Dimecres 24, se celebrà a l’auditori de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, de València, un acte públic sobre la futura llei estatal de l’audiovisual, que aplegà representants de les tres associacions de productores valencianes (AVANT, AVAPI i PAV) a més de Vicenta Tasa, directora de la Càtedra de Drets Lingüístics de la UV, i del president del nou Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, José Maria Vidal, tots ells moderats pel periodista Xavier Aliaga. Un acte que serví per constatar el consens del sector professional, acadèmic i institucional valencià en favor que aquesta llei inclogui mesures en favor de la producció en llengua catalana.

A més d’aquesta qüestió, els representants de les productores valencianes van plantejar altres propostes sobre el contingut d’aquesta futura normativa. La més destacava va ser la reivindicació que hi hagi una clara definició de qui és i qui no és un productor independent, i així evitar que les productores associades a les grans cadenes privades estatals s’enduguin els ajuts públics i desgravacions, «destinades a les realment independents», com assenyalà Ximo Pérez de PAV. Des del sector institucional, el president del Consell audiovisual valencià recordà el posicionament compartit amb el CAC i el Consell audiovisual andalús en defensa de les competències d’aquestes autoritats audioivisual i evitar que no quedin arraconades davant la CNMC i la Secretaria d’Estat de telecomunicacions i infraestructures digitals, tal i com preveia l’articulat de l’avantprojecte.

Més enllà de la futura legislació estatal, es van formular tot un seguit de reflexions sobre el futur de la indústria audiovisual valenciana. Així, Vicent Monsonís (AVAPI) va reclamar «una estratègia de l’audiovisual a llarg termini» que inclogui «la producció de continguts en valencià» com un dels seus elements claus, tot reclamant la necessitat d’impulsar mecanismes i estratègies per aconseguir-ne una distribució i exhibició exitosa. En un sentit similar es manifestà Rafa Molés (AVANT) qui reivindicà que «si un producte té qualitat, és indiferent en quina llengua està fet». Tant ell com la resta de representants de la producció audiovisual valenciana van reclamar que À Punt tingui suficient pressupost per fer de «locomotora» del sector.

L’acte va ser organitzat per les principals entitats per la llengua i la cultura al País Valencià: Acció Cultural del País Valencià, Associació Cívica Tirant lo Blanc, Plataforma per la Llengua País Valencià, Escola Valenciana i Intersindical Valenciana; aquestes dues integrants de la Federació d’organitzacions per la llengua catalana, FOLC. A la seva fila zero coincidiren diputats i responsables polítics de Compromís, Esquerra Unida, Podem i el PSPV; organitzacions que donen suport al govern de coalició de la Generalitat Valenciana.