El dimarts 18 de juliol, a les 19.30, al Cinema Phenomena, es preestrena “Latitud 80º”, un documental que, a partir de l’experiència del capità Albert Bargués, en un viatge en veler per l’oceà Àrtic, reflexiona sobre la idea de la llar. És un viatge que busca respostes a les inquietuds que han motivat l’ésser humà a emprendre viatges cap a territoris desconeguts, moltes vegades per trobar-se asi mateix.

A la preestrena del documental, una producció de Goroka en coproducció amb TV3, hi assistiran els seus directors, Guille Cascante i Javier Argüello, i el cap de coproduccions documentals de TV3, Jordi Ambrós.

La història de les grans expedicions acostuma a començar de la mateixa manera: amb la idea peregrina d’algú que, la majoria de vegades sense els recursos necessaris, es fixa una meta desmesurada i comença a imaginar les diferents maneres d’assolir-la. El fet de voler saber què hi ha més enllà, l’obsessió de travessar la línia de l’horitzó per trobar respostes, forma part del comportament humà.

“Latitud 80º” recull l’experiència de l’Albert Bargués, que l’any 2014 va salpar  de Barcelona, a bord de l’Sterna, cap a l’oceà Glacial Àrtic. Aquesta era una expedició que es proposava arribar a la latitud 80°, emulant els viatges migratoris del xatrac àrtic, una au marina que fa la migració més llarga del regne animal: des de les zones boreals fins a les aigües de l’Antàrtida, per després tornar, sempre per les latituds on mai es pon el sol.
En aquest viatge, que comença a Barcelona i passa per Tromso, els fiords de Finnmark, el Cap Nord, l’illa de l’Os i Svalbard, els tripulants de l’Sterna avancen entre la natura més feréstega i viuen un viatge més enllà del passat. Un viatge fora del temps, per endinsar-se en l’entorn més inhòspit i dur dels confins de la Terra. Però els navegants no només han de trampejar les forces de la natura, a vegades el destí els juga males passades i els obstacles, les dificultats i el cansament els poden vèncer.

 

El documental, dirigit per Guille Cascante i Javier Argüello, explica el naixement i ensorrament d’un projecte que pretenia recórrer a vela els pols gelats del planeta, i proposa una reflexió sobre les motivacions i les obsessions que ens porten a endinsar-nos en el desconegut.

 

“Latitud 80º” es podrà veure aviat a l’espai “Sense ficció” de TV3.