En una reunió virtual de presentació al sector i a la premsa de les línies 2020 de recolzament a l’audiovisual, Miquel Curanda, màxim responsable de l’ICEC i Francisco Vargas, reesponsable de l’audiovisual, han anunciat que enguany es dedicarà 17,2 milions d’euros al sector. És una xifra que supera en 5,7 milions el pressupost de l’any anterior es línies de suport al sector del 2019. Com han explicat des de l’ICEC “aquesta injecció suplementària respon, d’una banda, a l’aprovació del pressupost de la Generalitat el passat 27 de març i, de l’altra, a l’objectiu de l’ICEC de reforçar el sector audiovisual català i de fomentar la seva competitivitat en els mercats globals”.La xifra d’inversió se situa prop dels 18 milions que hi havia al 2017, però que en part, venien de la reinversió en el sector de la taxa de l’audiovisual.

INVERSIÓ PER LÍNIES

Les línies que milloren més la seva dotació són les destinades a la producció d’obres audiovisuals d’animació –que passa d’1,3 milions a 2,5 milions d’euros– i la de producció de llargmetratges cinematogràfics –que augmenta un 50% la dotació. Enguany, com a gran novetat, l’ICEC també llançarà una línia de coproduccions minoritàries l’objectiu de la qual és fomentar que les productores catalanes puguin crear xarxes col·laboratives al mercat internacional. Aquesta línia,dotada amb 1,2 milions d’euros..

TANCANT PLÀ ESTRATÈGIC

Aquest 2020 es tanca el Pla Estratègic de Suport a l’Audiovisual 2017-2020, que s’havia centrat en el foment de l’excel·lència, reforç d’estructures i contribució a la diversitat des de la identitat cultural pròpia. En aquesta línia, s’ha explicat que “aquests objectius són més vius que mai i segueixen marcant els plans d’actuació de l’ICEC”

Com a fites aconseguides en aquest Plà, l’ICEC; assenyala entre d’altres, que la producció de llargmetratges cinematogràfics, es vagi incrementant (un 69% la dotació respecte de l’any passat) i especialment el reforç als projectes d’exhibició al territori, amb projectes com FilmoXarxa i el Cicle Gaudí i la renovació dels conveni amb els quatre festivals més importants de Barcelona: D’A, In-Edit, L’Alternativa i DOCSBarcelona.

LIQUIDITAT PER AMINORAR L’IMPACTE DEL COVID-19

L’ICEC ha entumat l’esclat de la pandèmia ocasionada per la COVID-19 adoptant mesures concretes donat que s’han aturat els rodatges i les produccions i molts festivals catalans han hagut de suspendre’s o repensar-se en clau virtual, així com l’exhibició cinematogràfica….

Les mesures preses per l’ICEC en front a l’episodi COVID-19 han estat de quatre tipus:

Injecció de liquiditat al sector audiovisual a través de la línia de préstec ICF Cultura Liquiditat, amb 10 milions d’euros, amb préstecs a interès zero d’entre 20.000 i 300.000 euros, amb un termini de retorn de 5 anys i un any de carència.

En segon lloc, l’ICEC ha flexibilitzat tots els tràmits de les seves línies de subvencions : s’avançen resolucions de línies per finançar circulant de les empreses i entitats del sector; aprovació de línies de subvenció entre maig i juny, abans del període habitual.

Com a tercera mesura, l’ICEC ha aplicat canvis en les condicions de les línies per adaptar-les als requeriments generats per la COVID –per posar un exemple, en la línia de foment de l’exhibició de cinema en versió catalana i de producció catalana en sales cinematogràfiques s’ha eliminat del tot el mínim de sessions subvencionables i de títols per sales de cinema per tal de reflectir la reducció de l’activitat durant el període COVID-19.

La quarta mesura és la línia extraordinària que es va publicar al DOGC i que es convocarà a principis del mes de juny.

L’objectiu de totes aquestes mesures és contribuir a la reactivació del sector audiovisual després de l’aturada provocada per la COVID-19..

A banda de les mesures de suport directe al sector a través de subvencions i aportacions reintegrables, l’ICEC treballa per signar un Acord marc per a l’audiovisual –previst per la Llei del Cinema– que possibilitaria la incorporació d’altres administracions en l’impuls a l’audiovisual català.

LÍNIA DE 8 MILIONS PER FER FRONT EFECTES COVID

Finalment, al llarg de la primera setmana de juny l’ICEC obra una línia de subvenció extraordinària, per a la totalitat del sector audiovisual dotada amb 8 milions d’euros, per compensar les despeses de funcionament de les empreses i entitats culturals durant la COVID-19. Aquesta línia inclou, entre altres, despeses estructurals com sous, lloguers o hipoteques, despeses de subministraments, impostos i quotes professionals d’aquelles empreses que hagin hagut de tramitar un ERTE, així com les despeses d’adaptació dels seus locals i/o espais professionals als requeriments sanitaris marcats per les autoritats pertinents per al període post-COVID-19.

Donat el gran nombre d’activitats culturals que podrien acollir-se a aquesta línia, que pot anar des de petites oficines d’organització de festivals fins a cadenes de sales de cinema, passant per festivals i sales de música, Miquel Curanda ha explicat que la línia podria ampliar-se ja que s’està esperant a concretar fons de l’Estat i europeus per abordar un autèntic “pla de xoc”.

SATISFACCIÓ DEL SECTOR PERÒ QUEDA MOLT A FER

Les intervencions del representants del sector en la presentació d’aquestes línies ha coincidit en agraïr les xifres aportades que són un baló d’oxigen pel sector tot i que a preguntes dels periodistes s’ha confirmat que queda molt a fer, especialment tractant d’atreure a Catalunya a les plataformes per aminorar el diferencial que s’ha anat creant en aquests anys entre els dos grans focus de producció de l’Estat, en detriment de Catalunya. També s’ha assegurat que es treballa discretament per si es pot trobar alguna mena de taxa que permeti els retorns que arribava amb l’impost a les telecomunicacions.