ARTANDCRAFT_[SAM_CULLMAN]_2

ESTRENA EL PRÒXIM DIJOUS 7 DE MAIG A SALES DE TOT L’ESTAT
“EL MÓN DE L’ART ES MEREIXIA AQUEST DOCUMENTAL”
(The New York Times)

Dins de l’era digital i amb els nous programes de retoc d’imatges, el concepte d’autoria està més viu que mai. Què passa si es falsifica una obra d’art sense treure’n benefici econòmic? A qui li pot passar pel cap enganyar a crítics d’art per pura diversió? Es pot considerar delicte?

Mark Landis és un personatge amb seriosos problemes psicològics, però és un gran dibuixant i pintor. El que comença com una estranya forma de distracció, s’acabarà convertint en la seva obsessiva forma de viure. Com el falsificador més odiat i prolífic dels Estats Units passa a ser un personatge admirat pels seus detractors?

Quan els directors del film van veure un article publicat al The New York Times sobre Mark Landis es van quedar molt intrigats: una persona que era capaç de copiar amb tanta facilitat i perfecció quadres d’autors tant diferents com Picasso, Louis Valtat o escenes religioses del segle XV. Mark Landis havia anat guardant durant tretze anys centenars de falsificacions. Algunes d’aquestes les havia anat donant a diferents museus de tot el sud dels Estats Units disfressat de capellà o de generós filantrop. I el més divertit de tot és que cap museu va detectar que fossin còpies falses. Què el motiva a actuar així? És un artista fracassat que vol venjar-se del menyspreu rebut durant la vida? És un nova forma d’alimentar el seu ego insaciable? O simplement el que pretén és exposar els seus dibuixos de forma anònima?

Probablement tot està relacionat amb l’esquizofrènia que li van diagnosticar quan era petit. Encara que per ell sigui quasi com un joc i una forma de superar-se, topa en el seu camí amb la persona menys indicada: Matthew Leininger, Cap de Registre del Museu de Cincinatti. Frustrat per haver estat víctima de Landis i amb el pretext de la solidaritat professional, Leininger inicia una curiosa persecució. Un joc del gat i la rata amb un final inesperat. Mentre que un dels dos està obsessionat en pintar perfectes còpies d’obres d’art, l’altre s’obsessiona de forma malaltissa en perseguir i aturar al falsificador. Més enllà de les aparences, ningú és tant bo ni tant dolent com sembla.

Art and Craft destapa una història d’obsessió que reflexiona sobre a la frontera entre els conceptes d’“autenticitat” i “identitat”. Un estudi íntim que obra una finestra a l’excèntric món d’un home que acaba retratant quelcom més universal – la cerca d’un significat i d’un objectiu vital.

Un film intens i emotiu que parla sobre els límits de l’autoria a través d’un personatge solitari que busca trobar al·licients a la seva vida. Un retrat divertit de com un artista frustrat pot burlar alguns dels museus més prestigiosos dels Estats Units, demostrant una vegada més que sovint la realitat supera la ficció.

Per veure el tràiler:

Totes les projeccions previstes a Barcelona i la resta de Catalunya i Espanya, les podeu consultar al següent enllaç:  

http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/salas.html

En aquest enllaç podreu trobar tota la informació sobre la pel·lícula perquè la pugueu compartir:

http://www.eldocumentaldelmes.com/ca/documentals/256-art_and_craft.html