“Lesa Humanitat” és un documental imprescindible, molt actual per entendre quins vents han portat les actuals tempestats…  El fil argumental bàsicament  ens posa de manifest a través de diversos testimonis el gran llast de la transició espanyola: No haver “fet net” amb el règim anterior que en els llibres d’adoctrinament? de les escoles de l’Estat apareix no com una Dictadura sinó simplement, com un règim autoritari… Per posar només un exemple. M’hi ha molts que van sortint al documental:  els noms dels carrers de generals franquistes que perviuen a moltes ciutats espanyoles,  el Valle de los Caídos o la llei d’amnistia que afecta en el capítol primer als presos franquistes però en el segon a tots els estaments del sistema franquista, inclosos els més sanguinaris torturadors com “Billy el Niño”…

El documental ens porta testimonis del desaparegut Carlos Slepoy, advocat impulsor d’una jurisdicció universal que va instruir a Argentina la querella de les víctimes del franquisme,  Emilio Silva, fundador de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica; o el sempre controvertit i pol·lèmic jurista Baltasar Garzon o José María Chato Galante, pres i torturat durant la dictadura, entre d’altres.

El documental produït per Ramon Termens i Lluís Serra és també el retorn a la direcció  d’Hector Faver, creador de l’emblemàtic CECC Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, una iniciativa formativa de llarg recorregut  que el propi Hèctor es planteja rellançar en algun moment…

Entenem que és un documental que, per raons obvies,. no serà facil que tingui un circuit a l’ Estat Espanyol la qual cosa hauria d’empènyer als professionals que creiem en les tesi que s’abonen a “Lesa Humanitat” a donar-li suport…

Jordi Jové