Amb 74 anys d’edat, el cineasta i fundador de l’ESCAC, ha mort a Barcelona. Per tots els qui el vàrem conèixer ha estat un autèntic model de persona afable i propera, amb un carisma extraordinari.
La seva gran obra ha estat l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, que deixa en el moment més alt de la trajectòria d’aquesta entitat.

Maixenchs va nèixer a Terrassa el 1943, i dirigia l’escola des de la seva creació, el 1994, malgrat les mallaties renals que el mantenien durant alguns moments fora de l’activitat professional.
Des de la productora de l’ESCAC, Escándalo Films, creada per unir el món acadèmic i professional es van produïr gran nombre de documentals o el llargmetratge ‘Andrea’, dirigit per Hermann Bonnín i Sergi Casamitjana al 1996. Al 2012 Maixenchs va rebre la creu de Sant Jordi “per la seva destacada aportació a l’audiovisual, especialment com a fundador i director de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que contribueix notòriament a la consolidació del sector al país i a la seva projecció” i el 2015 també va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura.

Dos anys més tard va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona de mans de Xavier Trias, per la seva contribució a la formació de les últimes i actuals generacions de professionals de l’audiovisual, que han projectat Barcelona al món amb nombroses produccions guardonades.

El 2015 també va rebre el Premi Nacional per la rellevància de la seva tasca educativa al capdavant de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).

A més a més, Josep Maixenchs va rebre diverses distincions des que va impulsar l’ESCAC fa 20 anys, com el premi Homenots (2002), el premi González-Sinde de l’Academia a las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España (2005) i el Premi Maria Honorífica al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, a Sitges (2010). El 2011 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Tota la comunitat professional de l’audiovisual ha mostrat el seu condol a través de les xarxes: