“Contra la guerra bruta”, amb presentació del periodista Xavier Vinader, Mònica Terribas i els directors del documental

Documental sobre la cara fosca i les contradiccions de la Transició espanyola a través de les investigacions del periodista Xavier Vinader (dijous 16 a les 19.00)

Tothom ha sentit parlar de “les clavegueres” de l’Estat, però són pocs els que s’han atrevit a submergir-s’hi. Un d’aquests valents és el periodista Xavier Vinader, que va investigar els draps bruts de la Transició i de la posterior batalla –l’oculta, en què van tenir molt a veure els fons reservats de l’Estat, els serveis d’espionatge, els GAL i l’extrema dreta– contra el terrorisme etarra. Avui, un documental ens permet endinsar-nos en aquest pou negre de la història del país.

Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta (Àngel Leiro, Xavier Montanyà, 2014), és un documental sobre la cara fosca i les contradiccions de la Transició espanyola a través de la revisió de les investigacions dutes a terme durant aquella època pel periodista Xavier Vinader.

Xavier Vinader Sánchez (Sabadell, Barcelona, 1947). Es va diplomar a l’Escola Oficial de Periodisme, l’any 1973. Des del 1978 ha estat redactor de diversos mitjans de comunicació del Grup Zeta . Fins al 1993 ha presidit la ONG internacional “Reporteros Sin Fronteras”. Referent del periodisme d’investigació, Vinader va portar fins al límit el seu compromís periodístic, revelant qüestions molt incòmodes per a l’Estat i l’extrema dreta. Va ser el primer exiliat i el primer periodista de la democràcia espanyola empresonat per motius polítics. La Filmoteca agraeix la col·laboració d’Antàrtida Films i Televisió de Catalunya.