Cinema Polonès Contemporani és un cicle organitzat per l’Institut Polonès de Cultura a Madrid i AVA Arts Foundation, en col·laboració amb la Filmoteca Espanyola i les filmoteques de diferents comunitats autònomes d’Espanya. Aquest any se celebra la sisena edició de l’esdeveniment.
L’objectiu de la mostra és apropar al públic espanyol la cinematografia actual de Polònia i donar a conèixer la cultura polonesa a través de les obres més recents de les seves cineastes.
En el marc d’aquesta edició del cicle es projectaran sis llargmetratges de ficció (majoritàriament produccions dels últims dos anys), un documental (guanyador del Festival Internacional de Cinema de Cracòvia) i un curtmetratge de ficció (el projecte final de carrera de un estudiant de l’Escola de Cinema de Lodz, premiat el 2014 al Festival de Gijón). El programa el componen pel·lícules molt variades que presenten diferents mirades del cinema polonès contemporani: de la ficció al documental, de petites produccions independents al cinema de gènere més espectacular, de directors reconeguts a debutants.
El cicle pretén presentar el panorama actual del cinema polonès tenint en compte tota la diversitat de la producció cinematogràfica de Polònia d’avui i intentant facilitar les obres no accessibles a les sales comercials d’Espanya. De totes les pel·lícules presentades al cicle tan sols En cos i ànima (Body / Ciało), de Małgorzata Szumowska es podrà veure en breu als cinemes. La resta de les pel·lícules que componen el cicle no disposen de distribució a Espanya de moment.

Programa del Cinema Polonès Contemporani a la Filmoteca de Catalunya a Barcelona:

1.03 – Dimarts – 18:30
5.03 – Dissabte – 22.00
Coratge / Wymyk, Greg Zgliński, (2011). Int.:Robert Więckiewicz, Gabriela Muskala, Marian Dziędziel. Polònia. B-R. VOSE. 83 ‘
Viatjant en metro, els dos germans, Alfred i Jerzy, contemplen com una noia és assaltada per uns matons. El germà menor, Jerzy, la defensa, mentre Alfred comet un error i reacciona massa tard i observa la tragèdia del seu germà que, davant els seus mateixos ulls, és tirat d’un tren que s’afanya …

4.03 – Divendres – 19:00
13.03. – Diumenge – 21.30
La llavor de la veritat / Ziarno Prawdy, Borys Lankosz, (2014). Int.:Robert Więckiewicz, Jerzy Trela, Aleksandra Hamkalo. Polònia. B-R. VOSE. 110 ‘
Un famós fiscal, Teodor Szacki, es divorcia de la seva dona i deixa Varsòvia per començar una nova vida en una pintoresca ciutat del sud-est de Polònia, Sandomierz. Poc després, li encarreguen investigar un estrany cas d’assassinat. Absolutament fora d’aquesta nova realitat de províncies, s’esforça per trobar a un assassí mentre ensopega amb més víctimes. En un moment donat, s’adona que els assassinats estan relacionats amb històriques matances rituals.

6.03 – Diumenge – 19:30
13.03 – Diumenge – 16:30
Petits cops / Małe stluczki, Ireneusz Grzyb, Aleksandra Gowin, (2014). Int.:Helena Sujecka, Agnieszka Pawełkiewicz. Polònia. B-R. VOSE. 78 ‘
Kasia i Àsia viuen juntes i dirigeixen un petit negoci de neteja de pisos quan els amos es muden o moren. Peter ha abandonat recentment la seva dona i ha deixat la seva feina, ara lloga una cambra diminut i treballa en una fàbrica de caixes. Un dia els tres es creuen i les seves vides canvien per sempre.

10.03 – Dijous – 21.30
Casa de l’Àngel Poderós / Pod Mocnym Aniołem, Wojciech Smarzowski, (2014). Int.:Robert Więckiewicz, Marcin Dorociński. Polònia. B-R. VOSE. 109 ‘
Jerzy és escriptor i alcohòlic. La pel·lícula comença quan creu que ha vençut la seva dependència i que realment pot deixar de beure. S’enamora d’una jove i estar feliç amb la seva nova relació es converteix en el seu nou objectiu. No obstant això, superar la seva dependència i emprendre un nou camí resulta ser molt difícil.

11.03 – Divendres – 21.30
12.03 – Dissabte – 22.00
Llámame Marianna / MOW meu Marianna, Karolina Bielawska, (2015). Documental. Polònia. B-R. VOSE. 74 ‘.
Terra Mare / Matka Ziemia, Piotr Złotorowicz, (2014). Int.:Mirosław Baka, Dariusz Przybyl. Polònia. B-R. VOSE. 30 ‘. Total programa: 104 ‘
Matka Ziemia: El jove Maciek no vol defraudar al seu pare, que espera que sigui escorxador d’acord amb la tradició familiar. Però la seva extrema sensibilitat li fa intolerable el patiment de tot ésser viu. Per això prefereix bolcar-se en la cura d’un vell manzanal, record únic de la seva mare morta, descobrint en si mateix certes capacitats paranormals.
Mow meu Marianna: Marianna és una atractiva dona de 40 anys. Fa temps que va fugir de la gent que volia i va demandar als seus propis pares. Pas a pas, ens endinsem en la vida d’Marianna a fi d’entendre les decisions difícils que va haver de prendre, per poder canviar de sexe.

15.03 – Dimarts – 18.30
20.03 – Diumenge – 19.00
En cos i ànima / Body / Ciało, Małgorzata Szumowska, (2015). Int.:Maja Ostaszewska, Janusz Grills, Justyna Suwała. Polònia. B-R. VOSE. 90 ‘
Les històries entrellaçades d’un fiscal, la seva filla anorèxica i el seu terapeuta, que afirma que es pot comunicar amb els estimats morts. Tres situacions radicalment diferents on s’enfoca el cos i l’ànima.
————————————————– ———————————————–

Cicle recomanat pel programa “Dies de cinema” de TVE i la revista “Caiman. Quaderns de cinema”.
Cofinançat per l’Institut Polonès de Cinema (PISF).

Més informació:
www.cinepolaco.es

#

direcció:
La Filmoteca de Catalunya
Plaça de Salvador Seguí, 1, 08001 Barcelona
Els organitzadors:

Institut Polonès de Cultura
AVA Arts Foundation

col·laboren:
la Filmoteca de Catalunya i el Consolat General de Polònia a Barcelona
Cofinançat per l’Institut Polonès d’Art Cinematogràfic (PISF)