El Fòrum organitzat a València ha comptat amb prop de 60 productores audiovisuals i 10 projectes de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears. A més, de la participació de les cadenes autonòmiques À Punt, TV3 i IB3, així com els organismes autonòmics de promoció de l’audiovisual, IVC, ICEC i l’Institut d’Estudis Baleàrics.

El dijous 27 i divendres 28 de juny es va celebrar amb gran èxit d’assistència el primer Fòrum de coproducció audiovisual a València, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura juntament amb l’Associació Valenciana d’Empreses de Producció i Productors Audiovisuals (AVANT), que forma part de la Federació de productores audiovisuals, PROA. La trobada es va celebrar en el marc de la 34a edició de Cinema Jove i va comptar amb la col·laboració de les associacions de productors PAV i AVAPI de València, APAIB d’Illes Balears i amb ProDocs i ProFicció, associacions federades a PROA, que també hi va estar present, de Catalunya.

El fòrum ha suposat un més que necessari espai d’intercanvi entre productors de diferents comunitats autònomes, posant el focus d’aquesta primera edició, en aquelles regions que comparteixen llengua. Al llarg de les dues jornades, un total de 60 productores i 10 projectes van exposar les seves propostes a través de diferents reunions de treball.

Els objectius d’aquestes jornades són incentivar l’intercanvi d’experiències per a afavorir la coproducció audiovisual, generar sinergies entre productors de diferents comunitats autònomes i obrir noves vies de finançament pels projectes valencians.

Al Fòrum van participar diferents agents públics autonòmics de televisió, César Martí, director de continguts d’À Punt, Cruz Rodríguez, productora executiva de TV3 i Joan Carles Martorell, director d’IB3 Televisió; també les institucions que convoquen i regulen les ajudes públiques en les diferents comunitats, Abel Guarinós, director de l’Institut Valencià de Cultura, Francisco José Vargas, director de l’àrea de l’audiovisual de l’Institut Català de les Empreses Culturals i Elisenda Farré, tècnica de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Aquesta participació ha permès a les productores conèixer, de primera mà, les diferents estratègies i plantejaments de les responsables de les dites entitats respecte al sector audiovisual.

Abel Guarinós va fer èmfasi en el fet que “per a garantir un recorregut de les pel·lícules en versió original valenciana cal pensar en una línia de distribució complementària a les línies de producció ja existents“. Francisco Vargas, per altra banda, estava d’acord en què “cal unificar criteris per a donar suport a les coproduccions entre territoris, però sempre amb unes bases garantistes“.

Finalment, Lorena Lluch, presidenta d’AVANT, va concloure les jornades destacant que “aquest primer Fòrum de Coproducció ha complert el seu objectiu de trobada i posada en comú de les situacions i perspectives territorials en termes de volum de coproduccions, ajudes públiques i entrada de les televisions a projecte, i el discurs general sens dubte és a favor de potenciar aquestes coproduccions entre els nostres tres territoris però per a això hem de tornar a veure’ns, asseure’ns amb les teles i institucions i amb casos pràctics sobre la taula, veure la forma real per dinamitzar aquestes coproduccions, per sobre de les renúncies pròpiament territorials que calgui fer. El Fòrum ha suposat el primer pas en aquest camí que queda per recórrer conjuntament