Segons informa EL PERIODICO, el passat dijous 16 de setembre, estava a punt l’avantprojecte de llei de comunicació audiovisual, i havia de ser aprovada al següent Consell de Ministres. Com es sabut, en el text d’aquest projecte no s’incloïa cap tipus de protecció per al català i altres llengües cooficials a l’hora d’exigir quotes a Espanya a les plataformes digitals, però en les últimes hores hi ha hagut un gir de guió, trucades d’alt nivell i una represa de les negociacions entre els dos Executius, que ha portat a la vicepresidenta Nadia Calviño a postergar l’aprovació de la iniciativa legal.

“En les últimes hores s’han començat a moure coses. Veurem”, reconeixien al PERIODICO fonts coneixedores de les converses que s’estan produint entre les dues administracions. De fet, el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital mantenia un canal obert de comunicació sobre aquest assumpte amb la Generalitat des del passat estiu, encara que amb resultats infructuosos. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, havia advertit en públic al juliol que donaria la batalla amb aquest assumpte. Però també ho havia fet en privat, durant la reunió bilateral Govern-Generalitat malgrat no constar l’assumpte com a part l’ordre del dia. “La inclusió d’un percentatge per al català en aquesta llei és casus belli per a nosaltres”, ha avisat.

En la darrera versió de la llei audiovisual que s’havia estat movent s’establia que la quota de catàleg que es fixarà com obligada per a les plataformes com Netflix serà d’un 30% per a obra europea. D’aquest percentatge, “com a mínim un 50%” serà reservat per a produccions en castellà “o” en alguna de les altres llengües de l’Estat, permetent a les empreses afectades per la nova llei triar què li és més rendible. Això, segons el Govern català i el sector ni garanteix la protecció cultural ni la inversió necessària en l’obra catalana. L’anticipació d’aquesta Llei va generar soroll polític i algunes reaccions oficials des de Catalunya. La portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha afirmat que el projecte de llei “perjudica el català” i va admetre que s’intentaria la negociació per evitar la seva aprovació en aquests termes. Des del Congrés, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va arribar a dir que veia el PSOE “massa tranquil per tot el que té per davant”, sol·licitant als socialistes que no donin per assegurances els propers Pressupostos, que necessiten del suport republicà per tirar endavant, si no donaven el seu braç a tòrcer amb la llei audiovisual i algun altre projecte com la llei de memòria democràtica o de convivència universitària.