El proper 7 de març a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: El cinturón rojo de Luis Campo Vidal.
Hom anomena “El cinturón rojo” al cinturó industrial que encercla Barcelona pel color polític, majoritàriament d’esquerres, de la seva població. El cas és que aquestes poblacions i el moviment obrer que s’hi va desenvolupar a partir dels anys 60, i especialment durant la transició, han estat determinants per la història política i social de la ciutat i del País en general. Un dels punts neuràlgics d’aquest cinturó és, sens dubte, el Baix Llobregat. La radical transformació d’aquest territori els últims 50 anys ha estat espectacular. Va passar de ser l’horta de Barcelona a ser la reserva industrial del territori metropolità. Al Baix Llobregat la població va augmentar el 380% en 25 anys, del 1950 al 1975. Com diu un dels entrevistats “el que a Anglaterra, França i Alemanya es va viure, en la revolució industrial, en més de 100 anys, al Baix Llobregat es va viure comprimit en 20”. Milers de persones a la recerca de feina van arribar provinents de tot l’estat. La majoria dels nouvinguts eren andalusos, extremenys i murcians i les condicions de vida i urbanístiques eren paupèrrimes. Solament les lluites veïnals van tornar la dignitat a l’espai en forma d’escoles, ambulatoris, semàfors… El documental se centra en les lluites obreres a la comarca durant l’última etapa del franquisme, des de 1970 fins a l’arribada de les primeres eleccions democràtiques, el 1977. Unes lluites que plantant cara a la repressió franquista van preocupar seriosament al poder, tant és així que inclús un ministre de Franco va arribar a dir «Espanya té dos problemes: l’ETA i el Baix Llobregat». Aquest treball de Luis Campo Vidal, finançat per la fundació Utopia i que no s’ha vist ni en cinema ni en TV, no pretén compendiar velles batalletes, sinó transmetre fins on es pot arribar mitjançant l’organització col·lectiva, i recuperar una part ineludible de la nostra història recent.
En el col·loqui posterior a més de la participació del director comptarem amb la del president de la fundació Utopia, Francesc Castellana i els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Camil Ros.
Us hi esperem!