L’Acadèmia del Cinema Català ha fet públiques les nominacions dels V Premis Gaudí

30 produccions de les 89 pel·lícules inscrites competiran en les 22 categories dels premis· Blancanieves i El bosc són els títols que opten a més estatuetes Barcelona, 7 de gener de 2013.- Avui s’han donat a conèixer les nominacions dels V Premis Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera a càrrec dels actors Santi Millán i Leticia Dolera. 30 produccions de les 89 pel·lícules inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. El 14 de gener comença la segona volta de votacions i la cursa definitiva als guardons, que es lliuraran el 3 de febrer al Barcelona Teatre Musical (BTM) en una gala retransmesa per TV3 i presentada per Andreu Buenafuente. La foto de família dels nominats als V Premis Gaudí tindrà lloc el dimarts 22 de gener a les 12.30 hores al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l’Excm. Sr. Xavier Trías, Alcalde de Barcelona. Han participat a la cinquena edició dels Premis Gaudí 51 llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana, no catalana i europees, 10 pel·lícules documentals, 3 pel·lícules d’animació, 15 pel·lícules per a televisió i 10 curtmetratges seleccionats per un Jurat qualificat. Blancanieves, amb 12 nominacions, i El bosc, amb 11, són els títols que opten a més estatuetes, seguides d’Els nens salvatges, amb 8, Fènix 11·23, amb 7, Una pistola en cada mano, [REC]3 Génesis i Lo imposible, amb 6, i Les aventures de Tadeu Jones i The Pelayos, amb 4. Opten al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula en Llengua Catalana Blancanieves, escrita i dirigida per Pablo Berger; El bosc, d’Óscar Aibar, escrita per Albert Sánchez Piñol; Els nens salvatges, de Patricia Ferreira, escrita per Patricia Ferreira i Virginia Yagüe, i Fènix 11·23 de Joel Joan i Sergi Lara, escrita per Albert Plans Soriano i Hèctor Hernández Vicens. Juan Antonio Bayona, per Lo imposible, Pablo Berger per Blancanieves, Cesc Gay per Una pistola en cada mano i Joel Joan i Sergi Lara per Fènix 11·23 competeixen en la categoria de Millor Director. Els nominats a Millor Protagonista Masculí són Àlex Brendemühl per El bosc, Nil Cardoner i Àlex Casanovas per Fènix 11·23 i Àlex Monner per Els nens salvatges. En la categoria femenina, les nominacions a Millor Protagonista Femenina han estat per Marina Comas per Els nens salvatges, Ángela Molina i Maribel Verdú per Blancanieves i Maria Molins per El bosc. En el decurs de la gala de lliurament dels V Premis Gaudí, el proper 3 de febrer al BTM, Montserrat Carulla rebrà el Premi Gaudí d’Honor que li acaba d’atorgar l’Acadèmia del Cinema Català. Nominats als V Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA CATALANABLANCANIEVES escrita i dirigida per Pablo Berger, i produïda per Arcadia Motion Pictures, Nix Films, Sisifo Films, The Kraken Films, Noodles Production i Arte France Cinéma, amb la participació de Televisió de Catalunya.EL BOSC d’Óscar Aibar, escrita per Albert Sánchez Piñol i produïda per Fausto Producciones i Televisió de Catalunya.ELS NENS SALVATGES de Patricia Ferreira, escrita per Patricia Ferreira i Virginia Yagüe, i produïda per Distinto Films, Televisió de Catalunya i Áralan Films.FÈNIX 11·23 de Joel Joan i Sergi Lara, escrita per Albert Plans Soriano i Hèctor Hernández Vicens, i produïda per Arriska Films, Benecé Produccions i Televisió de