La co-producció catalano-francesa Josep, dirigida per l’il·lustrador Aurel, que va ser seleccionada a Cannes i està triunfant a França és una de les quatre nominades a Millor pel·lícula d’animació als EFA, els premis que anualment celebra l’Acadèmia de Cinema Europeu. El film està dirigit per l’il·lustrador i dibuixant Aurel, i compta amb la participació de l’actor i acadèmic Sergi López com a doblador, juntament amb Sílvia Pérez Cruz, que a banda d’encarregar-se de la banda sonora també ha doblat alguns dels personatges femenins.Josep es una producció de IMAGIC TV i LES FILMS D’ICI MEDITERRANEE, i està prevista l’estrena a cinemes a finals de novembre o primers de desembre d’enguany

La pel·lícula competirà amb la francesa Calamity, de Rémy Chayé; la russa The Nose of the Conspiracy Movericks, d’Andrey Khrazhanosvy; i amb l’espanyola Klaus, de Sergio Pablos. El veredicte es donarà a conèixer el proper 12 de desembre amb una gala d’entrega que enguany serà online i es retransmetrà des de Berlín.

Josep, s’ha estrenat a França i ha tingut un excepcional èxit de taquilla. Amb més de 50.000 espectadors en un cap de setmana s’ha convertit en la segona millor estrena de el cap de setmana, alguna cosa inusual per a una pel·lícula d’aquestes característiques A més ha obtingut la millor nota de l’any (9,4 sobre 10) segons l’Observatoire de la Satisfaction, que s’encarrega de realitzar enquestes als espectadors a la sortida dels cinemes. Les crítiques recollides pel film han estat unànimement elogioses tot i que la pel·lícula no és de digestió senzilla al país veí , ja que furga en un episodi espinós de la història de França: l’existència de camps de concentració per a refugiats espanyols durant el franquisme.

Josep narra la història d’el dibuixant i exiliat republicà Josep Bartolí i Guiu, i la seva experiència en els camps de concentració francesos el 1939. l’actor català Sergi López li presta la seva veu en una pel·lícula que compta també amb la participació, en el repartiment i la banda sonora, de Sílvia Pérez-Cruz. Els dos intèrprets, i el director, seran presents a la edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, que va de l’24 a l’31 d’octubre , i on tindrà lloc la première espanyola de la pel·lícula, present a concurs en Secció Oficial.