L’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona, acull el divendres 21 d’abril al matí una presentació-debat de la Revisió de la Directiva de Mitjans Audiovisuals amb la co-ponent al Parlament Europeu Petra Kammerevert (S&D, Alemanya), també presidenta de la comissió de Cultura i Educació, on es votarà el text el dimarts 25 d’abril. La jornada comptarà amb la participació dels principals actors interessats, com ara reguladors, mitjans de comunicació, productores, plataformes VOD i anunciants. Organitza l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es prega confirmació prèvia. Aforament limitat.

Programa de la jornada
Programa de la jornada
El responsable del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Carles Prats, ex corresponsal a Brussel·les, farà les paraules introductòries a la jornada amb una aproximació des del sector dels periodistes.

L’eurodiputada Petra Kammerevert (S&D, Alemanya), presidenta de la comissió de Cultura i Educació i co-ponenta al Parlament Europeu de la revisió de la Directiva juntament amb la també diputada alemanya Sabine Verheyen (PPE), farà una presentació de les novetats, objectius i estat de la qüestió del nou projecte legislatiu.

A partir d’aquí la jornada s’estructurarà en tres parts. Primer tindrà lloc una taula sobre corregulació i autorregulació, amb el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher; la directora de Telecomunicacions i del Sector Audiovisual de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Alejandra de Iturriaga; i la presidenta del Grup de Reguladors Europeus de Serveis Audiovisuals (ERGA, per les seves sigles en anglès), Madeleine de Cock Buning.

A continuació, hi haurà una segona taula sobre algunes de les principals novetats de la Directiva: promoció de les obres europees, major flexibilitat en les comunicacions comercials, protecció dels menors i fer front al discurs de l’odi. Hi participaran la responsable per a la revisió de la Directiva a la Direcció General de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologia de la Comissió Europea (DG CONNECT), Krisztina Stump; la sotsdirectora general de l’Associació per a l’Autoregulació de la Comunicació Comercial (Autocontrol) i vicepresidenta de l’Aliança Europea per l’Ètica en la Publicitat (EASA, per les seves sigles en anglès), Charo Fernando; i el president de l’Associació de consumidors de mitjans audiovisuals (TAC), Josep Maria Guerra Mercadal.

Tot seguit, tindrà lloc un diàleg amb mitjans audiovisuals, productores, plataformes VOD, anunciants, associacions, observatoris i grups d’investigació.

La professora dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC Judith Clares exposarà les conclusions de la jornada i l’eurodiputada Petra Kammerevert farà les paraules de cloenda.

La jornada tindrà lloc de les 8h45 fins a les 13h00 a la seu de les institucions europees a Barcelona, a Pg de Gràcia, 90, davant La Pedreda, i comptarà amb interpretació a l’alemany, l’anglès, el castellà i el català.

* Es prega confirmar assistència per correu electrònic a epbarcelona@europarl.europa.eu o per telèfon al 93 272 20 44.

Resum de la Directiva

Per a resoldre les discrepàncies pendents, permetre que la competència es desenvolupi en igualtat de condicions i reflexionar sobre els canvis en el mercat, el consum i tecnològics com a part de la seva estratègia per a un Mercat Únic Digital, el 25 de maig de 2016 la Comissió Europea va presentar una actualització de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual de la UE. L’objectiu general de la proposta és aconseguir un equilibri entre la competitivitat i la protecció del consumidor. Per això, pretén introduir flexibilitat en aquells casos en què ja no estan justificades les restriccions aplicables únicament a la televisió, fomentar les pel·lícules europees, protegir els menors i fer front al discurs de l’odi amb més eficàcia. La proposta també reflecteix un nou plantejament respecte a les plataformes en línia. Tot i que la intensificació de la protecció de la Directiva per als espectadors vulnerables en plataformes de vídeo a la carta (video-on-demand, o VOD) ha estat acollida amb satisfacció, les noves normes sobre la promoció de les obres europees i les comunicacions comercials han suscitat opinions oposades entre les parts interessades.

Històric del marc regulatori

Les primeres iniciatives per regular el subministrament de continguts audiovisuals a la Unió Europea van ser creades pel desenvolupament de les emissions per satèl·lit a inicis dels 80.

Des de l’adopció de la Directiva “Televisió Sense Fronteres” (Directiva TSF) l’any 1989, el desenvolupament de les tecnologies i l’evolució del mercat han et necessari una revisió del marc reglamentari de l’audiovisual. Aquest ha estat revisat el 1997 i el 2007. En la darrera revisió, el títol s’ha canviat a Directiva “Serveis de comunicació audiovisual”. Ha estat codificada al 2010.

Les principals etapes de la política audiovisual de la UE són:

1984 – Llibre Verd sobre la creació d’un mercat únic per a la radiodifusió
1989 – Adopció de la Directiva “Televisió Sense Fronteres”
1997 – Primera revisió de la Directiva TSF
2007 – Directiva “Serveis de comunicació audiovisual”
2010 – Codificació