El Festival de Sitges és un referent mundial en el seu gènere, i l’edició d’enguany ens hi esperen algunes de les joies del cinema fantàstic que han triomfat a tot el món.

A la roda de premsa de presentació del certamen, el director, Àngel Sala, ha destacat l’aposta del festival pels directors catalans consagrats i per d’altres de més nous, així com per les produccions catalanes.

La cita arranca en aquesta 47ª edició amb la preestrena de la tercera entrega de la saga REC, [REC]4: Apocalipsis. Jaume Balagueró és el que podríem anomenar un cineasta de la generació Sitges, forjat en el si del Festival, hi presenta una pel·lícula on els zombis tornen a ser els protagonistes.

Sala també ha subratllat la presència de les produccions catalanes de gènere com: La distància, l’Altra frontera i Asmodexia i ha qualificat d’esperançador el resultat de pel·lícules com aquestes per a subratllar el talent de la indústria local.

Així, en competició a l’apartat oficial trobem: La distància de Sergio Caballero, una coproducció de les catalanes: Advanced Music i Arcadia Motion Pictures i L’altra frontera d’André Cruz produïda per Cine de Garage amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

La distància és el segon llargmetratge de Sergio Caballero. Protagonitzada per un trio de nans russos amb poders sobrenaturals que han de robar una central tèrmica a Sibèria, el director barreja suspens i ciència-ficció amb tocs d’humor surrealista. L’altra fronteraés un drama materno-filial del director brasileny afincat a Barcelona, André Cruz Shiraiwa i protagonitzat per Ariadna Gil.

Els curtmetratges en competició són cinc: Interior.Familia de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras, produïda per Propaganda pel fet!, Nada S.A d’Albert Pintó i Caye Casas, una producció d’Alhena Productions i finalment, La Carrera de Christopher Cartagena produïda per Bande à Part, així com Aún hay tiempo d’Albert Pintó i Pulsión Sangrienta de Gerard Tusquellas, ambdues produïdes per ESCAC Films.

Com a projeccions especials trobem els llargmetratges Asmodexia, ópera prima de Marc Carreté (M’s Entertainment) que arriba a Sitges precidedida d’un notbale éxit i The Afterglow de Yolanda Torres i Joan Álvarez (Afilm International Film Workshops).

Dins la secció Oficial Noves Visions-Emergent, es projecten els llargmetratges Amor Eterno, de Marçal Forès (Canada), La maniobra de Heimlich, de Manolo Vázquez (Visualsuspects) i Taller Capuchoc de Carlos Padial (Pioneros del s.XXI, Lau Delgado).

Brigadoon, un any més, oferirà els films més radicals i de culte. Al llarg de l’edició d’enguany podrem trobar els llargmetratges Difuminado, de Pere Koniec (Pere Koniec P.C.,) Salem: sed de vida de Quim Crusellas, Pol Robles, Christian M. Mayo, David Conill i David Brea, Megamuerte de Jordi Najera i El refugio del miedo de José Ulloa (Profilmes). També hi trobem el documental Cròniques de misteris (2a temporada) de Sebastian D’Arbó (Arbó Productions) així com els curtmetratges Line-up d’Alex Julià (Igloo Films) i Mr. Dentonn d’Ivan Villamel (Mordisco Films, Harmonica Films i Ivan Villamel).

Per últim, a la secció d’Anima’T Curts hi participa el curtmetratge català Bloquejats Apilats i en la d’Special el curtmetratge de Sergio Caballero Ancha es Castilla/N’importe quoi (Advanced Music).

I Pitching Forum dels Guionistes associats de Catalunya (GAC) al Festival

A l’edició d’enguany hi trobem una novetat: el primer Pitching Forum organitzat per els Guionistes Associats de Catalunya (GAC) amb la col·laboració de la Fundació SGAE i del mateix Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya i el suport de PROA – Productors Audiovisuals Federats.

El Pitching Forum, que se celebra el 9 d’octubre de les 16:00 a les 18:00 h a la Sala Tramuntana, dóna l’oportunitat a 10 persones de poder presentar els seus projectes en un auditori ple de productors.

Els interessats van tenir fins el 5 de setembre per enviar els seus guions al GAC. A partir d’aquí, un col·lectiu d’experts lectors va ser l’encarregat de determinar quins eren els guions seleccionats que seran presents en el I Pitching Forum. Els afortunats rebran, a més, una formació exclusiva per a l’esdeveniment a càrrec de l’expert en pitching audiovisual David Matamoros, productor de Zentropa.