LA CASA DE LA MORERA

UNA MIRADA ÍNTIMA I PROFUNDA A UN PAÍS OBLIDAT

La Sara torna al Iemen, a casa seva. Arriba amb una càmera a la mà, decidida a fer un retrat de la seva família iemenita. Ve a redescobrir les seves arrels després de deu anys vivint a Escòcia. El que no s’espera és que el seu país comenci a viure un procés irreversible de canvi que la durà a replantejar-se la relació amb la seva família i la seva visió del món.

Com se sent una persona que ha nascut en un lloc però s’ha criat en un altre? Quina relació manté amb un passat llunyà que li recorda que les seves arrels són del Iemen? Amb quins ulls es mira el que anys enrere havia sigut casa seva? Un retrat íntim i familiar d’un sentiment comú que uneix a bona part de la societat iemenita.

El Iemen és un país oblidat, com tants d’altres. Els últims anys ha sigut un escenari més de les revoltes socials que han trasbalsat el món àrab i que evidencien el malestar de la població envers els seus representants polítics. Per desgràcia la situació ha desembocat en una terrible guerra civil on les grans potències mundials recolzen a un o altre bàndol en comptes de la població.

El Iemen també és el país on va néixer la Sara i on va viure fins als 17 anys fins que va decidir marxar a Escòcia amb la seva mare. Li va prometre al seu pare que mai renunciaria a les seves arrels iemenites, però va incomplir la promesa. Deu anys més tard, l’any 2011, la Sara torna al Iemen convertida en una altre persona i amb una càmera. Està decidida a enfrontar-se al seu passat i té la voluntat de redescobrir les seves arrels.

Ningú podia preveure que enmig d’aquesta història íntima i familiar s’iniciaria un dels fenòmens sociopolítics més importants dels últims anys: les anomenades Primaveres àrabs. Al Iemen això es va traduir en un seguit de manifestacions que demanaven la fi del president Ali Abdullah Saleh, que duia 33 anys al poder. Les forces governamentals van assassinar centenars de manifestants i en van ferir a milers. Bufaven vents d’incertesa al Iemen i a tots els països àrabs que van viure revoltes.

La família de la Sara participa molt activament en les primeres manifestacions, que reclamaven la destitució del president Saleh i més drets i llibertats per a les dones. Formar part de les revoltes pacífiques i amb ànim de democratitzar el país es traduïa en arriscar la vida cada cop que sortien al carrer.

El que comença com un retrat íntim i sensible d’una família de classe mitjana iemenita acabarà representant un testimoni important de les revoltes democràtiques de 2011 al Iemen. I a la vegada, una mostra de la repressió del règim autoritari de Ali Abdullah Saleh.

la_casa_de_la_morera_h2

 

Iemen, Regne Unit, Síria, Egipte, Emirats Àrabs Units (2013) 64 min

VO en àrab subtitulada en català

Direcció i guió: Sara Ishaq

Productora executiva: Diana El Jeiroudi

Direcció de fotografia: Sara Ishaq

Muntatge: Doaa Fadel, Sara Ishaq

So: Sara Ishaq

Música: Ahmed Al-Shaiba

Producció: Proaction Film, Seen Films, Setara Films, Dubai Film Market / Enjaaz Film Fund

 

——————————————————————————————————–

Consulta totes les projeccions a: www.eldocumentaldelmes.com/es/documentals/salas.html

Més informació a: www.eldocumentaldelmes.com