A partir d’avui i fins al 12 d’octubre, Sitges es transforma en la capital mundial del cinema de gènere. Per cinquè any consecutiu, un film rodat al Parc Audiovisual o localitzacions de la ciutat dóna el tret de sortida a un festival que any rere any es consolida com a referent del cinema de terror a escala internacional.

‘[REC] 4’, l’última entrega de la nissaga dels directors Jaume Balagueró i Paco Plaza, obrirà aquest vespre la 47a edició del festival. Rodada durant dos mesos als platós del Parc, la pel·lícula se suma a la llista de films de terror que es roden a casa nostra (o tenen una relació directa amb la ciutat) per veure definitivament la llum a Sitges. Les últimes cinc estrenes han estat rodades aquí: [REC] 2 (2009), ‘Los ojos de Julia’ (2010), ‘Eva’ (de la factoria ESCAC, 2011), ‘El cuerpo’ (2012), ‘Grand Piano’ (2013) i, finalment, [REC] 4, dirigida només per Balagueró i amb la fidel Àngela Velasco com a protagonista.

Entre Canàries i Terrassa
L’altra localització principal del film, que es desenvolupa en l’ambient claustrofòbic i sòrdid d’un vaixell, ha estat Canàries on es trobava la nau real. Els interiors es van construir al plató 3 del Parc, un cop la producció, comandada per Filmax Entertainment, va aterrar definitivament a Terrassa.
Balagueró, director ‘fetitxe’ del Parc (va rodar ‘Frágiles’, ‘Los sin nombre’, ‘[REC] 2’, ‘Mientras duermes’ i ‘[REC] 4) torna una vegada i una altra a Terrassa. “Vaig començar a venir aquí amb la meva primera pel·lícula quan això encara no era el Parc Audiovisual. Ara és una altra cosa, un espai amb tota la infraestructura necessària per rodar. Jo vinc aquí per això. La meva relació amb el Parc és una relació natural que és la que té tothom que treballa i fa cinema avui en dia. És a dir, si vols rodar en un plató, és molt probable que hagis de venir aquí. Per les seves infraestructures, els platós i els serveis”, manifesta el director més referencial del cinema de gènere a nivell nacional.
Per la seva banda, Manuela Velasco, protagonista del film, assegura estar “fascinada i agraïda de poder rodar al Parc. Per a mi això és un luxe, un paradís ara mateix. Estàs aquí i està tot controlat, sento que hi ha de tot, ens tractant molt bé. En la part tècnica jo em perdo, però aquí està tot a mà, en bones condicions, els decorats són molt còmodes per treballar, la infraestructura… Tot.”

Més estrenes del festival i expo ‘REC’: una saga indomable
Dues altres produccions rodades a Terrassa entren al circuit promocional i ho fan per la porta gran del festival de Sitges: ‘Asmodexia’ de Marc Carreté i ‘NADA, S.A’ de Caye Casas i Albert Pintó també s’estrenen a l’edició d’enguany.
‘REC, una saga indomable’, és el nom que Filmax li ha posat a l’exposició que del 3 al 12 d’octubre omplirà la Sala Bacardí de Sitges amb dotzenes de fotografies, cartells inèdits, story-boards, dibuixos, esbossos, vestuari, atrezzo i un bon nombre d’objectes que mai s’han vist fora de la pantalla gran. Entre els objectes exposats es podrà veure de prop la porta del vaixell de [REC] 4, cedida pel Parc Audiovisual a la productora per formar part d’aquesta gran exposició.