Carla Guimarães és l’autora del guió seleccionat del IV Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic, dedicat al Cinema Fantàstic, de la Fundació SGAE

Les resolucions s’ha fet públiques dins de la secció Noves Visions del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Sitges 2016

La Fundació SGAE ha fet públics avui, dissabte 8 d’octubre de Sitges, les resolucions dels Premis SGAE Nova Autoria 2016 i del guió seleccionat del IV Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic, dedicat al Cinema Fantàstic en el marc de la secció Noves Visions del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Sitges 2016. 

Els guanyadors de la setzena edició dels Premis SGAE Nova Autoria han estatMiguel Casanova i Damià Serra, de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC); Violeta Blasco, Germán Andrés López, Carlotta Napolitano, Angélica Sánchez i Claudia Zegarra de la Universitat Autònoma de Barcelona – Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu, i Jan Fité, de l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB). La brasilera resident a Madrid Carla Guimarães és l’autora del guió seleccionat del IV Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic, dedicat al Cinema Fantàstic per a la seva producció cinematogràfica.

La festa de l’autoria emergent ha tingut lloc a l’Espai Cañateca i ha comptat, com és habitual, amb la presència d’alumnes, professors, amics i familiars del jove planter de guionistes, directors-realitzadors i compositors de bandes sonores de les escoles de cinema de Catalunya. Amb els Premis SGAE Nova Autoria i el  IV Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic, la SGAE i la Fundació SGAEposen novament de manifest la seva ferma aposta i decidit suport a la creació audiovisual del nostre país.

Enguany han estat 15 les escoles de cinema que han participat en la secció SGAE Nova Autoria, dins de la secció Noves Visions del festival. Es van presentar 38 treballs audiovisuals (26 de ficció, 2 d’animació i 10 documentals) d’entre els quals el jurat en va seleccionar 11 de finalistes (6 de ficció, 2 d’animació i 3 documentals).

El comitè de selecció dels Premis SGAE Nova Autoria 2016 ha estat integrat perLluís Arcarazo, guionista de cinema i televisió i membre del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya; Xavier Capellas, compositor, autor de bandes sonores i membre del  Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i Sílvia Quer, directora de cinema i televisió. El director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Sitges 2016, Àngel Sala, els ha acompanyat en l’acte d’avui.

El curtmetratge En la azotea, presentat per l’ESCAC, de Miguel Casanova i Damià Serra, ha obtingut el Premi SGAE Nova Autoria al millor guió. El jurat l’ha fet mereixedor del guardó «per la seva capacitat de construir en poc temps una història intensa i realista a partir d’uns personatges ben dibuixats i que respiren veritat; per la solidesa del seu desenvolupament dramàtic, i per la seva voluntat d’abordar conflictes que no només afecten els adolescents».

El Premi SGAE Nova Autoria a la millor direcció-realització ha estat perCabeza de orquídea, de Violeta Blasco, Germán Andrés López, Carlotta Napolitano, Angélica Sánchez i Claudia Zegarra de la UAB per, segons el jurat, «l’originalitat dels plantejaments visuals de les escenes, pel seu atreviment a l’hora de compartir sentiments íntims i per la sinceritat de les declaracions». 

Finalment, Jan Fité, de l’ECIB,ha obtingut el Premi SGAE Nova Autoria a la millor música original per la composició de la banda sonora del curtmetratgeRoger«per la composició d’un tema amb variacions i l’ús que en fa per explicar la història, en una pel·lícula amb absència de diàlegs, i per reforçar així amb bon resultat l’acció i les emocions dels personatges».

Concebuts comuna finestra oberta a descobrir el talent dels creadors audiovisuals del futur, els Premis SGAE Nova Autoria compten amb la col·laboració i la complicitat de les principals escoles cinematogràfiques catalanes i amb el mateix Festival. A través d’aquests guardons, la SGAE i la Fundació SGAE ofereixen la possibilitat als autors emergents d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer al gran públic en el marc d’un esdeveniment audiovisual de projecció internacional.   

 

Los invitados, de Carla Guimarães, és el treball seleccionat del IV Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic dedicat al Cinema Fantàstic, que Marc Martínez portarà a la gran pantalla

Los invitados, de Carla Guimarães,és l’obra seleccionada del IV Laboratori d’Escriptura de Guió Cinematogràfic de la Fundació SGAE, dedicat al cinema fantàstic, que es durà a la gran pantalla en una pel·lícula que dirigirà Marc Martínez, guanyador del Premi SITGES CINE365 FILM 2015(http://www.cine365.com/noticia/ver/el_iii_premio_sitges_cine365_film_ya_tiene_sus_directores_ganadores).

Aquesta iniciativa, promoguda per la Fundació SGAE, CINE365 FILM i el Festival de Sitges, té com a objectiu fomentar l’escriptura per a cinema i el suport al sector dels guionistes, el cinema fantàstic i la producció cinematogràfica.

