Aquesta setmana s’ha presentat la programació d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que celebra enguany el 25è aniversari, a Lleida del 26 al 28 de febrer en línia del 25 de febrer al 7 de març. El certamen oferirà un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació, reflexionant sobre el camí recorregut per aquesta mostra, la més veterana de l’animació a Espanya, amb un acurat programa que posa en relleu la diversitat cultural i artística. El regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, i la directora d’Animac, Carolina López, han estat els encarregats d’avançar la programació més destacada d’aquesta 25a edició d’Animac.

Organitzat per l’Ajuntament de Lleida amb el suport de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, l’ICAA del Ministerio de Cultura, la Diputació de Lleida i CaixaForum Lleida, entre altres col·laboradors, Animac és l’esdeveniment de referència per al cinema d’animació a Espanya.

El la presentació que ha tingut lloc avui a Lleida, el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha destacat que Animac aplegarà un any més “el talent més rellevant d’una indústria potent i en permanent evolució que veu Lleida com el seu punt de trobada anual”Rutllant ha volgut agrair també “la feina de totes les persones i institucions que han fet possible aquestes 25 edicions d’Animac”.

Animac gira al voltant de tres eixos: cultural, amb la projecció del millor de l’animació mundial, conferències i altres activitats; educatiu, amb sessions escolars, Animac Campus i tallers, i industrial amb els projectes Incubator.

Per la seva banda, la directora d’Animac, Carolina López, ha posat l’accent en la celebració del 25è aniversari del certamen, que tindrà lloc en una edició híbrida, a Lleida i al ciberespai. “Davant l’obligat canvi de format, celebrem el passat mirant cap a un futur online, sense perdre de vista la feliç i imprescindible presencialitat”, ha destacat López i ha reconegut que “es trobarà a faltar la densitat humana i la dimensió social del festival, però també ens il·lusiona existir amb el do de la ubiqüitat que ens atorga Internet i, des de Lleida, compartir els processos i l’art de l’animació amb tot el món”.

Carolina López ha ressaltat els premis especials d’Animac 2021, “al nivell d’un any tan assenyalat pel 25è aniversari del certamen”. La magistral dibuixant, realitzadora i animadora britànica Joanna Quinn serà la guardonada amb el Premi Honorífic d’Animac 2021Adam Elliot, original realitzador australià d’autobiografies animades en plastilina com l’oscaritzada “Harvie Krumpet”, serà guardonat amb el Premi Animation Master. A ambdós Animac els dedicarà una merescuda retrospectiva i figuren a la llista TOP LIST ANIMAC 25, elaborada per respectats escriptors, historiadors i comissaris internacionals. Celebrar el recorregut d’aquests 25 anys és també reconèixer el creador de la seva imatge, l’il·lustrador i animador Carles Porta, que recull el Premi Trajectòria i al qual el Museu d’Art Jaume Morera dedica una exposició que revisa el procés creatiu de 24 anys al capdavant de la imatge d’Animac. Ells, entre molts altres creadors, participaran en xerrades, trobades i conferències, bé en directe, bé en línia a través del canal de YouTube d’AnimacEn total, s’han programat deu conferències i masterclasses.

MÉS DE 180 FILMS ES PROGRAMEN A ANIMAC 2021

Aquesta edició, Animac ha rebut 700 curtmetratges en la convocatòria oberta. Entre una selecció dels films rebuts, juntament amb les retrospectives, monogràfics i les seccions oficials, en total es podran veure 181 films9 llargmetratges, 2 migmetratges, 169 curtmetratges i 1 sèrie. A més, a Filmin hi haurà una play list amb algunes de les millors pel·lícules d’animació seleccionades en la TOP LIST ANIMAC 25 i que formen part del seu catàleg.

Les seccions habituals d’Animac es mantenen presencialment a la Llotja i al CaixaForum Lleida, expandint-se a més per la xarxaFilmin serà la sala de projeccions online, amb abast a tot l’Estat; YouTube serà el fòrum de conferències, arribant a un públic internacional, mentre que Instagram servirà de lloc més informal per a trobades i xerrades amb les i els cineastes.

Entre els llargmetratges que es podran veure a Animac, destaca la pel·lícula irlandesa que obrirà el certamen “Wolfwalkers”, de Tomm Moore i Ross Stewart, del guardonat estudi d’animació Cartoon Saloon, que es projectarà en l’obertura del certamen, el pròxim 26 de febrer a les 19 h al Teatre de la Llotja de Lleida. Altres llargmetratges que es podran veure seran pel·lícules revelació, aplaudides a festivals internacionals com la polonesa Kill It and Leave This Town”, dirigida per Mariusz Wilczyński, o l’estrena fora d’Àsia de la filipina “Hayop Ka!” (You Son of a Bitch) d’Avid Liongoren, presentada en fase de projecte a Animac Incubatorfa dues edicions.

