Ha començat la 4a edició dels ​Premis ​VOC► –Versió Original en Català-​, premis i mostra especialitzada en curtmetratges de ficció i documentals en llengua catalana que organitza ​Òmnium Cultural.

Dijous passat va arrencar la convocatòria des del CineBaix de Sant Feliu de Llobregat amb la primera sessió de la mostra. En un acte molt emotiu, amb la presència de ​Marcel Mauri​, vicepresident d’Òmnium; ​Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat; ​Roser Sebastià​, de la Junta d’Òmnium; i ​Marta Aguilar, presentadora de l’acte, es van anar explicant les sessions que s’aniran desenvolupant en rppers dies.

El passat divendres, 7 de febrer a la segona sessió s’han programarat dues sessions amb els finalistes  d’aquesta edició: ​10 curtmetratges de ficció i 4 curtmetratges documentals que competirán pels diferents premis del certamen: premi del jurat al millor curtmetratge documental, dotat amb 4.000 €; premi del públic al millor curtmetratge documental, amb 1.000 €; premi del jurat al millor curtmetratge de ficció, amb 4.000 €; i premi del públic al millor curtmetratge de ficció, amb 1.000 €. 

Marta Aguilar, presentadora de l’acte ha reivindicat el paper de la cultura al territori, alhora que ha defensat “una mostra que treballa i existeix per extirpar la intolerància, per una societat diversa i plural”. Tot seguit, ​Roser Sebastià​, de la Junta d’Òmnium i responsable del ​VOC​►, ens ha remarcat l’oportunitat “de l’eclosió digital com un repte i una oportunitat i no com un problema per a una llengua que d’entrada sembla desfavorida en aquest sector”. Sebastià també va voler recordar els cinc projectes de la categoria Sala Oberta presentats dilluns passat a la Filmoteca de Catalunya, una novetat dels ​Premis​ ​VOC​► d’enguany.

En la intervenció següent de Lídia Muñoz​, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, a banda d’agraïr que la inauguració s’hagi dut a terme a la seva localitat, va destacar la consolidació del CineBaix com un projecte voluntari “gràcies al qual la cultura en majúscules arriba a Sant Feliu. Més de 80.000 persones han visitat el cinema l’any passat”. La batllessa va recordar la importància de les dues entitats, Òmnium Sant Feliu i CineBaix, les dues entitats culturals amb més força de Sant Feliu. 

“No ens podem conformar amb un 2% de cinema en català. Tampoc amb només un 1% del pressupost de cultura de la Generalitat destinat al cinema en català”. ​Marcel Mauri ​expressava així el seu malestar i la lluita d’Òmnium Cultural per millorar el greu estat de l’audiovisual en català. Mauri també va portar a la sala les paraules del president d’Òmnium Cultural, ​Jordi Cuixart​, empresonat al centre Penitenciari de Lledoners i condemnat a 9 anys de presó per exercir drets fonamentals, que va estar molt present a la sessió inaugural del ​VOC​►, un projecte amb el qual assegurava ​“reivindiquem que el sector de l’audiovisual és estructura de país”. “No defugim la responsabilitat de promoure la producció de qualitat en català”, va dir Cuixart, “mentre demanem també que es destini el 2% del pressupost públic a cultura”. ​A través d’una carta llegida pel vicepresident d’Òmnium, ​Marcel Mauri, el president d’Òmnium va fer una crida a protegir i apostar per la creació en català perquè “estimar la societat passa per estimar els drets dels seus parlants, i la llengua és un gran estímul per fer créixer l’autoestima col·lectiva”. 

En aquesta primera sessió, la sala plena de CineBaix va poder gaudir dels curtmetratges ​‘Hawaii’​, ‘​Ferides’​, ‘Unburied’​, ‘Vaca’ i ‘​Ophelia’ i els documentals ​‘Dins la lluna’ i ​‘Sense filtres​’. En la segona sessió d’avui, dia 7, es podran veure els documentals ​‘Negre de merda’​, ​‘Confeso’ i ​‘Savis de l’horta’, i les ficcions ​‘El dol’​, ‘Bruna’​, ‘Alirón’​ i ‘​Sòl’​.


Teniu tota la informació de les sessions i les sales: www.voc.cat