La dona era la gran protagonista de la 62 edició de la Seminci de Valladolid. No solament pel llibre editat Femenino singular ni solament pel cicle Supernovas. A més, estava la presència de directores en la Secció Oficial, en llarg-metratges i curt-metratges, i tot un seguit d’activitats i intervencions al llarg d’un festival que no cal –com va dir algú- que s’establisquen categories per a saber que és un dels primers d’España. Reberen Espigues d’Or d’honor els cineastes José Luis García Sánchez i Arturo Ripstein, les actrius Marisa Paredes i Emma Suárez i l’actor Luis Tosar.
Va inagurar La librería, d’Isabel Coixet, una bona pel.lícula que acusa un excessiu maniqueïsme, i el palmarés va premiar The Nile Hilton Incident, de Tarik Saleh, una gran pel.lícula que recorda el cinema social italià dels cinquanta i seixanta, especialmente a Pietro Germi, Francesco Rosi i Leonardo Sciascia, i que a més de l’Espiga de Oro va consseguir els premis al millor director i al millor guió. També va ser reconegut The rider, de la xinesa-nordamericana Chloé Zhao, un film sobre doma de cavalls que no fa oblidar Nick Ray o Peckinpah, que va ser recompensat amb l’Espiga de Plata, el premi Pilar Miró a nova directora i el premi al millor actor. El premi a la millor actriu, ex aequo, va recaure en dos pel.lícules interessants però no excessivament redones: Jeune femme/ Montparnasse Bienvenüe, de Leonor Serraille (Cámara d’or a Cannes) i Pokot /El rastro, d’Agnieszka Holland. Ellles -les premiades- són respectivament Laetitia Dosch i Agnieszka Mandat-Grabka. La millor fotografía va recaure en la interessant Soy un rayo de sol en la tierra, d’Elena Neveriani (Agnés Pádódzi li diuen a la fotògrafa) i va obtindre una Menció Especial del Jurat Human flo/ Marea humana, d’Ai Weiwei.
Va haver llarg-metratges en la paral.lela Punto de encuentro i en les documentals Tiempo de Historia i Doc España, un focus sobre el cinema islandés, atenció especial al curt-metratge, Largos y cortos de Castilla y León, cine i vi, revisió de La Escuela de Barcelona -en la qual podérem trobar Jordi Grau i Serena Vergano entre altres–, etc.
TONI LLORENS