La Zona Franca de Barcelona i la Fundació Incyde van posar en marxa del 3 al 5 de març el Barcelona Woman Acceleration (BWAW) un event digital amb voluntat d’accelerar i dinamitzar la igualtat de gènere per aconseguir la participació plena i la igualtat d’oportunitats de la dona en el sector industrial , en un esdeveniment que es va desenvolupar als platós de RTVE a Sant Cugat de Vallès . Com va explicar Pere Navarro, president del Consorci de Zona Franca “volem crear un esdeveniment que serveixi de referència per avançar en la igualtat de gènere d’una forma innovadora, superant el moment de la reflexió per endinsar-nos en proposar solucions “. També, en la presentació de l’event, Javier Collado de la Fundació Incyde va destacar que “la igualtat de gènere continua sent una assignatura pendent cap a la qual hem de manifestar el nostre ple compromís per aconseguir que tots tinguem accés a les mateixes oportunitats sense distinció ni discriminació. La celebració d’aquest esdeveniment, al costat de el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ​​és sens dubte la clara evidència que caminem en la direcció correcta “.

El nou esdeveniment està dirigit a un públic ampli, tant femení com masculí, i amb un clar enfocament transformador amb l’objectiu d ‘ “aprofitar la posició de privilegi de l’CZFB en l’àmbit industrial i logístic per actuar com a motor en una transformació també de gènere, perquè el sector productiu pot millorar de la mà de l’talent femení “, segons afirma Blanca Sorigué, directora general d’CZFB.

Diversitat de temàtiques i ponents

L’esdeveniment es caracteritza pel seu caràcter paritari, impulsat pel convenciment dels organitzadors de la necessitat d’involucrar tant a homes com a dones per avançar en la igualtat de gènere. Durant els tres dies de BWA, van tenir lloc 9 sessions de debat en els quals han participarat més de 50 speakers, amb perfils molt diversos i referents de diferents sectors d’activitat. Sempre sota el paraigua de la igualtat de gènere, també s’han tractat temàtiques diferents com la forma d’aconseguir més presència femenina en carreres tècniques, la recerca d’accions per afavorir la presència de la dona en la nova economia, o el camí cap a un progrés en matèria de justícia social o equitat, en el marc de l’Agenda 2030 de l’ONU.

Compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

BWA s’emmarca en l’estratègia global de Consorci de la Zona Franca de Barcelona per implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en l’àmbit industrial i empresarial. En aquest sentit, l’entitat ha volgut impulsar una trobada centrada en l’objectiu número 5, la igualtat de gènere, en un esdeveniment que ha comptat amb la col·laboració del Consell de la Dona de la Zona Franca, el primer d’àmbit industrial, la creació del qual va ser promoguda pel CZFB al costat de set empreses més de polígon. L’objectiu d’aquest Consell serà treballar en l’equiparació de gènere en l’àrea productiva de l’economia.

La dona davant la dècada per a l’acció

En aquesta sessió de l’esdeveniment, BChange ha reunit Maria Peña, consellera delegada d’ICEX, Clara Arpa, presidenta del Pacte Mundial de les Nacions Unides per a Espanya, Inmaculada Riera, directora general de la Cambra de Comerç d’Espanya i vicepresidenta de Fundació Incyde, i Jorge Brown, vicepresident d’Advanced Leadership Foundation, amb Pere Buhigas, director de RTVE Catalunya com a moderador per abordar La dona davant la dècada per a l’acció.

Durant la sessió, Clara Arpa ha assenyalat que des del Pacte Mundial de les Nacions Unides acabem de presentar l’estratègia 2021-2023 on donem especial prioritat a la perspectiva econòmica social i mediambiental”. Així mateix, Arpa ha apuntat que “la gent jove encara no pensa en clau de sostenibilitat. És moment de consumir i produir de forma sostenible“.

Xerrada BSOCIAL

D’altra banda, en el vertical BSocial, Miguel Lorente, professor de medicina legal i assessor del vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Desenvolupament Sostenible de la Universitat de Granada, ha exposat que “ens trobem amb barreres ideològiques que han evolucionat al llarg del temps però han mantingut la desigualtat i l’exclusió. És important treballar en l’educació i conscienciació, així com desenvolupar una visió crítica menys permissiva, basada en la informació, que permeti contrarestar l’atac que actualment estan patint les polítiques d’igualtat” mentre Magdalena Valerio, exministra de Treball i presidenta de la comissió de el Pacte de Toledo de Congrés dels Diputats, ha posat en relleu “és essencial començar per aconseguir corresponsabilitat en l’àmbit domèstic, ja que les dones seguim assumint un alt percentatge de les tasques de casa, fet que suposa una sobrecàrrega i té unes conseqüències molt importants en la nostra carrera laboral. Per assolir una equiparació en el mercat de treball, necessitem un compromís públic-privat per avançar i no retrocedir en contextos de crisi com l’actual“.

Lideratge femení en administracions estratègiques

La taula rodona sobre el Lideratge femení en administracions estratègiques ha reunit a dones en llocs de direcció d’importants infraestructures com la directora general del CZFB, Blanca Sorigué, la presidenta de Port de Barcelona, Mercè ConesaSonia Corrochano, directora de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat, i Esther Mateu, directora general de Seguretat de Processos i Sistemes Corporatius d’ADIF. En aquest marc, Sorigué ha destacat “la importància que desapareguin els sostres de vidre perquè segueixi augmentant el percentatge de dones presents en consells d’administració de les grans empreses. En aquest sentit, des del CZFB estem totalment compromesos amb els ODS de Nacions Unides i els tenim incorporats en el nostre plantejament estratègic”.

