La crisi sanitària de la COVID19 està afectant duríssimament sectors clau de la indústria audiovisual. Una de les situacions més dramàtiques és la de l’exhibició, que porta ja quasi un mes amb les sales de cinema tancades, i sense data previsible de reobertura a la vista. Davant d’una situació, que el president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, va qualificar fa uns dies de “demolidora”, tot avançant que serien uns 450.000 d’euros les pèrdues mensuals provocades per l’aturada absoluta de les projeccions. Dins del sector, ha sorgit una iniciativa pionera de microfinançament per salvar un gruix important de les sales de cinema situades fora de les grans ciutats, impulsada pel Circuit Urgellenc: “I love cine de poble”.

El Circuit Urgellenc argumenta la posada en marxa d’aquesta campanya solidària, explicant que “els cinemes de poble, a més de programar gran quantitat de pel·lícules, curtmetratges, documentals i espectacles que no arribarien als territoris rurals d’altra manera, fan una enorme funció socialitzadora que permet a les vil·les seguir vives. De la mateixa manera que els petits teatres municipals, les biblioteques i les ràdios municipals i comarcals, els cinemes de poble formen part de la xarxa que sustenta la vida a les zones rurals (…) La cultura entrelliga les societats, fent-les habitables, vives, possibles”.

La campanya de microfinançament té dues plataformes, amb diferents modalitats de suport i contraprestacions per aquestes aportacions econòmiques. Per una banda la que s’ha engegat des del web de crowfunding Goteo, en la que les quantitats destinades (de 10 fins a 500 €) revertiran en entrades als cinemes per a entitats solidàries del territori, així com passis per a la 7ena edició de la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Tàrrega, Galacticat, prevista per al mes de juny; així com bosses, samarretes i dessuadores amb el logo de la campanya “I love cine de poble” estampat. L’altra via és el mateix portal web del Circuit Urgellenc, on es poden comprar paquets de 20 o 50 entrades, a preu reduït, que es podran fer servir fins a finals de l’any vinent; així com un abonament especial per aquelles sales que disposen d’un club d’associats propi.

Vídeo de la campanya “I love cine de poble” impulsat pel Circuit Urgellenc

El Circuit Urgellenc, una de les empreses històriques del nostre país, compta amb trenta-cinc sales de cinema situades tant en pobles com en diverses capitals de comarca, com Igualada, Ripoll, Montblanc, Les Borges Blanques, Solsona o Balaguer, en el cas de Catalunya; Ciutadella a Menorca; Tamarit de Llitera o Mequinensa a la Franja, a més de Casp o Alcanyís a la resta de l’Aragó.