A més del treball de Carla Guimarães, els guions de Todo queda en casa, d’Elio Quiroga; La última esperanza, de Pau Escribano; Menguante, de Pedro Pablo Picazo; Eva y el astronauta, de Jorge Blas, i Adam 937, d’Amèlia Mora, també van ser escollits d’un total de 167 propostes per al seu desenvolupament en el laboratori. El guionista i cineasta Albert Val va dirigir les sessions docents, que van tenir lloc a la seu de la SGAE a Catalunya de gener a juny de 2016. «Ha estat una experiència molt enriquidora. Els sis participants han demostrat ser creatius i molt treballadors. Tots s’han ajudat entre ells. M’encantaria veure els sis a la gran pantalla algun dia», destaca Val. La Fundació SGAE va dotar cadascun dels projectes amb 5. 500 euros. Los invitados, de Carla Guimarães, es convertirà en una producció cinematogràfica al llarg de l’any 2017.

«El premi ha estat poder-me reunir amb els meus companys, el coordinador del laboratori i el director durant sis mesos, perquè aquesta manera de treballar possibilita que els projectes creixin. És la millor manera de desenvolupar un guió i, a més a més, té el valor afegit que es rodarà i no quedarà només en projecte», afirma Carla Guimarães. L’autora brasilera afegeix que «amb aquesta iniciativa, la Fundació SGAE duu a terme una funció fonamental de suport al cinema i als guionistes, un fet primordial per al desenvolupament de la indústria cinematogràfica de l’Estat espanyol».

Los invitados, de Carla Guimarães, narra la història de dos joves psicòpates que prenen com a ostatges una parella a casa seva, tot i que en realitat els veritables ostatges seran ells. «A l’hora d’elaborar el guió tenia tres pel·lícules al cap:Psicosi, d’Alfred Hitchcock; Funny Games, de Michael Haneke, i The Hunger, de Tony Scott. He agafat com a referència aquestes obres, parant atenció a l’estructura, el gènere i la temàtica», explica l’autora.

Per a Albert Val, «es tracta d’un guió molt juganer, amb girs i sorpreses constants per a l’espectador. Carla Guimarãés va fer un treball brutal com a guionista: cada vegada que ens reuníem apareixia amb nou material i noves idees. Tota la recta final del guió va néixer al laboratori i ha estat molt interessant veure com el projecte evolucionava i creixia. Serà una pel·lícula molt entretinguda i divertida».

La notícia l’ha fet pública avui la cineasta i directora institucional de l’Audiovisual de la Fundació SGAE, Inés París, juntament amb el guionista i membre del Patronat de la Fundació SGAE, Eduardo Zaramella, el director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya – Sitges 2016, Àngel Sala, i els guionistes i cineastes Albert Val i Marc Martínez, en el marc de la festa dels Premis SGAE Nova Autoria 2016. 

 

Sobre Carla Guimarães 

Carla Guimarães va néixer a Salvador da Bahia el 13 de març de 1975 i viu a Madrid des de l’any 2001. És llicenciada en Comunicació Social per la Universitat Catòlica de Salvador i doctora en Teoria, Història i Pràctica del Teatre per la Universitat d’Alcalá d’Henares. Periodista de l’Agència EFE i col·laboradora del diariEl País, treballa com a guionista per a canals com HBO i La 2 de Televisión Española. És autora, a més, dels guions dels llargmetratges Estranhos (estrenat el 25/4/2015, productora Araçá Azul, Brasil) i Filho da puta (en desenvolupament, productora Otto Desenhos – Brasil).

Com a dramaturga, és autora, també, d’obres com como Chuvisco, el bandolero arisco (premi al millor projecte de difusió de la cultura brasilera a l’Estat espanyol, concedit per l’Ambaixada de Brasil el 2012), Hendaya: cuando Adolfo encontró a Paco (Nuevo Teatro Alcalá, temporada 2012 / Teatro do Bairro, temporada 2015),El gato y la golondrina (Teatro Circo Murcia, temporada 2013), La increíble historia de la chica que llegó la última (candidata a millor autoria teatral als Premis Max de Teatre 2014 / seleccionada per al festival New Plays from Europe 2014 / Sala Cuarta Pared, temporada 2014 / Theater Baden-Baden, Alemanya, temporada 2015) i La confesión de Lola (accèssit Premi Teatro Circo Price de Textos Breves 2013 – representada al Teatro Circo Price el 2014). D’altra banda, ha traduït les novel&middo t;les Entre as mulheres, de Rafael Cardoso, i Quiça, de Luisa Geisler, per a l’editorial Siruela, i és autora de la novel·la Los últimos días de carnaval, publicada a l’Estat espanyol per Ediciones Ambulantes.