Estudi d’igualtat de gènere al Polígon de la Zona Franca de Barcelona

També en el marc de l’esdeveniment s’ ha presentat un estudi dut a terme juntament amb GESOP amb l’objectiu d’analitzar la situació de les empreses del Polígon de la Zona Franca de Barcelona en matèria d’igualtat de gènere. Es destaca que el 74% dels treballadors són homes davant el 26% de dones. No obstant això, hi ha un major nombre de dones amb formació universitària, un 31% contra un 26% d’homes, encara que en els càrrecs directius segueix predominant el gènere masculí. En aquest sentit, del total de treballadors d’aquesta zona industrial, el 18% són homes que ocupen llocs de direcció, mentre les dones directives es limiten al 12%. Així mateix, l’únic àmbit en què predomina el gènere femení en les empreses del polígon és entre el personal administratiu. Pel que fa a les jornades laborals, el percentatge de dones que treballa a temps parcial (9,4%) dobla al masculí (5,7%). Els homes, per la seva banda, fan més torns variables i nocturns.

Acte de cloenda

BWAW ha celebrat avui un acte de cloenda presidit per Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, acompanyat per Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, Blanca Sorigué, directora general del CZFB, José Luis Bonet, president de Fundació Incyde i de la Cambra de Comerç d’Espanya, i Verónica Ollé, secretària general de RTVE.

Collboni ha volgut senyalar que “és evident que especialment les carreres tècniques o la indústria tecnològica i digital, en la qual Barcelona vol ser un referent, hi ha una important desigualtat. La igualtat de gènere és un requisit fonamental i no apreciar el talent femení surt car i cada vegada més empreses en  són conscients. Del conjunt de les persones que treballen en l’àmbit tecnològic a la ciutat comtal avui dia només el 8% són dones, pel que és important la col·laboració público-privada que permeti aprofitar el potencial de tots els talents que tenim a la ciutat, de diferents gèneres, edats i procedència”.En la mateixa línia, Navarro ha insistit que “l’economia no pot prescindir del talent femení, i les dones poden aportar una visió diferent de la gestió dels negocis perquè, entre tots, sumem més” i ha agraït la “col·laboració de tots els ponents, partners i assistents a l’esdeveniment que ja han convertit BWAW en un espai per compartir experiències i proposar accions i iniciatives que ens acompanyin en aquest camí per eliminar barreres i avançar en la igualtat de gènere”.Per la seva banda, Bonet ha apuntat que “la crisi ens ha portat molts problemes, però també molts aprenentatges. Tenim davant nostre una gran oportunitat per a transformar la nostra societat. I en aquest procés de canvi i renovació la dona ha de jugar un paper destacat. La resiliència i l’empatia són dues qualitats associades a la dona i que en aquest moment cobren vital importància per a la reconstrucció econòmica i social a la qual hem d’enfrontar després de la pandèmia”. Segons Ollé“el papel de un medio de comunicación en este sentido es esencial y nosotros, como radio televisión pública, ponemos todos los medios que tenemos a nuestro alcance para dar visibilidad a la igualdad de género. Desde el Instituto de RTVE hemos elaborado una guía de igualdad como herramienta para abordar contenidos relacionados con la mujer para huir de los estereotipos y abordar situaciones de desigualdad con el objetivo de que trascienda el mensaje”. Tot i que el 93% de les empreses asseguren que estan molt o bastant compromeses amb la igualtat de gènere, menys de la meitat compta amb un pla d’igualtat i només un terç té contemplat un protocol de prevenció d’assetjament sexual, més comú entre les empreses de més dimensió.

Per la seva part, Conesa ha insistit en “la importància de trencar el sostre de vidre i guanyar-se el respecte de l’equip quan s’ocupen posicions directives”“El món globalitzat requereix territoris que puguin prestar múltiples serveis i l’àrea de Barcelona compta amb un hub molt potent amb el port, aeroport, la Zona Franca i la connexió que proporciona Adif. Estem davant d’una aliança estratègica que hem de posar en valor”, ha conclòs.

2200 assistents a aquesta edició de BWAW

En aquesta primera edició de BWAW han assistit de manera virtual més de 2.200 persones de tot Espanya, de les quals un 70% han estat dones i un 30% homes, aconseguint així l’objectiu del CZFB d’arribar a un públic ampli i amb representació de ambdós gèneres. Així mateix, la franja d’edat predominant entre els seguidors de BWAW (51%) ha estat la de 26 a 45 anys.

Totes les sessions de l’esdeveniment s’han retransmès des dels platós de RTVE Catalunya a Sant Cugat de Vallès i de RTVE a Madrid i s’han pogut seguir des del web de BWAW. Així, el CZFB i la Fundació Incyde, en col·laboració amb el Consell de la Dona de la Zona Franca, han creat un esdeveniment de referència per fomentar la interacció i impulsar solucions i projectes que permetin generar un progrés en la igualtat de gènere. La primera edició de BWAW ha tingut com Partners a CaixaBank, l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona i la revista Woman.

Poden veure una imatge de l’última jornada del BWAW clicant aquí i una altra de l’acta de cloenda clicant aquí.