Catalunya. MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA[REC]3 GÉNESIS de Paco Plaza, escrita per Luiso Berdejo i Paco Plaza, i produïda per Filmax, amb la participació de Televisió de Catalunya.RED LIGHTS escrita i dirigida per Rodrigo Cortés, i produïda per Nostromo Pictures, Antena 3 Films, Attitude Pinículas y Films AIE, VS Entertainment LLC i Televisió de Catalunya.THE PELAYOS d’Eduard Cortés, escrita per Piti Español i Eduard Cortés, i produïda per Alea Docs & Films, Bausan Films, Afrodita Audiovisual, The Kraken Films i Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE i Canal +.UNA PISTOLA EN CADA MANO de Cesc Gay, escrita per Cesc Gay i Tomàs Aragay, i produïda per Imposible Film, amb la participació de Televisió de Catalunya. 3. MILLOR DIRECTORJuan Antonio Bayona per LO IMPOSIBLEPablo Berger per BLANCANIEVESCesc Gay per UNA PISTOLA EN CADA MANOJoel Joan i Sergi Lara per FÈNIX 11·23 MILLOR GUIÓTomàs Aragay i Cesc Gay per UNA PISTOLA EN CADA MANOPablo Berger per BLANCANIEVESPatricia Ferreira i Virginia Yagüe per ELS NENS SALVATGESAlbert Sánchez Piñol per EL BOSC MILLOR PROTAGONISTA FEMENINAMarina Comas per ELS NENS SALVATGESÁngela Molina per BLANCANIEVESMaria Molins per EL BOSCMaribel Verdú per BLANCANIEVES MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍÀlex Brendemühl per EL BOSCNil Cardoner per FÈNIX 11·23Àlex Casanovas per FÈNIX 11·23Àlex Monner per ELS NENS SALVATGES 7. MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ Josep Amorós per TENGO GANAS DE TIAnder Sistiaga per EL BOSCEduard Vallès per THE PELAYOSAnna Vilella per FÈNIX 11·23 8. MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL AL FOSSAT de Ricardo Íscar, escrita per Ricardo Íscar amb la col·laboració de Sophie Köhler, i produïda per Bausan Films i Televisió de Catalunya.HOLLYWOOD TALKIES escrita i dirigida per Òscar Pérez i Mia de Ribot, i produïda per Getsemaní Produccions, Eddie Saeta i Televisió de Catalunya.JORDI DAUDER, LA REVOLUCIÓ PENDENT escrita i dirigida per Antoni Verdaguer, i produïda per Segarra Films i Televisió de Catalunya.PEPE & RUBIANES de Manuel Huerga, escrita per Lluís Arcarazo i produïda per Versátil Cinema, amb la participació de Televisió de Catalunya. 9. MILLOR CURTMETRATGE CARTAS DESDE LA LOCURA escrit i dirigit per Xavi Puebla, i produït per Continuará… Producciones.COUP DE GRÂCE de Clara van Gool, escrit per Jordi Cortés, Damián Muñoz i Clara van Gool, i produït per Alta Realitat i KeyFilm.ELEFANTE escrit i dirigit per Pablo Larcuen, i produït per Escándalo Films.LUISA NO ESTÁ EN CASA escrit i dirigit per Celia Rico, i produït per Amorós Produccions. 10. MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ ATRAPATS de Miguel Puertas, escrita per Jordi Díaz i Eric Carrión, i produïda per Yakima Films, Televisió de Catalunya i Granollers Audiovisual.GERMANES de Carol López, escrita per Carol López i Àlex Mañas (basat en l’obra de teatre “Germanes” de Carol López), i produïda per Ovideo TV, Focus i Televisió de Catalunya.MAR DE PLÀSTIC de Sílvia Munt, escrita per Lluis Arcarazo i Enric Gomà, produïda per Prodigius Cinema i Televisió de Catalunya.TORNAREM de Felip Solé, escrita per Pau Garsaball i Marta Grau, i produïda per Brutal Media, Televisió de Catalunya i TVE. 11. MILLOR PEL·LÍCULA D’ANIMACIÓ ELS CADELLS I EL CODI DE MARCO POLO de Sergio Manfio, escrita per Antonio Garrido, Francesco Manfio i Sergio Manfio, i produïda per Edebé Audiovisual i Gruppo Alcuni.LES AVENTURES DE TADEU JONES d’Enrique Gato, escrita per Gorka Magallón, Neil Landau, Javier Barreira, Jordi Gasull i Ignacio del Moral, i produïda per Ikiru Films, El Toro Pictures, Lightbox Entertainment, Telecinco Cinema i Telefónica Producciones, amb la participació de Televisió de Catalunya.PAPA, SÓC UNA ZOMBI de Joan Espinach i Ricardo Ramón, escrita per Daniel Torres i produïda per Digital Dreams Films i Abra Prod, amb la participació de Televisió de Catalunya. 12. MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA Alain Bainée per BLANCANIEVESGemma Fauria per [REC]3 GÉNESISBalter Gallart per THE PELAYOSIrene Montcada per EL BOSC 13. MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA Aina Clotet per ELS NENS SALVATGESCandela Peña per UNA PISTOLA EN CADA MANOClara Segura per ELS NENS SALVATGESAna Wagener per FÈNIX 11·23 14. MILLOR ACTOR SECUNDARI Eduard Fernández per UNA PISTOLA EN CADA MANOFrancesc Orella per ELS NENS SALVATGESPere Ponce per EL BOSCLluís Villanueva per FÈNIX 11·23 15. MILLOR MUNTATGEFernando Franco per BLANCANIEVESDavid Gallart per [REC]3 GÉNESISElena Ruiz i Bernat Vilaplana per LO IMPOSIBLEBernat Vilaplana per EL BOSC 16. MILLOR MÚSICA ORIGINAL Alfonso de Vilallonga per BLANCANIEVESLluís Llach per JORDI DAUDER, LA REVOLUCIÓ PENDENTZacarías Martínez de la Riva per LES AVENTURES DE TADEU JONESMarc Vaillo per ORSON WEST 17. MILLOR FOTOGRAFIA Kiko de la Rica per BLANCANIEVESÓscar Faura per LO IMPOSIBLESergi Gallardo per ELS NENS SALVATGESDavid Omedes per THE PELAYOS 18. MILLOR VESTUARI Elena Ballester per ANY DE GRÀCIAPaco Delgado per BLANCANIEVESMaria Gil i Sonia Segura per EL BOSCAnna Güell per UNA PISTOLA EN CADA MANO 19. MILLOR SO Carlos Faruolo, Kiku Vidal i Jaime Fernández per LES AVENTURES DE TADEU JONESXavi Mas, Gabriel Gutiérrez i Marc Orts per [REC]3 GÉNESISAlbert Manera, James Muñoz i José A. Manovel per RED LIGHTSOriol Tarragó i Marc Orts per LO IMPOSIBLE 20. MILLORS EFECTES ESPECIALS / DIGITALS Reyes Abades i Ferran Piquer per BLANCANIEVESDavid Ambit, Patricia Reyes i Àlex Villagrasa per [REC]3 GÉNESISCesc Biénzobas i Joan Amer per EL BOSCJosé María Aragonés per LES AVENTURES DE TADEU JONES 21. MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIADavid Ambit i Patricia Reyes per [REC]3 GÉNESISFermín Galán i Sylvie Imbert per BLANCANIEVESDavid Martí i Montse Ribé per LO IMPOSIBLESaturnino Merino i Alma Casal per EL BOSC 22. MILLOR PEL.LÍCULA EUROPEA DANS LA MAISON (EN LA CASA) de François Ozon, escrita per François Ozon (Obra: Juan Mayorga) i produïda per Mandarin Cinéma.LE HAVRE (EL HAVRE) escrita i dirigida per Aki Kaurismäki, i produïda per Pandora Filmproduktion, Pyramide Productions i Sputnik.LES INTOUCHABLES (INTOCABLE) escrita i dirigida per Olivier Nakache i Eric Toledano, i produïda per Quad Productions, Gaumont, TF1 Films, Ten Films, Chaocorp production i Canal + / Cinecinema.LO IMPOSIBLE de Juan Antonio Bayona, escrita per Sergio G. Sánchez, i produïda per Apaches Entertainment, Telecinco Cinema, Mediaset España i Canal+ España. El recompte de vots que ha donat lloc a les nominacions de la cinquena edició dels Premis Gaudí ha estat realitzat pel Notari de Barcelona, Sr. Juan Antonio Andújar Hurtado, el 3 de gener de 2013.ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀacademia@academiadelcinema.catPasseig de Colom, 6, 08002 Barcelona Telf. 93 268 27 76