Els curtmetratges ocupen un lloc destacat en el programa d’Animac, ja que permeten el segell més personal i la màxima experimentació en la cerca de nous llenguatges, estètiques i tècniques. Veterans com Paul BushSAM o Eric Oh presentaran els seus darrers films junt amb talents emergents com Carla PereiraMatisse González o Carmen Córdoba, entre molts altres.

Animac 2021 retrà homenatge al llegendari autor japonès Satoshi Kon (1963-2010) en el desè aniversari de la seva mort. Considerat una de les grans ments de l’anime, és autor de pel·lícules de culte com “Perfect Blue”“Millennium Actress”“Paprika” i la sèrie “Paranoia Agent”, que es podran veure en aquesta edició d’Animac.

A més del complet programa de projeccions, amb les seccions habituals de Llargmetratges, Secció Oficial de Curts, Futur Talent (curts d’estudiants de tot el món) i el Petit Animac, l’apartat especialment programat per al públic familiar, Animac 2021 inclourà l’Especial Realitat i Memòria, amb una selecció de curtmetratges on la realitat es dibuixa i la memòria s’anima.

14 PROJECTES ES PRESENTEN A INCUBATOR

L’apartat professional d’Animac comptarà un any més amb la secció Incubator, on es presentaran projectes en estat embrionari i un panel d’experts els ajudarà a créixer. En total, s’han rebut 41 projectes nacionals i internacionals, dels quals s’han seleccionat 14 per participar a Incubator que, com a novetat, enguany es presentaran en línia. Les altes xifres de participació denoten la consolidació d’Incubator com una eina apreciada pels creadors per presentar els seus projectes.

UN ANIMAC CAMPUS AMB ACCENT PIXAR

Animac Campus, l’espai dedicat als estudiants de cinema i animació, té enguany accent Pixar. Els estudiants d’animació gaudiran de convidats de luxe com l’oscaritzat muntador i director Lee Unkrich, el qual, després de 25 anys a la productora, ha dirigit “Coco”i “Toy Story 3”, entre altres títols d’èxit, o com Daniel López Muñoz, dissenyador de personatges a “Soul” “Up”, entre altres, i Padrí d’Animac Campus 2021.

PETIT ANIMAC AMB GRANS JOIES DE L’ANIMACIÓ PER A TOTA LA FAMÍLIA

El Petit Animac d’enguany conté una singular selecció en què destaquen migmetratges com “Zog and the Flying Doctors” (Regne Unit, 2020), de Sean Mullen, i “Vanille” (França, 2020), de Guillaume Lorin, ambdós seran estrenes a Espanya, i llargmetratges com el mexicà “Un disfraz para Nicolás”, dirigit per Eduardo Rivero, en què l’actor que li dona veu és un noi amb síndrome de Down, i “Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary”, del director francès Rémi Chayé, sobre la infància de la famosa aventurera Martha Jane Cannary, a banda d’infinitat de genials curts per a tota la família.

FILMS D’ESTRENA A ANIMAC 2021

Animac 2021 comptarà amb tres curtmetratges d’estrena mundial“La odisea espeleológica de Sócrates” (Mèxic, 2020), dirigit per Aria Covamonas“Mido et les instrumeaux” (França, 2020), de Roman Guillanton, i “Trazo critico. Contaminación”(Espanya, 2020). A més, seran estrenes internacionals els curtmetratges: “Liza” (França, 2020), de Bastien Dupriez“Good Night Mr. Ted” (Espanya, 2020), de Nicolas Solé, i “Des papillons dans le ventre” (França, 2020), de Miriam Lazrak.

En total, divuit dels films que es podran veure en aquesta edició del certamen seran estrenes a Espanya, entre els quals destaquen els curtmetratges: “Trona Pinnacles”, (França, 2020), de Mathilde Parquet“Opera” (Corea del Sud i Estats Units, 2020), d’Erick Oh“Coincés” (França, 2020), de Masa Avramovic, i “Ennui” (França, 2020), de Timothey Delhaize, Alexis Maerten-Lammin, Gabriel Richaud Aurélia Tron.

25 ANYS D’HISTÒRIA, ANIMAC ES CONSOLIDA

Amb el pas dels anys, Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic. La Mostra va ser creada el 1996 i al llarg dels seus 25 anys d’història s’ha convertit en un dels esdeveniments audiovisuals més coneguts que se celebren a Espanya, amb importància i prestigi a nivell internacional. És una mostra no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que usen l’animació com a instrument per a la seva expressió personal. Va més enllà dels límits de la narrativa tradicional i cerca visionaris que facin treballs independents i arriscats que tinguin força i portin el seu potencial expressiu al límit.