• La reconeguda actriu Assumpta Serna parlarà sobre el poder de les dones per millorar la indústria audiovisual, des d’una perspectiva ètica.

• Alicia Núñez, fundadora de Mujeres de la Industria de la Animación, analitzarà la situació en el món de l’animació; i Laura Jou, directora de “La vida sense la Sara Amat”, abastarà l’art del coaching.

• L’escola FX ANIMATION lliuraran per segon any les beques MujereX, creades per facilitar l’accés de les dones a un sector on la presència femenina és mínima i aconseguir així l’equitat.

FX ANIMATION Barcelona 3D & Film presenta el seu Open Day, un acte que cada setembre reuneix experts i professionals del sector del cinema i el 3D i que aquest any repeteix el format FX WOMEN TALKS. Es tracta de conferències breus que tenen l’objectiu d’inspirar als alumnes i professionals, fomentant els valors educacionals de l’escola, des de diferents punts de vista. En aquesta segona edició, FX WOMAN TALKS estaran dedicats a defensar el paper de la dona en el món del cinema i el 3D i en la societat, en general. 

Conxita Casanovas, directora del programa d’RNE “Va de cinema” i directora del BCN FILM FEST Festival de cinema de Barcelona, serà la conductora de l’acte. Per a Fàtima Vilà, CEO de FX ANIMATION, “El nostre repte educatiu és fomentar l’esperit crític en els alumnes perquè ells extreguin les seves conclusions. Aquest acte pretén obrir la ment a les dones perquè vegin que hi ha professions on poden créixer i desenvolupar el seu talent, seguint el nostre objectiu d’aconseguir la paritat i la diversitat en el sector audiovisual i d’entreteniment”. FX WOMAN TALKS se celebrarà el 17 de setembre, en el plató de l’escola, de 10h a 14h. (C. Àvila, 41 Bis – Barcelona).

La mirada de la indústria

El programa inclou a dones referents en el sector i abasta les diferents àrees i disciplines professionals. En aquest sentit i en el marc de les mirades més industrials, la prestigiosa actriu Assumpta Sernaanalitzarà el poder de les dones per a millorar la indústria audiovisual, des de l’ètica.

Per la seva banda, Elena Manrique, membre del comitè de programació del Festival por Mujeres,analitzarà la figura de la dona al cinema, sempre a l’ombra de l’home; mentre que Teresa Azcona, la primera dona directiva en la història de la Corporació Aragonesa de Ràdio i TV, posarà sobre la taula el canvi social, des del punt de vista dels mitjans audiovisuals.

En el cas de l’animació, serà Alicia Núñez, fundadora de l’associació Mujeres de la Industria de la Animación (MIA), qui presentarà dades d’un sector en el qual la dona continua en minoria; i el col·lectiu Gaming Ladies, de la mà de Judit Tur, traductora especialista en localització de videojocs, explicarà per què és necessari un festival dedicat als videojocs que aglutini només a les dones d’aquest sector. I és que en el cas dels videojocs, la primera indústria mundial de l’oci, les dones cada vegada  hi participen més. De fet, a Espanya representen el 47% del conjunt de jugadors, una xifra que no es trasllada a l’àmbit professional, on la presència femenina és d’un 22%.

Mirades en particular

Per la seva part, Ana Revilla, productora executiva de Entropy Studio(responsables dels vfx de sèries com “Las chicas del cable”, entre d’altres), desgranarà com l’art conviu amb la tecnologia en l’era digital. I Laura Jou,la directora revelació de l’any, responsable de “La vida sense la Sara Amat”, indagarà en el món del coaching, un art en el qual s’ha especialitzat a través dels anys, formant als actors més petits i que han deixat més petjada al cinema. 

A més, aquestes conferències inspiradores comptaran amb la participació de Montse Serra, directora de Servicios y Soluciones de HP per a Iberia (Espanya y Portugal) y presidenta de “HP Women Network”, una reconeguda associació que aboga pels interessos de les dones a tots nivells; Eva Torres i Mónica Córdoba,del Dept. de marketing del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya;Susanna García, psicopedagoga de FX ANIMATION. Tot l’acte estarà amenitzat per la performance d’Esmeralda Berbel, escriptora i guionista, qui farà una lectura d’un passatge d’uns dels seus llibres, acompanyada per la violinista Anna Sanchís i la ballarina Anna Casanova.

Beques MujereX

FX ANIMATION va presentar la primera edició de les beques MujereX el 2018, valorades en més de 50.000 euros i aquest any han repetit la iniciativa, després de l’èxit obtingut, amb l’ajuda d’HP y Tangram. L’objectiu és fomentar l’accés de les dones al sector, cursant els màsters de direcció de cinema i fotografia i, especialment, dels més tècnics, com els cursos d’animació, edició o videojocs i concept. I és que en el cas dels Videojocs, la dona representa només un 13% entre l’alumnat de l’escola, i en el cas de l’àrea d’Animació de Personatges, un 18%. De fet, un 78% dels alumnes d’FX ANIMATION -tant de les carreres més tècniques com les de cinema- són homes, davant el 22% de dones, unes dades equiparables a la representativitat de les dones en la indústria del cinema.

Respecte l’objectiu de les beques, Vilà comenta: “amb aquestes beques volem ajudar i impulsar al desenvolupament d’habilitats de la dona, contribuint així a enriquir l’activitat cinematogràfica existent. La incorporació de la dona al món del cinema no és un fet recent però si poc conegut i és necessari fer més visible el treball de la dona en el setè art”. 

Per lliurar les beques, l’escola comptarà amb la presència de Ed00chan, youtuber creadora de la famosa webserie “Five Nights at Freddy’s High School”.

Podeu descarregar el programa de la jornada aquí:

https://fxanimation.es/open-day/programa-fx.pdf