(foto del film “La dona Il·legal” Segarra Films)

Acomiadem aquest 2020 amb una àmplia proposta de pel·lícules en català a les sales de cinema. A més de la tradicional oferta nadalenca de films d’animació amb versió doblada al català per als més menuts, com el “El cavaller del drac” o “Els croods: una nova era”, aquest mes de desembre s’han estrenat tres pel·lícules de producció catalana: “La vampira de Barcelona”, “La dona il·legal” i “Terra de telers”.

Tot i la distinta època on se situa la trama de cada pel·lícula i les temàtiques plantejades, comparteixen uns trets comuns: una mirada crítica a la realitat social on s’hi emmarquen i el protagonisme de cada director en la seva obra. La creació visual de Lluís Danés amb “La vampira de Barcelona”, el cru realisme de Ramon Térmens amb “La dona il·legal” o l’acurada recreació històrica de Joan Frank Charansonet amb “Terra de telers”, conviden a gaudir d’unes experiències cinematogràfiques altament gratificants.

Unes obres que demostren el talent creatiu del nostre cinema, que té la capacitat de traslladar-nos a inicis del segle passat o a l’actualitat més immediata. De les colònies tèxtils, a una Barcelona que ja no existeix, fins a la problemàtica de les persones sense papers i els polèmics CIE. Tres històries que no deixaran indiferent ningú.

I cal destacar l’ampli ventall de grans actrius i actors que han donat vida als diversos personatges d’aquestes pel·lícules: Nora Navas, Sergi López, Yolanda Sey, Miquel Sitjar, Núria Prims, Boris Ruiz, Francesc Orella, Pablo Derqui o Joan Massotkleiner, entre d’altres, esdevenen per si sols uns altres grans arguments per anar a veure-les.

Aquests i altres valors expliquen el perquè aquestes tres estrenes han estat seleccionades a la categoria de millor pel·lícula en la propera edició dels Premis Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català, la gala dels quals se celebrarà el 21 de març del 2021.

Recordem que les sales de cinema són espais segurs. Que la cultura és segura i és essencial. Donem-li suport en aquestes festes nadalenques!

Gaudim del cinema. Gaudim del cinema en català.