Del 10 al 30 de setembre tindrà lloc a Barcelona el Festival de Cinema Jueu, un festival que va nèixer l’any 1999 amb la intenció de donar a conèixer el cinema de temàtica jueva a casa nostra. Com es sabut, els jueus van arribar a Barcino poc després de la fundació de la colònia romana. Cap a finals del segle XI, el barri del Call ja estava delimitat i la seva població agrupada. La comunitat jueva de Barcelona va ser la més important i nombrosa de Catalunya i de tota la Corona Catalano-aragonesa. L’any 1391 es va produir una revolta antijueva i més tard al 1478 molts van decidir anar-se’n quan es va implantar la nova Inquisició. Això va marcar un període de més de quatre segles d’absència jueva a la ciutat.

El Festival de Cinema Jueu de Barcelona està consolidat com una oferta cultural integrada i contínua de la ciutat de Barcelona, i és l’únic de les seves característiques a la Península ibèrica. Com expliquen els organitzadors “oferir una visió àmplia de la cultura i del pensament jueus és la millor manera de desmuntar estereotips i els prejudicis. Les incomptables migracions que durant segles han forjat la diàspora jueva han facilitat la fusió amb els costums i les cultures de diversos indrets del món. Recollim aquesta diversitat del pensament, així com la seva relació amb altres cultures, i ho fem amb una actitud oberta, donant cabuda a totes les seves manifestacions, a través d’obres cinematogràfiques de provada qualitat, provinents en la seva majoria de la indústria independent i de cinematografies que no solen arribar a les pantalles del nostre país”.

ENLLAÇ AL FESTIVAL