Ricard Albiñana ens ha deixat aquesta setmana. Al seu darrera queda una sòlida trajectòria com a director de fotografia, productor i director a les espatlles. Procedent d’una família de cineastes (el seu pare, Ricard Albiñana Pedrerol va ser director de fotografia de molt renom els anys 50 i 60), va ser pioner als equips de camara de RTVE Barcelona als estudis de Miramar i un dels directors de fotografia de l’anomenada Escola de Barcelona. A partir dels anys 80 va dirigir la seva carrera professional al cinema publicitari a l’empresa familiar, creada sota el nom de Vector Albi i que més endavant es convertiria en Albiñana Films, una de les productores de cinema publicitari i continguts multiformat més destacades a Catalunya. La seva aportació en el camp de la publicitat ha estat reconeguda als principals certàmens especialitzats del sector, com al Festival Festival Internacional de Creativitat Cannes Lions, el Festival Publicitari San Sebastián – Sol, el FIAP o el New York Ad Fest, entre molts d’altres. També va ser un dels fundadors de l’Acadèmia de Cinema de Catalunya. Els seus dos fills, Ricardo Albiñana Jr. i Ramses Albiñana, continuen el seu llegat  com a directors de publicitat.