte en desenvolupament, com el curtmetratge IBIS, guanyador a Next Lab i al CEE Animation Forum –Millor Projecte de Curtmetratge; i Muerte Murciélago, estrenada al  New Chitose Airport International Animation Festival i al ZINEBI.
  • Cornelius Films, que han realitzat Mironins en coproducció amb Peekaboo Animation. Aquest projecte transmèdia està nominat com a Millor Pel·lícula d’Animació als Premis Goya i Gaudí i s’estrenarà com a sèrie a TVE, CCMA i À Punt el 23 de desembre.
  • Ikiru Films, productora de la saga Tadeo Jones, la tercera entrega de la qual s’estrenarà el proper estiu, també està desenvolupant el projecte Refugiades climàtiques.
  • Mago Production, productora de Polinopolis, premiada com a millor sèrie espanyola al Festival Ecran Jeunesse. Les seves properes estrenes inclouen el llargmetratge La llum de l’Aisha i les sèries Joy EternalLa orquestita i Bloody Dogs.
  • Motion Pictures, creadora de Mya Go, estrenada a Clan, Súper 3, ETB i a prop d’una vintena de països. Les seves properes estrenes inclouen La granja felizAgus y los monstruos i Colorics.
  • Mr. Miyagi, la productora responsable d’El Hoyo, estan en producció de Hanna i els monstres i Dalia i el llibre vermell, que darrerament ha comprat Disney per distribuir-la, i que s’enllestiran el 2022. També desenvolupen 21 presoneres i Juul, una gran coproducció paneuropea.
  • Pikkukala, productora amb seus a Barcelona i Helsinki, l’any 2020 va estrenar Stinky Dog (Gos pudent). Els seus nous projectes són Royals Next Door (Mis vecinos reales) i Taste Buddies (Tastets).
  • Teidees, productora nominada a dos Emmy Kids per Molang i Doopie. Durant la pandèmia va desenvolupar Misha, la gata violeta i Jasmine i Jambo, aquesta última premiada recentment com a millor sèrie internacional del Festival Ecran Jeneusse.