El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove arriba a la seva 29 edició renovant un any més el seu compromís amb el públic i amb la indústria cinematogràfica, així com la seva vocació de punt de trobada i de proximitat entre espectadors i cineastes.
Aquesta és una edició centrada en l’estimulant cinema que es fa en països de baixa capacitat de producció cinematogràfica, però amb les més altes dosis de talent i recursos artístics; i renova també el nostre compromís amb la formació a través de la secció Trobada Audiovisual de Joves, en què, després de vint-anys d’existència, segueixen presentant les propostes més interessants, innovadores i creatives en el terreny de l’educació cinematogràfica, com les iniciatives de EnCINE i Mr willbe.

Reconegut entre els cinc festivals internacionals especialitzats espanyols més importants (en un país amb un cens de més de 250 festivals de cinema), és també un dels festivals europeus de referència a tot el món. El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove està reconegut per la Federació Internacional d’Associacions de Productors de Cinema (FIAPF) com a festival internacional de cinema especialitzat, orientat a professionals i centrant la seva atenció en el descobriment de nous i brillants cineastes.

Cinema Jove compta amb una identitat consolidada i mantinguda coherentment al llarg de la seva història, convertint-lo en un festival recognoscible per part del públic i dels mitjans de comunicació, guanyant-se amb això clarament el favor de tots dos.

Els seus dos bases principals són:

– Presentar al públic els nous cineastes més importants del panorama internacional.

– Aprofitar l’impacte de les noves tecnologies (en el que Cinema Jove ha estat pioner entre els festivals espanyols) que estan revolucionant tant el món audiovisual com la comunicació en tots els terrenys.

Seguim mantenint el Festival com a punt de trobada de cineastes d’arreu del món, com a plataforma de nous talents i laboratori de noves tendències del panorama cinematogràfic internacional.

També compta Cinema Jove amb el reconeixement de les institucions espanyoles i europees que impulsen el cinema: des de la Unió Europea el programa Europa Creativa distingeix Cinema Jove com un dels escassíssims festivals espanyols que reben el seu suport. També el Ministeri de Cultura, a través de l’ICAA, ve recolzant la tasca de Cinema Jove, fins al punt que des de 2007 va duplicar la seva aportació. I l’Acadèmia de les Arts i Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, des de 2009, permet optar al premi Goya a aquells curtmetratges que hagin rebut algun dels principals premis en la secció oficial de curtmetratges de Cinema Jove.

Cinema Jove ve funcionant durant 29 edicions com a plataforma de llançament de nous cineastes. Infinitat de directors de totes les nacionalitats, els noms més importants i prestigiosos del cinema actual, s’han donat a conèixer a través de Cinema Jove, bé competint en les seccions oficials (tant de llargmetratge com de curtmetratge), bé sent objecte de retrospectives amb les que el Festival busca posar el focus sobre cineastes als quals augurem una esplèndida carrera per davant. Sovint, festivals generalistes es veuen copats per directors veterans i han d’atendre tot tipus de compromisos, de manera que poques vegades queda en ells espai per a ‘descobrir’ als professionals més nous i arriscats que ja mostren la seva brillantor amb la seva primera o la seva segona pel · lícula. Cinema Jove ocupa aquest espai en el panorama de festivals, donant sortida a tota la saba nova que està ja suposant la renovació del cinema mundial. Així, els cineastes que competeixen en les seccions oficials de Cinema Jove o protagonitzen les seves retrospectives són els mateixos que en poc estan alçant-se amb els prestigiosos premis dels principals festivals del món: Cannes, Berlín, Venècia … i igualment en els principals esdeveniments cinematogràfics: els Goya, els Premis de l’Acadèmia del Cinema Europeu, els Independent Spirit Awards o els mateixos Oscars.

Cinema Jove suposa un fòrum de trobada internacional per a professionals del cinema de tot el món. El nostre esdeveniment busca posar en relació a cineastes de diferents procedències, donar a conèixer les seves pel · lícules fora dels seus països d’origen, facilitar les opcions de distribució internacional i cridar l’atenció sobre aquells cineastes més innovadors.

Pel que fa al públic, Cinema Jove ofereix una programació coherent amb l’esperit del festival, un cinema inquiet, sorprenent, i marcat per criteris de qualitat. L’espectador de Cinema Jove es troba amb un programa que li serveix en safata el millor de l’últim cinema, amb autèntiques primícies i ocasions úniques de gaudir de les pel · lícules més importants del moment. Les trobades amb els cineastes suposen també un dels plats forts, perquè rars són els festivals en els quals la proximitat entre els professionals del cinema i el públic és tan gran, en una atmosfera de càlida accessibilitat. Totes les disciplines cinematogràfiques tenen el seu espai en Cinema Jove: ficció, animació, documental i experimental, filtrades des dels més variats tons i gèneres, i des de 2010 els aforaments vénen experimentant un augment significatiu.

Com dèiem més amunt, en Cinema Jove també hi ha l’espai per a la formació i l’experiència didàctica: la Trobada Audiovisual de Joves és el marc en el qual nens i joves fins a 24 anys es familiaritzen amb el llenguatge audiovisual, encara incomprensiblement absent de la formació reglada. També el professorat de centres d’educació de tot Espanya es reuneix al voltant d’aquests trobades, estimulat per trobar les eines adequades per portar l’experiència audiovisual al terreny docent. Cinema Jove és pioner en aquest terreny en què la Unió Europea està posant l’accent en els últims anys, amb el nom de Media Literacy (alfabetització mediàtica, s’ha anomenat a Espanya), per desenvolupar-se en un món com el que vivim, dominat pel pes de les imatges, on el coneixement del llenguatge cinematogràfic o audiovisual, així com les seves tècniques, resulta imprescindible.

Durant els vuit dies en els quals es desenvolupa el Festival, la seva presència en llocs de prestigi cultural a la ciutat de València manté la programació a l’abast d’un ampli nombre d’espectadors: la Sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana; la Sala José Sancho, de CulturArts Teatre i Dansa; el Teatre Principal; l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM); al Centre Cultural de la Fundació Bancaixa; l’Institut Francès de València; la seu de la Societat General d’Autors a València; els Jardins de Vivers per a les projeccions nocturnes a l’aire lliure; l’Hotel Ayre Astoria per les trobades entre públic i cineastes …

Cinema Jove ofereix la seva programació integrada a la ciutat, establint col · laboracions i sinergies amb altres esdeveniments culturals que es desenvolupen a València al mes de juny, en les dates de la seva celebració.