La revista digital El cinèfil impulsa la 1a Setmana del Cinema en Català, un nou projecte que té la voluntat d’incrementar i de visibilitzar el cinema rodat en llengua catalana i el doblatge en català de pel·lícules en altres llengües. La mostra, segons expliquen els propis organitzadors, tindrà el format de festival no competitiu i inclourà les quatre pel·lícules candidates al Premi Gaudí de Millor Pel·lícula (Jean-François i el sentit de la vida, Les distàncies, Formentera Lady i Yo la busco).

Aquesta setmana es duarà a terme del dia 16 al 20 de gener i es projectaran als Cinemes Texas de Barcelona més de 20 produccions incloent pel·lícules, curtmetratges, capítols de sèrie i documentals. El film inaugural serà la preestrena d’una adaptació d’una novel·la de l’escriptor català Manuel de Pedrolo: Tocats pel foc dirigida per Santi Lapeira. El film, protagonitzat per Sergi Cervera, Mireia Oriol, Belén Fabra, Jordi Cadellans i Nil Cardoner, es troba actualment en fase de producció i la projecció servirà per incloure, encara que sigui ja al 2019, el cinema a les celebracions de l’Any Pedrolo. Lapeira ha explicat que és un film que sempre havia volgut fer i que la celebració de l’Any Pedrolo ha acabat de fet possible. “Una de les satisfaccions més grans que ja ens ha donat el film és que la filla de l’autor, Adelais de Pedrolo ens digués que és una versió fidelíssima al llibre del seu pare”. El passi se celebrarà dimecres 16 de gener a les 20.00h.

La producció de TV3 Cançó per a tu tancarà la mostra el dia 20 de gener a les 22.00. La pel·lícula d’Oriol Ferrer, protagonitzada per Candela Serrat, Nao Albert i Félix Herzog, que es va estrenar el passat mes de juny al FIC-CAT, s’emetrà en preestrena abans de la seva emissió a TV3.

La Setmana del Cinema en Català també retrà un homenatge al director Esteve Rovira projectant la pel·lícula Serrallonga tot celebrant el 10è aniversari de la seva emissió a Televisió de Catalunya. El reconeixement també inclourà la projecció d’un capítol inèdit de la sèrie Com si fos ahir, projecte en el qual treballa actualment. Acte seguit hi haurà un debat obert amb alguns dels protagonistes de la sèrie davant i darrere la càmera.

Un altre dels continguts destacats serà la preestrena del documental Cinema amb ç dels directors Toni Pinel i Cris Gambín. El film aborda la situació actual del cinema en llengua catalana entrevistant directors, productors, periodistes i membres d’institucions com l’Acadèmia del Cinema Català o la Plataforma per la llengua. En acabar la projecció hi haurà un debat obert amb els directors i alguns dels entrevistats per analitzar quins són els reptes de la llengua catalana a l’audiovisual.

Entre els curtmetratges seleccionats destaquen l’estrena a Catalunya de Vaca de la directora Marta Bayarri i el documental Alçades de Judith Colell centrat en el referèndum de l’1 d’octubre a la ciutat de Sant Cugat. La mostra també inclourà films d’animació doblats en llengua catalana amb l’objectiu de normalitzar el consum de productes en català amb presència de tota la família.

La programació completa i els horaris de la 1a Setmana del Cinema en Català es faran públics en unes setmanes coincidint amb la posada a la venda de les entrades que tindran un preu de 3 o 4 euros com és habitual als Cinemes Texas.

Una causa amb molts suports
La Setmana del Cinema és Català neix amb una bona colla de suports al darrere. Capitanejada per El cinèfil, aquesta nova mostra compta amb el suport dels Cinemes Texas, on es realitzaran totes les projeccions, l’Acadèmia del Cinema Català, la Direcció General de Política Lingüística, Televisió de Catalunya, el CECAAC (Centre Experimental de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals de Catalunya) i FilminCAT. El programador de la mostra i director d’El cinèfil, Joan Ramon Armadàs, ha explicat que propostes com aquestes, sumades a altres iniciatives ja existents com el FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català – Costa Daurada) o el Cicle Gaudí contribueixen la normalització de la llengua catalana al cinema. “És una bona notícia que s’obrin finestres per normalitzar la situació de l’audiovisual en català i estem encantats de posar-hi el nostre granet de sorra”.