Figura imprescindible per estudiar i entendre el cinema d’autor i independent dels últims 30 anys, el productor Paco Poch (Igualada, 1951) ha tingut una rellevància molt especial en el camp del documental, i, l’any 2016, el Festival Cinespaña de Toulouse va dedicar una retrospectiva a la seva contribució en aquest gènere.Totes les reflexions al voltant d’aquella trobada han estat recollides en un llibre escrit per Gabriela Zea, que serà presentat el proper dimecres 10 de febrer, a les 19.00 hores, a la Casa Elizalde (València, 302), pel propi Poch i l’autora, acompanyats pel periodista Toni Vall i el fotògraf Óscar Fernández Orengo.     

            A “Sobre el cinema documental produït per Paco Poch i la seva retrospectiva a la XXI edició del Festival Cinespaña de Toulouse”, Zea fa una crònica d’aquell certamen i entrevista cineastes que han treballat amb Poch, com José Luis Guerin (‘Innisfree’), Isaki Lacuesta (‘Cravan vs. Cravan, ‘La leyenda del tiempo’) i Lluís Galter (‘Caracremada’). A més, entrevista Jordi Balló, un dels artífexs del Màster de Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra, i Patrick Bernabé, director del Festival Cinespaña de Toulouse. El pròleg el signa Manuel Pérez Estremera, i l’epíleg, Pere Portabella. Pérez Estremera defineix l’estil de Paco Poch com “una mescla de rigor, capacitat de treball, coneixement cultural, realisme laboral sense desatendre les necessitats principals de la direcció, i habilitat en el món de possibles compradors, festivals i panorama internacional, i tot això sota el senzill aspecte d’un savi distret”.   

Editat per l’EPAC (Escola de Producció Audiovisual de Catalunya), el treball de Gabriela Zea està ple d’anècdotes de rodatges, d’opinions sobre el món de la producció i, si es pot definir d’aquesta manera, d’alguns ‘secrets’ per poder tenir una trajectòria tan brillant i enriquidora per al món de la cultura com la de Paco Poch. Un dels darrers documentals produïts per ell ha estat ‘Pots sentir-me?’, de Pedro Ballesteros, sobre la figura de l’escultor Jaume Plensa.